Dit wil je niet missen...

Wanneer ruim je de box op?

Bij ons is hij al een tijdje weg. Ik was er zooo klaar mee?! Bij onze eerste zoon stond ie trouwens een stuk langer in de kamer. Maar bij zoonlief nummer 2 verdween hij al vrij snel. Met dat zo’n ding je kamer uit is, heb je niet alleen een hoop extra ruimte. Gevoelsmatig neem je ook (voorgoed) afscheid van de babytijd. En dat was nog best een dingetje. Ik heb dan ook bij beide zoons nogal getwijfeld of we hem weg zouden halen. Is er een meest ideale moment om de box op te ruimen? Ik deel mijn ervaring.

Een box is een sta in de weg

Oké, een box is niet het meest fraaie object in je kamer. Een sta in de weg is het ook. Misschien niet wanneer je bewoner bent van één of andere supervilla met zeven kamers. Maar wanneer je simpelweg in een rijtjeshuis woont en al amper plek hebt voor je eigen meubels, is een box niet meteen het meest handzame meubel dat je in huis haalt voor babylief.

De voordelen van een box

Ik ken mensen die om die reden helemaal geen box hebben of twijfelden om er één te nemen. Voor ons was het echt een onmisbaar ding. Een box in de kamer is wat mij betreft namelijk enorm praktisch en heeft veel voordelen.

#1 Gezelligheid

Misschien is het niet de meest belangrijke reden, maar hij staat wel bij mij op nummer 1. Het is namelijk enorm gezellig wanneer het kleine babyhoopje bij je in de woonkamer kan liggen en niet steeds naar boven hoeft om in het ledikantje te slapen. Ja, ik weet het, dit wordt ten strengste afgeraden door alle babymaffia-praktiserenden. Maar wij lieten babylief gewoon lekker in de box slapen overdag. Niks mis mee, mijn inziens.

#2 Praktisch

Het scheelt bovendien een hoop ritjes van en naar boven bij zoekgeraakte speentjes of onverklaarbare kreuntjes en steuntjes. Je ziet immers meteen wat er aan de hand is. Dat ze hiermee niet zouden weten dat het ledikantje eigenlijk voor slapen bedoeld is, bestrijd ik. Ons beider baby’s sliepen prinsheerlijk iedere nacht in hun eigen ledikantje op hun eigen kamer. Overdag sliepen ze, zeker de eerste maanden, gewoon gezellig in de box beneden.

#3 Veilig

Wanneer je baby groter wordt is een box vooral veilig. Je baby heeft zijn eigen veilige speel- en slaapplek zonder dat het bloot wordt gesteld aan jouw ‘onveilige, a- babyproof’ woonkamer. Nu hebben wij een hond (ten tijde van de babytijd zelfs 2), wat nog een extra veiligheidsreden met zich meebracht. Met een box kan hond namelijk niet bij kind en vice versa.

Wanneer ruim je de box op?

Ik sprak laatst een moeder in het zwembad die vertelde over een mijlpaal. Mijn mond viel open van verbazing toen ze zei dat ze de box had opgeruimd nu haar dochter 3 jaar werd. Het was zo lekker makkelijk om haar dochter er even in te zetten wanneer ze heel even haar handen vrij wilde hebben. Mijn mond stond nog steeds open van verbazing, zeker omdat onze zoons bij het bereiken van de eerste verjaardag niet meer in die box te krijgen waren.

#1 wanneer het kind gaat lopen

Bij zoonlief nummer 1 ruimden we hem op toen hij begon te lopen, rond zijn eerste verjaardag. Zijn wereldje werd te klein in de vierkante meter die de box bood. Hij kon zich weliswaar gemakkelijk optrekken aan de spijltjes, maar na drie stappen gelopen te hebben, wilde hij duidelijk meer. Ongebruikt bleef de box achter en we ruimden hem op.

#2 wanneer het kind gaat kruipen

Bij zoonlief nummer 2 was de box al weg toen hij 7 maanden oud was. Meneertje tijderde graag en ook voor hem was de ruimte te klein geworden. Hij wilde op ontdekkingstocht en was het er verre van mee eens wanneer we zijn ruimte beperkten tot de vierkante meter oppervlakte van de box.

#3 wanneer hij niet meer wordt gebruikt waarvoor hij bedoeld is

Het is dus heel verschillend wanneer je een box opruimt. Het hangt denk ik ook volledig van het kind af. Bovendien kan het ook best handig zijn om al het rondslingerende speelgoed van je baby in op te bergen. Dit was voor mij overigens alleen maar meer reden om het ding op te ruimen. Ik stoorde mij namelijk niet alleen mateloos aan de ruimte die het innam. Het feit dat die box meer een vergaarbak van speelgoed was geworden, was voor mij ook een doorn in het oog. Toen ik hem voor de vierde keer naar een andere plek in de woonkamer had verhuisd en hij door babylief toch niet meer werd gebruikt, besloten wij de box op te ruimen.

Wanneer ruimden jullie de box op?

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog