Dit wil je niet missen...

Zandkoekjes bakken én versieren tijdens een herfstachtige dag

Wat doe je op een herfstachtige dag als de regenachtige dagen die we de afgelopen weken hadden? Juist… zandkoekjes bakken. En hoewel ik verre van een keukenprinses ben, leek het me toch leuk om samen met zoonlief onze nieuwste koekvormpjes uit te proberen. Wij bakten én versierden samen zandkoekjes, lees maar mee.

Zandkoekjes bakken met kant-en-klaar deeg uit de supermarkt

Verwacht geen receptjes voor gezond en zelfgemaakt deeg.  Zoals ik al schreef, ik ben een ramp in de keuken en dus zou ik al blij zijn als er überhaupt koekjes zouden ontstaan aan het einde van ons ‘bakavontuur’. Het risico van mislukt deeg, dat kon ik zoonlief niet aan doen. Ik had hem immers beloofd samen koekjes te gaan bakken en daar herinnerde hij mij die bewuste dag meerdere malen aan. Ik kocht dus fijn een pak met kant-en-klaar zandkoekjesdeeg uit de supermarkt.

Stiekem snoepen van het deeg

Afijn, ik kocht dus zo’n kant en klaar pak met deeg, waarbij je alleen nog de juiste hoeveelheid water, eieren, melk en boter (heel veel boter) aan moest toevoegen. Samen met zoonlief braken we de eitjes, voegden we het deeg toe en goten we de melk en het water in een beslagkom. We mixten het met de mixer tot een gladde substantie en tussendoor snoepten we er stiekem van. Wanneer ik zelf als kind vroeger iets bakte, mocht ik altijd de lepel aflikken nadien. Ik weet nog goed dat ik dat misschien nog wel het leukste vond aan iets bakken.

Voorbereiden voor het zandkoekjes bakken onderwijl het deeg opstijft

Toen de substantie daadwerkelijk op deeg ging lijken, moest het voor gebruik eerst opstijven in de koelkast. Dit gaf ons mooi de gelegenheid om het e.e.a. voor te breiden. We bestrooiden de tafel met bloem (wees met een peuter trouwens niet bang dat je woonkamer of keuken verandert in een sneeuwlandschap). Zochten uit welke koekvormpjes we wilden gaan gebruiken. En we zetten vast de versieringen (suikerhartjes, hagelslag, glazuur en andere eetbare versieringen) klaar op tafel.

2 bakplaten vol was het resultaat

Nadat het deeg voldoende was opgestijfd, gingen we aan de slag. Ik rolde het zandkoekjesdeeg uit op tafel, waarna we konden beginnen. We namen elk een koekvormpje ter hand en staken de figuurtjes uit het deeg. Op een bakplaat voorzien van bakpapier stalden we de verschillende figuurtjes uit. Aan het eind was 2 bakplaten vol met verschillende vormpjes koekjes het resultaat.

Onze bakker ging los met versieren

Ik klopte een eitje los en streek alle koekjes in met ei. Tijd om de koekjes te versieren. Suikerhartje hier, berg hagelslag daar, klodders glazuur… Onze kleine bakker ging helemaal los met het versieren. Het is een illusie om te denken dat de koekjes er uit komen te zien, zoals je in de kookboeken ziet. Maar wat geeft het, we hadden lol en het resultaat was vrolijk, bont versierde koekjes.

Typisch herfst: zandkoekjes bakken en opeten

Toen de kamer zich gevuld had met een romige koekjesgeur was het tijd om de buit te bekijken. Apetrots peuzelde peuterlief zijn eerste zelfgebakken koekjes op. Onder het genot van een kopje thee. En zo besloten we onze herfstachtige dag, waarop de regen onverminderd op de ramen bleef tikken. Typisch herfst als je het mij vraagt: zandkoekjes bakken, opeten en thee drinken. Wat een gezelligheid!

Wat doe jij het liefst op een herfstachtige dag?

 

 

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog