Dit wil je niet missen...

Working Tuesday: de dag van een werkende moeder #1

Mensen vragen mij het vaak. Hoe doe je dat toch? Waar haal je in vredesnaam de tijd vandaan en hoe plan jij jouw dag? Naar aanleiding daarvan leek mij het leuk om eens mijn dagplanning op te schrijven. Want inderdaad, hoe doe ik dat eigenlijk? Lees maar mee.

# 6:00 het begin van de dag van een werkende moeder

Om 6:00 uur gaat mijn wekker. Dan sta ik op (of snooze ik een keer of wat) en spring ik onder een (veel te) warme douche. Daar sta ik minstens een kwartier onder, met mijn ogen dicht, langzaamaan wakker te stomen. Echt, ik heb dat nodig. Dan trek ik de kleren aan die ik de vorige dag heb klaar gelegd (ik kan slecht keuzes maken en vermijd deze zoveel mogelijk op de vroege ochtend). Ik smeer wat make-up op mijn gezicht om de tekenen van vermoeidheid te maskeren. Ik kijk nog 1 keer in de spiegel en besluit dat het beter niet gaat worden vandaag.

# 6:30 tijd voor de kinderen om op te staan

Als ik klaar ben, haal ik mijn kinderen uit bed. Meestal maak ik eerst babylief wakker. Overlaad hem met kusjes, waarna hij mij nog half slapend doch lachend aankijkt. Zijn uitgestrekte armpjes beantwoord ik door hem op te tillen. Ik kleed hem aan en voorzie hem van een schone luier, of 2. Voor we überhaupt beneden zijn, heeft hij zijn luiers soms al tot 2 keer toe vol gepoept. Dan is het de beurt aan peuterlief, waarmee ik de nodige discussies voer over welke kleren hij wel en niet aan wil die dag. Er worden snoetjes gewassen, tanden gepoetst en haren gekamd.

# 7:00 tijd om te ontbijten

Niet veel later begeven we ons naar beneden. Ik smeer broodjes met pindakaas, maak flesjes, schenk bekers melk in, voorzie de hond van brokken en neem tussendoor zelf een slok koffie om wakker te blijven. Ik sommeer peuterlief door te eten en raap op de grond gegooid babybestek van de vloer af. Nadat de bordjes enigszins leeggegeten zijn en ik heb afgeruimd, werk ik beide zonen in de jas om op de fiets naar het KDV te gaan.

# 7:30 op naar het KDV

Het streven is om 7:30 op de fiets te zitten en van huis weg te fietsen. Echter de praktijk leert dat voordat ik iedereen vastgesnoerd op de fiets heb zitten,  we vaak alweer een kwartier verder zijn dan gepland.

# 7:45 aan de poorten van het KDV

Om 7:45 sta ik aan de poorten van het KDV. Hebben we een goede dag dan ben ik met 10 minuten zeker klaar. Maar realiteit is vaak een huilende baby die het niet leuk vind dat mama weggaat. Een niet meewerkende peuter die er uren over doet om zijn jas en schoenen uit te doen. En heb ik geluk dan krijg ik tussendoor nog een poepluier (of 2). Meestal is het spitsuur zo vroeg in de ochtend en vechten de gehaaste moeders als honden om aandacht van de 2 aanwezige KDV leidsters voor de overdracht. Met een beetje mazzel kan ik even voor 8:00 vertrekken. Maar de ervaring leert anders, helaas.

# 8:00 moeder aan het werk (in your dreams)

Om 8:00 luidt mijn schoolbel. Officieel begin ik elke ochtend om 8:00 uur aan mijn werk. Gelukkig is mijn werkgever flexibel en begrijpt hij de situatie van een werkende moeder van 2. Dat ik niet altijd stipt om 8:00 uur aanwezig ben, wordt gelukkig in goed overleg door de vingers gezien. Wetende dat ik mijn verloren tijd die dag sowieso wel inhaal. Op mijn werk giet ik er eerst een paar bakken koffie in waarna ik mijn PC opstart en van overleg naar overleg struin.

# 12:30 pauze, op papier dan

Om 13:30 is het voor mij officieel pauze. Maar iedereen die denkt dat ik dan ook echt pauze heb, heeft het mis. Nope, ik fiets dan als een razende Roelof naar huis om een ongeduldige boxer uit te laten en mijn in de ochtend gesmeerde brood van het aanrecht te grissen om weer retour werk te gaan. Ik haal het allemaal n;et in een half en lunch dan ook pas wanneer ik terug ben van mijn pauze, achter mijn PC.

Dagdeel 1 van een werkende moeder

Zo dat was deel 1. De helft van mijn dag zit erop. Maar meestal voelt het tegen deze tijd alsof ik er al een hele dag op heb zitten. Heb ik het zwaar? Oh ja, reuze. Maar gelukkig valt dát in werkelijkheid best mee. Want alhoewel ik een druk en vol dagschema heb als werkende moeder. Het geeft mij ook energie. En dat is maar goed ook, want anders zou ik het niet volhouden.

Volgende week lees je het vervolg van mijn dag.

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog