Dit wil je niet missen...

Zindelijkheidstraining: belonen met ijsjes

Sinds een tijdje zijn wij bezig met zindelijkheidstraining. Man, man, man wat een opgave is dat. Ik vind dit denk ik het moeilijkste opvoedeuvel tot nog toe. Toch gaat het de goede kant op. Onze koekepeer begint het te snappen, onze techniek werkt.

De koekepeer is nu 3 jaar, maar zindelijk is hij nog niet. Nu is dat geen ramp. Hij gaat immers nog lang niet naar school en in een jaar kan er veel veranderen. Toch kan ik die luier wel af kijken. Helemaal nu ik er 2 in de luier heb rondlopen.

Jaloers op moeders van zindelijke kinderen

Stiekem word ik ook altijd een beetje jaloers wanneer ik andere mama’s hoor dat hun kroost al wél zindelijk is. Laatst bijvoorbeeld, waren we in een speeltuin waar een moeder mij opvolgde nadat ik uit de verschoningsruimte kwam met peuterlief. Ze deed haar dochtertje de luier af die meteen het hele aankleedkussen onder zeek. Ik bood een helpende hand, want moeders kreeg het schaamrood op haar kaken. Ze verontschuldigde zich tegenover mij en vertelde dat haar dochtertje (echt een stuk jonger dan onze peuter) vandaag weer een luier om had, maar normaal al zindelijk is. Ik mompelde nog iets van ‘goh, dat is knap’, maar maakte mij met mijn peuterluierkont maar gauw uit de voeten.

Zindelijkheidstraining: de tactiek

Doen we er dan niks aan? O ja wel hoor. We zijn er zelfs al een jaar mee bezig. Maar tot voor kort zonder enige vooruitgang. Ik zeg tot voor kort, want sinds enkele dagen lijkt er toch progressie in de zaak te komen. Nu het zijn vruchten begint af te werpen, durf ik je onze tactiek dus ook wel te onthullen. De tactiek waarvan ik dacht dat die geen enkele zode aan de dijk zette. Maar die nu toch echt een ommekeer lijkt te maken. Lees je mee?

#1 Meekijken

Het begon allemaal voorzichtig met het ‘meekijken’met papa en mama. We laten gewoon de deur open en hem kennis maken met het fenomeen ‘op het potje gaan’. Meneer vond en vind het nog steeds allemaal reuze interessant. Zo mag hij doortrekken, stukjes WC-papier pakken en samen plasjes uitzwaaien.

#2 Boekjes voorlezen

Wij lezen voor uit het boekje ‘Op het potje’ van Alona Frankel. Hierin vertelt de ‘moeder van Basje’ over het potje dat Basje kreeg en waar hij op leerde gaan. Sinds kort voegden we ook het boek ‘Hé, wie zit er op de wc?’ van Harmen van Straaten aan onze collectie toe. Een mooi geïllustreerd prentenboek dat op een leuke manier vertelt over de WC.

#3 Potje in de kamer

De 2e stap die we namen was de ‘pot in de kamer’. Wij hebben een lachende berenpot en die maakt al een jaar onderdeel uit van ons interieur. Eerst stond die berenpot er een beetje verwaarloosd en eenzaam bij. Maar er wordt steeds vaker gebruik van gemaakt, al dan niet onder luidkeels protest.

Lees ook: Mama dagboek #66: op het potje…. beregoed!

#4 Luier af

Misschien is dit nog wel de meest basale truc die we toepassen. Wij doen hem namelijk op bepaalde dagen gewoon zijn luier af! Luidkeels protesteert hij dan, maar we zetten door. Dus trek ik sinds geruime tijd nu elk weekend de luier van zijn kont. Wel vraag ik hem steevast om de 15 minuten of hij niet op het potje of de WC moet. Het mooie van deze techniek is dat hij meestal deze vraag met ja beantwoord en zonder morren meegaat om een plasje te doen. En zo lukt het ons tegenwoordig zelfs al om de hele dag droog te blijven.

#5 Op vaste tijden op het potje/de WC

Sinds een aantal weken hebben we nog een techniek toegevoegd. Onze kleine man moet namelijk sinds kort dagelijks op vaste momenten een keer op de pot danwel de WC om zijn behoefte te doen. Deze vaste momenten zijn ’s ochtends als hij uit bed komt. En ’s avonds voor we in pyjama en/of in bad  gaan. Deze momenten bouwen wij uit naar meer. Omdat onze peuterman overdag op het KDV bivakkeert, hebben we ook de hulp van de leidsters van het kinderdagverblijf ingeschakeld. Ook in hun rondes gaat de kleine man dus mee met de andere kindjes die al naar de WC gaan. Meneer heeft daardoor al meerdere stickers mogen plakken.

#6 Belonen met iets lekkers

Om al deze pogingen tot zindelijk maken nog wat extra bij te zetten, hebben we sinds begin dit jaar ook een beloningskalender in huis gehaald. Hoewel de koekepeer al lang en breed uit zijn Woezel & Pip-manie is ontsproten, zijn de beloningsstickers van dit hondjesduo gelukkig nog wel bijzonder. Een waar feest is het dus wanneer we na een gelukte potjespoging zo’n speciale sticker mogen plakken. Hoera! Wij hingen aan het behalen van een x aantal stickers ook een échte beloning, namelijk een ijsje! Laat de kleine man nou gék zijn op ijsjes. En het werkt. De stickers worden hier geplakt alsof er opnieuw behangen moet worden en de ijsjes zijn niet aan te slepen. Blauw ijs, geel ijs, ijs met spikkels, bumba-ijs, raketjes: die suikerquota gooi ik maar even over de schouder. Totdat de kleine man echt zindelijk is. En met de frequentie waarop het steeds vaker goed dan fout gaat, zie ik eindelijk licht aan het eind de zindelijke tunnel. Dit gaat ons lukken!

Zijn jouw kinderen al zindelijk? Hoe heb jij je kinderen zindelijk gekregen? Alle tips zijn welkom!

14 reacties op dit bericht

Interessant artikel. Eerlijk gezegd weet ik nog niet hoe ik het aan wil pakken (zoontje is nog maar 22 maanden, dus tijd zat) maar de deur openlaten doen we nu eigenlijk al. Daarnaast heb ik als tip gekregen om een Kiddyloo te gebruiken en na wat googlen lijkt mij dat ook wel wat. Die boekjes zijn leuke tips!

Huh.? Ik had op deze blog gereageerd, maar zie niets staan nu.. Ik schreef dus, dat het enige advies dat ik kan geven is, dat een kind het zelf prima aangeeft. En dat dwingen averecht werkt. Niet dat jij dat doet. Maar omdat je zegt, dat je mannetje zo moest gillen, toen de luier af ging. Succes!!!

Dit zijn handige tips! Ik heb me er ook echt in vergist wat een gedoe dat zindelijk worden is. Wij proberen Luuk (3 jaar en een paar maanden) ook zindelijk te krijgen, maar hij weigert gewoon. Ik wil niet pushen, maar hij kan ook moeilijk straks met een luier om naar de basisschool.

Misschien is omkopen met snoep wel een idee. Eigenlijk staat dat me tegen, maar misschien moet ik even een snoep-stash met kleinere snoepjes inkopen en hem verder niks geven. Dat hij alleen wat lekkers krijgt na een plas op het potje of de wc. We gaan het gewoon proberen. En ach, op zijn 18e is hij vast zindelijk. Maar wat gaat het een geld besparen als hij uit de luiers is!

Idd, op zijn 18e vast 🙂 Ik vond het lastig hoor om niet te pushen, ik zag al helemaal voor me dat hij niet zindelijk zou zijn wanneer hij naar school moet. Maar echt, onze zoon is sinds dit weekend ineens (bijna) zindelijk. Het gaat echt ineens vanzelf. ik moet zeggen, dat voorlezen uit boekjes werken ook goed, al heb je dat niet meteen door.

Ik kreeg als tip om het boek te lezen ‘Zindelijk maken is kinderspel’. Mijn zoontje is nu 2,5 en nog niet zindelijk. We zijn er ook nog niet echt mee bezig. Wel met kleine stappen, zoals de wc open laten als we zelf gaan en een potje in de kamer. Deze is ook gemaakt om mee te reizen en kan als een koffertje opgepakt worden. Hij kan hem dan ook zelf oppakken en soms komt hij deze brengen. Maar zijn zusje is net geboren, dus we gaan nu ook niet ineens hier fanatiek mee aan de slag. En ieder zijn/haar eigen tempo, denk ik dan.

Een vriendin heeft haar dochter al zindelijk sinds ze 2 is. Maar zegt ze wel; bij de volgende zou ze het niet meer zo vroeg aanpakken. Want met die jonge leeftijd begrijpen ze ook nog niet snel dat ze moeten melden dat ze moeten plassen. Vooral als ze aan het spelen zijn, want dan is het niet leuk om je spel te onderbreken. Dus, zegt vriendin, ze is nu eigenlijk steeds langer bezig met alles verschonen. Omdat haar dochtertje daardoor dus nog vaak in de broek plast.

Wij zijn er ook met 2 jaar langzaamaan mee begonnen, geen halszaak van gemaakt. Nu is hij 3 en gaat het ineens van de een op de andere dag steeds beter. Ik geloofde het nooit, maar het gaat echt vanzelf. opeens zijn er klaar voor 🙂

Nou, ik kan het me niet meer goed herinneren maar zindelijk zijn ze! Ik denk dat het uiteindelijk toch vanzelf is gegaan of zo!

Sterkte er mee!

Bij Finn deeden we zijn luier af en voor ieder plasje 1 snoepje en ieder poepje 2 snoepjes en na 3 dgn en hele hoop staande ovaties en applaus was hij zindelijk (de eerste 2 weken nog heel af en toe een ongelukje gehad hoor)

Oh wat goed zeg! Misschien bij onze peuterman ook nog wel een goede zet, belonen met snoepjes na een poepje. Want dat wil nog niet echt.

Het is inderdaad een hoop werk. Ik zou enkel adviseren om niets te dwingen. Dat werkt averecht. Als een kind eraan toe is, kun je langzaam aan opbouwen. Maar het blijft een ding hoor..

Dat hebben wij idd ondervonden. Eerst nog wel gepusht maar werkte echt averechts. Zo van de een op de andere dag is hij er klaar voor, dat merk je echt ineens.

Wat goed! Hier ook met veel omkoperij zindelijk geworden. Ik had gezegd dat de winkel geen pampers meer verkocht dus moest er een onderbroekje aan. En bij elke plas een klein chocolaatje van paw patrol of zo’n kinderreepje en bij een poep twee chocolaatjes. Aan het eind van de dag mocht ze een reuze chocolade ei uitzoeken in de winkel na 3 dagen vond ik het wel genoeg om telkens chocolade te geven en was het alleen nog bij een poep en ook niet meer aan het einde vd dag. Na een week helemaal geen chocolade meer. Je kan je voorstellen dat er dus bij ons heeeel veel chocolade door heen is gegaan. Maar ze is wel zindelijk haha. Dus ja als het bij jullie met ijsjes werkt zou ik zeggen gewoon doorgaan! En vooral veel geduld. Het gaat je lukken!

Dat is een slimme zet. Omkopen werkt ook hier merk ik nu al. Hij heeft inmiddels al 2 dagen geen luier meer om.

Geef een reactie

Roelove's mamablog én grafisch ontwerp

Roelove's mamablog én grafisch ontwerp

Meer in Mama zin en onzin
Handig boekje voor de ‘ik wil overzicht’ moeder

Hoe leuk! Collega mamablogger Nathalie van Unicorn & Fairytales kwam met het geweldig leuke idee van een boekreis. Het boekje 'Ik wil overzicht' reist al...

Sluiten