Dit wil je niet missen...

Een uitdaging, het bedenken van een babynaam #1

“Wat een leuke naam”, horen we met enige regelmaat. “Hoe komen jullie daar op?” zit ook wel eens tussen de opmerkingen die we te horen krijgen over de namen van onze kids. Dan ben ik natuurlijk hartstikke gecharmeerd, maar een babynaam is wel heel persoonlijk. Want wat wij mooi vinden, vindt een ander weer niks en vice versa. Gelukkig ook maar want anders zouden we immers allemaal hetzelfde heten en daar wordt de wereld ook zo saai van, niet waar? Maar toch is het stiekem leuk als mensen de naam van je kindje een leuke vinden. Maar hoe ontstaat nou zo’n naam? Hoe bedenk je zoiets? Wij deden het zo…

Moeilijk, ik kan niet anders zeggen. Een naam bedenken en dan ook nog een die je partner én jijzelf leuk vinden. Dat vond ik alle 3 de keren een enorme uitdaging. Onze eerste dochter, die helaas niet meer bij ons is, noemden we Jasmijn. Maar voordat we het beiden eens waren over deze babynaam, is daar nogal een proces aan vooraf gegaan.

bloemennaam

Ik keek in aftitelingen van films en series, speurde op namenwebsites, noteerde alle namen die ik in het voorbijgaan opmerkte of las in blaadjes. Mijn lijst met namen die ik leuk vond, werd langer en langer en langer. Maar vriendlief had een hele andere smaak bleek al gauw. Hij vond de namen die ik had bedacht maar niks. Ik vond op mijn beurt de namen die op zijn lijstje prijkten weer niet klinken. We kwamen er dus maar niet uit. En hadden we een leuke babynaam bedacht die ons allebei wel aansprak, dan had één van ons er wel een associatie bij. Dan deed de naam ons bijvoorbeeld denken aan iets of iemand die wij konden, en die we nou net toevallig niet zo leuk vonden. Daar ging de naam weer, geschrapt, een no go, foetsie.

Bloem

Totdat we kwamen op Jasmijn. Jasmijn stond op ons beider lijstje en vonden we eigenlijk allebei meteen mooi. Een paar weken voor de uitgerekende datum waren we het dan eindelijk eens, we kozen voor Jasmijn. Jasmijn is een Nederlandse meisjesnaam, naar de gelijknamige bloem. In China staat de jasmijn symbool voor vrouwelijkheid en aantrekkelijkheid. Onze eerste dochter vernoemd naar een bloem, dat vond ik wel een mooie gedachte.

Vernoemen

Traditioneel loeder als ik ben, wilde ik onze kinderen graag vernoemen. Ook ikzelf ben vernoemd naar mijn oma’s. Ik vind vernoemen een bijzonder eerbetoon aan ouders, grootouders, noem maar op… Daarom kozen we ervoor onze dochter een 2e naam te geven. De 2e naam die we kozen, is een combinatie van de namen van beide oma’s, onze moeders. En zo ontstond Jasmijn Annalie.

Hoe zijn jullie op de naam van je kindje gekomen?

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog