Dit wil je niet missen...

Spelenderwijs leren met tiptoi® ‘Mijn grote wereldatlas’

Ik ben zo’n mama, je weet wel… zo één die graag zoveel mogelijk educatief speelgoed door de kinderstrotjes duwt. In de meest positieve zin van het woord uiteraard, want leren moet natuurlijk wel een beetje leuk blijven. Dol ben ik dus op speelgoed waar een kind ook nog wat van opsteekt. Spelenderwijs leren met tiptoi® ‘Mijn grote wereldatlas’ maakte mij dus nogal nieuwsgierig, dat begrijp je.

Je kind spelenderwijs kennis laten maken met leren

Leren kunnen ze nog lang genoeg, denk je misschien. En dat is ook zo, maar tegelijkertijd is het ook zaak om je kind vroeg spelenderwijs kennis te laten maken met leren. Ik merk bijvoorbeeld aan onze leergierige peuter dat hij enorm graag ontdekt. Meneer wil overal de naad van de kous van weten. Hij is gebiologeerd door cijfers en letters. Hij vindt dino’s, ridders, piraten en de manier waarop zij leefden meer dan interessant. En als klap op de vuurpijl is onze peuter bijzonder geïntrigeerd door de aardbol waarop wonen. Kortom, taal, geschiedenis en aardrijkskunde zijn (nu al) de lievelingsvakken van peuterlief.

Mocht je denken dat wij onze peuter pushen om te leren, dan heb je het overigens mis. Hij komt er geheel zelf mee. Al van kleins af aan is het namelijk een buitengewoon leergierig mannetje. Een boekenwurm in de dop. Om even de vergelijking te trekken, de andere kleine man die we hebben rondlopen is er één van een heel ander kaliber. Hij interesseert zich voor hele andere zaken, die, geloof me, weinig met educatie te maken hebben.

Spelenderwijs leren met tiptoi® ‘Mijn grote wereldatlas’

Toen wij de tiptoi® starterset ‘Mijn grote wereldatlas’ opgestuurd kregen, waren we razend benieuwd naar de inhoud. Ik was, moet ik heel eerlijk bekennen, voor deze kennismaking niet bekend met tiptoi®. De educatieve spellen Electro van Jumbo ken ik wel. Misschien is daar tiptoi® met de interactieve pen en bijbehorende boekjes nog wel het meest mee te vergelijken. Maar ook weer niet, want tiptoi® gaat nét even verder en dat maakt het wat mij betreft meteen een stuk leuker.

Afijn, de inhoud. We openden vol spanning de grote doos die al een tijdje op tafel stond. Ogen zo groot als schoteltjes keken adembenemend toe naar wat er allemaal in zat. Uit de doos kwamen een interactieve pen, een boekje, een posterformaat wereldkaart en een USB-snoer om de pen op je PC aan te sluiten en audiobestanden te downloaden voor andere tiptoi® producten.

Meteen wilde onze leergierige peuter aan de slag. Ik kon hem er nog net van weerhouden, want zoals ik al dacht, bleek het raadzaam eerst even de beschrijving te lezen. Voordat je aan de slag gaat zijn een paar handelingen namelijk onoverkomelijk. De interactieve pen moet worden voorzien van een setje AAA batterijen (niet inbegrepen), waarna je deze activeert door op het activeringsveld van de bijgeleverde flyer te tippen en je een taal kunt kiezen.

De interactieve pen is vrij dik, maar meteen ook heel licht. Hierdoor ligt de pen makkelijk in de (peuter)handjes. Bovenop de pen zit een boxje waar het geluid uit komt. Het bijgeleverde boekje is een stevig kartonnen boekje met mooie illustraties van werelddelen en bijbehorende wetenswaardigheden. Met de pen kun je op vrijwel alle plaatjes in het boekje tippen. Je kunt het zo gek niet bedenken of er komt een geluidje uit de pen. Wil je kind iets ontdekken, een spelletje spelen of liever een muziekje horen? Het kan allemaal. Het tiptoi® boekje bevat meer dan 1500 geluiden en teksten.

Ook is er bij het interactieve leersysteem tiptoi® ‘Mijn grote wereldatlas’ een grote wereldkaartposter bijgevoegd. Hierop vind je de vlaggen van alle landen. En je raadt het al: ook daar komt geluid uit. Mijn peuter heeft in de gauwigheid al meerdere landen benoemd en kan ons al vertellen waar we wonen en waar we op vakantie zijn geweest.

Spelenderwijs leren met tiptoi®: leuk, uitgebreid én leerzaam

De tiptoi® starterset ‘Mijn grote wereldatlas’ van Ravensburger koop je voor € 39,99 in zowel de fysieke winkel als online. Behalve in de starterset, zijn de tiptoi® stiften ook los verkrijgbaar. Bovendien is het assortiment van tiptoi® zeer uitgebreid en zijn ook andere boekjes, spellen, puzzels en zelfs interactieve speelfiguren, zoals dinosaurussen, te krijgen. Je begrijpt: nu wij zo’n stift in huis hebben, zal een tiptoi® dino niet lang meer op zich laten wachten. Sterker nog, ik geloof dat de goedheiligman deze al in zijn jute zak heeft zitten.

Spelenderwijs leren met tiptoi® is dus niet alleen educatief, maar ook erg leuk. Er is zo vreselijk veel te zien, horen én ontdekken, saai is het volgens mij niet gauw. En hoewel het leersysteem eigenlijk pas is voor kinderen in de leeftijdscategorie van 5 tot en met 8 jaar, is onze leergierige peuter van bijna 4 er net zo blij mee. Je leest het: wij, en dan spreek ik ook maar even voor onze peuter, zijn er razend enthousiast over.

Ken jij de producten van tiptoi® al? En wat vind jij ervan?

Deze blog is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.

 

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog