Dit wil je niet missen...

Working Tuesday: wat doe je als onverwacht een opvangadres uitvalt?

Wat is dat toch altijd een geregel zeg?! Begrijp me niet verkeerd wij kozen er bewust voor om het zo te doen. Dus dan moeten we ook op de spreekwoordelijke blaren zitten. Maar wat een geregel is dat zeg wanneer je werkt en één van je opvangadresjes onverhoopt uitvalt. Onlangs liepen we daar weer eens tegenaan. Eén van de oppas-oma’s werd ziek en het KDV zat die dag vol, ai!

Wanneer dat gebeurt schiet ik in alarmfase ‘belmodus’.  Anders gezegd: ik bel mij een ongeluk van en naar de opvang, werk, andere opa’s en oma’s, vrienden, vriendinnen, net zo lang tot ze gek van mij worden. In mijn hoofd zie ik zielige kindjes die alleen thuis zitten met niemand die op ze kan passen. Gelukkig is dit verre van werkelijkheid. Als werkende moeder (en vader) heb je gelukkig wel wat uitwijkmogelijkheden. Lees je mee?

#1 Een andere opa en/of oma past op

In de meest ideale situatie kan één van de andere oppas-oma’s of -opa’s bijspringen. Dit scheelt ons een hoop geruil, vrije dagen en andere regelsores. Maar het moet natuurlijk wel kunnen. Opa’s en oma’s hebben immers een eigen leven en werken vaak ook nog. Dus niet altijd kunnen of willen we hierop een beroep doen.

#2 Extra dag afnemen op het KDV

Is optie 1 niet mogelijk? Dan kunnen we een extra dag afnemen bij het KDV. Door het jaar heen bouw je namelijk flink wat ruildagen op die je kunt inzetten in noodsituaties zoals deze. Ruildagen zijn KDVdagen waarvan je geen gebruik maakt terwijl je deze (meetstal contractueel vastgelegd) wel afneemt/betaalt. Ruildagen bouw je op wanneer je bijvoorbeeld op vakantie gaat of spontaan een dagje vrij neemt en je kinderen die dag niet naar het KDV brengt. Deze ruildagen kun je dan weer inzetten bij situaties wanneer je extra opvang nodig hebt. Mits er plek is natuurlijk.

#3 Ruilen op het werk én op het KDV

Nog een optie is om te proberen of we op andere dagen kunnen werken dan onze reguliere papa- of mamadag. Mijn partner is één dag in de week vrij en ook ik ben één middag in de week vrij. Wanneer de nood hoog is, hebben wij de afspraak met onze werkgever dat we ofwel thuis mogen werken, ofwel een andere (mid)dag onze papa- of mamadag opnemen. Ideaal is dit niet, want wij werken immers ook gewoon met een planning. Maar soms is het gewoon niet anders. Als er op het werk door één van ons geruild kan worden, moet er natuurlijk op de bewuste dag wel plek zijn op het KDV.

#4 Vrij nemen

Zijn alle bovenstaande opties niet mogelijk, dan is er nog de mogelijk om vrij te nemen. Ik hou met het inplannen van mijn vrije dagen aan het begin van het jaar hier op voorhand al rekening mee. En ik zorg dan ook dat ik altijd  wat extra dagen overhoud voor onverhoopte situaties als deze. Maar, het is wél een van de allerlaatste redmiddelen. Ik houd mijn vrije dagen namelijk liever zo lang mogelijk achter de hand, voor wanneer één van mijn oogappeltjes ziek is bijvoorbeeld.

#5 Vrienden (of bekenden) vragen

Zit ik echt omhoog en heb ik geen andere opties? Dan vraag ik nog wel eens een van onze (kinderloze) vrienden. Maar, net als bij opa’s en oma’s, wil ik ook onze vrienden niet te veel opzadelen met onze problemen van opvanguitval. Ik schakel dit hulpmiddel dan ook niet zo vaak in.

Tip: spreid je opties

Je ziet, er is nog best wat mogelijk. Maar een geregel blijft het wel wanneer onverhoopt een opvangadresje uitvalt. En dat is toch wel een beetje de keerzijde van het werkende moederschap. Helemaal wanneer je kroost straks schoolgaand wordt en je ook nog te maken krijgt met bijvoorbeeld studiedagen. Je moet daarom altijd in je achterhoofd bewaren dat er opvang-noodsituaties kunnen ontstaan. Mijn tip? Maak goede afspraken met je werkgever, het KDV en de andere oppasadresjes. Probeer vooral op je werk flexibiliteit bespreekbaar te maken. En reken niet zomaar overal op. Spreid je opties zoveel mogelijk. En weet je wat? Dan is het eigenlijk nog best wel te doen.

Hoe hebben jullie het geregeld bij uitval van opvang?

 

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog