Dit wil je niet missen...

Een werkende moeder heeft power, echt waar!

Werkende moeder zijn… dat gaat je niet in de koude kleren zitten. Elke moeder die ernaast een (full-time) baan heeft zal dit beamen. Rennen en vliegen om het kroost van en naar opvangadresjes te sjezen. Regelen en nog eens regelen wanneer een kind ziek is, of één van de opvangadresjes uitvalt. Je vrije dagen worden zorgvuldig bewaard in plaats van gepland. En dan heb ik het nog niet gehad over de gebroken nachten die in combinatie met vroeg opstaan alles behalve kattepis zijn.

Herkenbaar? Als jij een werkende moeder bent, vast! En hoewel ik echt voor de volle 100% heb gekozen voor de combi werken en moederen, blijft er soms toch iets knagen. ‘Heb ik er wel goed aan gedaan?’

Tijd te kort

Waarom? Om de simpele redenen dat het soms lijkt alsof je tijd te kort komt. Je kids misschien te kort schiet. Niet zoals andere (thuisblijf)moeders elke dag wat met ze kunt ‘ondernemen’. Niet kunt participeren in school- (of opvang in mijn geval) activiteiten. Je bent stiekem wel eens jaloers op moeders die de hele dag de tijd hebben om hun kroost te vertroetelen. Jij moet het doen met alleen de avond, die meestal als een sneltreinvaart voorbij vliegt. Eten koken, samen eten (want dat is wat mij betreft echt een verplicht nummertje), opruimen, samen spelen, wassen, verhaaltjes lezen en naar bed gaan.

Keuzes die gelukkig maken

Toch moet ik altijd weer concluderen, ja, het is de juiste keuze! Voor mij en mijn gezin. En dat ik me daar niet schuldig over hoeft te voelen, lees ik steeds vaker in onderzoeken en andere blogs. Want een werkende moeder zijn betekent niet dat je een slechte moeder bent. Sterker nog, als werken je gelukkig maakt, dan is dat wat mij betreft een uitgemaakte zaak. Want alleen een gelukkige moeder is een goede moeder in mijn optiek. Geluk straal je uit, op je omgeving en dus ook op je kids. Indirect leer je jouw kinderen hiermee dat ook zij later keuzes mogen maken die hen gelukkig maken.

Kiezen voor je eigen geluk

Daarmee wil ik overigens niet zeggen dat wanneer je bijvoorbeeld veel liever thuis had willen blijven, maar gedwongen bent om te moeten werken, je ineens wel een slechte moeder bent. Nee, ook dat is niet waar. Maar dan wil ik je wel een raad geven. Ook al ben je verplicht om te werken, zorg dat je voldoening haalt uit je werk. Zorg ervoor dat je tevreden wordt van wat je doet, ook al is werken an sich niet jouw eerste keuze. Want ben je een tevreden mens? Dan ben je een gelukkig mens. En jouw kinderen zullen zien dat je kunt kiezen voor je eigen geluk.

Tijd die van positieve invloed is

Dan nog even een onderzoeksstatement om de boel wat te onderbouwen. In een onderzoek van de University of Maryland dat vorig jaar is gepubliceerd, werd onderzocht welke impact het heeft op kinderen hoeveel tijd hun moeders met ze doorbrengen. Anders gezegd, maakt het uit of je een werkende moeder bent. Conclusie? Geen, het maakt niet uit hoeveel tijd je met je kids doorbrengt. Als het maar tijd is die van positieve invloed is op het kind. Mooi toch?

1

Kwaliteit over kwantiteit

Kwaliteit over kwantiteit! Dat is waar het volgens het onderzoek om draait. En dat kan ik eigenlijk alleen maar beamen. Samen eten, samen lezen, samen spelen, samen ondernemen. Dat zijn de dingen die van onschatbare waarde zijn in de opvoeding en ontwikkeling van je kind. En dan gaat het dus niet om de hoeveelheid uren die je met je kids doorbrengt, maar om de kwaliteit van de tijd die je samen doorbrengt. Zoals Muriel van Famme zegt: niet méér, maar beter.

Lekker blijven doen!

Je bent dus geen slechte moeder wanneer je kiest om een werkende moeder te zijn. Voel je niet schuldig dat je doet wat jou gelukkig maakt. Want zou je dat niet doen en je uit schuldgevoel meer tijd doorbrengen met je kroost terwijl je eigenlijk veel liever zou willen werken? Dan resulteert dat in stress, schuldgevoelens en een ongelukkig gevoel. En dat is toch niet wat we moeten willen…wel? Voel je je dus goed bij werken én moederen? Lekker blijven doen, zeg ik dan.

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog