Dit wil je niet missen...

Veilig leren fietsen met een kinderfietshelm, waar let je op?

Jaaaa, we kunnen fietsen. Ikzelf kan het al een tijdje, maar onze peuter fietst sinds enkele weekjes ook geheel zelfstandig. Hoe trots kun je zijn! Hoewel de eerste fietspogingen nog wat instabiel leken, werd mij enkele weken geleden ineens toegeroepen: “mam, laat maar los hoor…” “Echt?” vroeg ik voor de zekerheid nog even, waarop peuterlief bevestigend antwoordde: “ja, mam!” Ik liet de kraag van de jas van meneer volledig los en daar ging hij… Tijd dus voor degelijke valbescherming, juist: een kinderfietshelm!

Driewieler vs. loopfiets

Lange tijd leerden kinderen fietsen door te starten op een driewieler en vervolgens op een fiets met zijwieltjes. De opkomst van de loopfiets heeft echter voor een kentering gezorgd. Waar een driewieler meer geënt is op het leren trappen op een fiets, is een loopfiets een goede stimulans voor de ontwikkeling van het evenwicht. Kinderen die goed vooruit komen op een loopfiets, kunnen vaak al ver voor de kleuterleeftijd fietsen, juist vanwege die evenwichtontwikkeling.

Van loopfiets naar echte fiets

Zo ging dat dus ook bij onze peuter. Toen meneer het loopfietsen eenmaal onder de knie had, was hij namelijk niet bij te houden. Zeker de laatste maanden gingen dan ook steeds vaker (én langer) de beentjes van de grond tijdens het loopfietsen, waardoor hij echt al ‘fietste’ zonder ondersteuning. De stap naar echt fietsen werd hiermee een stuk kleiner.

Lees ook: Als een volleerd fietser biken op een Puky loopfiets

Die echte fiets stond al geruime tijd bij ons in de garage. Dus besloten we die op een zekere morgen toch maar eens te voorschijn te halen. Ik had er eerst een hard hoofd in, want er is wel degelijk een verschil tussen écht fietsen en het vooruitkomen op een loopfiets. Een echte fiets is bijvoorbeeld zwaarder, heeft vaak een wat breder stuur én trappers. Bovendien moet je om te fietsen niet alleen je evenwicht bewaren, maar er tegelijkertijd ook nog op fietsen. En dan is er nog zoiets als remmen. Allemaal zaken die niet aan de orde zijn bij het gebruik van een loopfiets.

Leren fietsen: vallen en opstaan

Alle begin is moeilijk, en zo ook de eerste pogingen tot fietsen. Het heeft dan ook wat valpartijen in de aarde gehad en de nodige tranen zijn gelaten. Maar op een zekere middag kwam dan toch het zelfvertrouwen, dat onze kleine man dat fietsen eigenlijk best wel kon. En toen kwam daar dus het verlossende woord: “laat maar los, mam.”

Welke valbescherming kies je?

Afijn. Die valpartijen dus, daar zeg je me wat. Want ik heb onze peuter in zijn oefensessies vaak en soms best lelijk zien vallen. Vaart had hij nog niet, dus in termen van schade bleef alles gelukkig beperkt. Maar als beginnend volleerd fietser zal hij die vaart er vast in gaan krijgen. Vallen gaat dan vast een stuk harder.  Tijd dus voor een goede kinderfietshelm!

Ga je op zoek naar een kinderfietshelm dan begeef je je ineens in een hele andere wereld. Want OMG wat een hoop verschillende fietshelmen zijn er verkrijgbaar op de markt. Variërend in prijs, vorm en vast ook in kwaliteit. Maar waar let je nou op? Ik had echt werkelijk geen idee, dus besloot mij in te gaan lezen.

Waar let je op als je een kinderfietshelm koopt?

Een goede kinderfietshelm moet voldoen aan een drietal basisvereisten, wil hij optimale veiligheid bieden.

#1 De maat
Een kinderfietshelm moet logischerwijs goed passen, anders biedt hij geen bescherming. Meet dus altijd de omtrek van het hoofd van je kind en koop alleen een helm in een maat die past bij de omtrek.

#2 De bevestiging
Ook is het raadzaam om te kijken naar de bevestiging van de helm. Verstel dus altijd het bandje onder de kin en maak de helm helemaal passend met het draaischijfje dat vaak aan de achterzijde van de helm zit.

#3 De norm
Als laatste moet de helm voldoen aan de Europese norm (1078 of EN 1080 voor kinderhelmen). In alle goedgekeurde helmen moet aan de binnenkant een CE-markering staan vermeld, plus het nummer van de norm: EN 1078 of EN 1080.

Waar let je op als je een kinderfietshelm gebruikt?

Dan zijn er nóg een aantal andere factoren waar je rekening mee kunt houden bij het aanschaffen en het gebruik van een kinderfietshelm.

#4 De pasvorm

Kijk altijd of de helm goed past op het hoofd. Niet alleen de omtrek van het hoofd is belangrijk, de helm moet ook goede bescherming bieden aan zowel het voorhoofd, de slapen als het achterhoofd van je kind. Een helm zit goed wanneer deze op ongeveer 2,5 cm boven de wenkbrauwen zit. De helm mag niet te ver naar achteren schuiven. Ook mag er niet teveel speling tussen het hoofd of de helm zitten.

#5 De bandjes en sluiting

Het voorste bandje aan de helm moet zo veel mogelijk verticaal langs het hoofd naar beneden lopen. Beide bandjes mogen pas onder het oor samen komen. De sluiting van het bandje moet altijd onder de kin zitten en er niet op. Bovendien moeten de bandjes wel straks zitten, maar uiteraard niet knellen en snijden in de huid.

#6 Ventilatie

Bovendien is het handig om te kijken of er voldoende ventilatiegaten in de helm aanwezig zijn, zodat deze ook comfortabel is op warmere dagen.

#7 Absolute veilgheid

Let er altijd op dat je helm absoluut veilig is. Zo mag een helm niet ouder zijn dan 5 jaar, of al eens een flinke smak gemaakt hebben. De helm kan dan scheurtjes krijgen waardoor deze geen bescherming meer biedt. Afgeraden wordt dus ook om een tweedehands kinderfietshelm te kopen.

Kiddimoto fietshelm

Nu ik de beginselen van de kinderfietshelm ontrafeld had, kon mijn zoektocht naar een goede kinderfietshelm beginnen. Net op dat moment werd ik benaderd voor een samenwerking met steppenstore.com. Ik kreeg een mooie Kettler step én een kinderfietshelm van het Engelse Kiddimoto toegestuurd om te reviewen. Kwam dat even goed uit!

De Kiddimoto helm is een mooie, degelijke kinderhelm, precies naar waar ik op zoek was. Uiteraard voldoet de helm aan de Europese norm en is hij voorzien van het CE keurmerk. De helm is goed op maat in te stellen en voorzien van een veiligheidssluiting die mooi langs het hoofd loopt en onder de kin te sluiten is. Bovendien is de Kiddimoto kinderfietshelm voorzien van 11 ventilatiegaatjes. De buitenkant van de kinderhelm is gemaakt van stevig ABS kunststof. De binnenkant is bekleed met een zacht schuim. Ik koos voor de skullz variant van Kiddimoto, gewoon omdat ik hem enorm stoer vind. Maar er zijn ook andere kleuren en prints verkrijgbaar voor zowel jongens als meisjes, in de maten small (48 – 52 cm) en medium (53 – 58 cm).

Kettler step

De Kettler step die ik mocht ontvangen, is een mooie aluminium step ontworpen voor kinderen van 2 tot en met 4 jaar. De step is een robuuste step en daarmee goed buiten te gebruiken. De step is namelijk voorzien van een extra breed voorwiel, twee kleine achterwieltjes voor extra stabiliteit, een reflector, veiligheidshandgrepen én een stuuruitslagbegrenzing. Ideaal dus voor beginnend weggebruikertjes zoals kinderen in de peuterleeftijd.

 

Op zoek naar een veilige kinderfietshelm?

Niet alleen verkoopt Steppenstore dus leuke binnen- én buitensteppen voor zowel kinderen als volwassenen, ook voor fietshelmen kun je bij deze webshop terecht. Ben je dus op zoek naar een veilige kinderfietshelm kijk dan eens bij het aanbod van steppenstore.com, waar je naast de bekende steppenmerken als Puky en Kettler, ook verschillende merken helmen vindt van Kiddimoto, Nutcase, Coconuts en meer.

Wat vind jij van een kinderfietshelm voor kinderen?

Deze blog is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.

 

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog