Dit wil je niet missen...

Soep met peuter #1: tomatensoep

Gék is ons peuterexemplaartje erop! Ligt het aan de kookkunsten van mamalief, volgens de papa des huizes niet, maar soeperdepoep gaat hier meestal helemaal opperdepop. Of het nou kippen-, tomaten- of andere soep is, peuter is er dol op! “Lekker soepie mama”. En zo hebben we voor de ‘makkelijke’ warme maaltijd toch een verantwoord alternatief gevonden op de ‘ik heb geen zin om uitgebreid te koken’-dagen.

Maar wat maak je dan voor soep? Wat vinden peuters lekker? En bovenal, hoe hou je het een beetje gezond? Het exemplaar bij ons thuis is met name verzot op (zelfgemaakte uiteraard) tomatensoep. En dan het liefst met veel balletjes. Maar ook kippensoep gaat erin als zoete koek… of soep in dit geval. Daarom deel ik in de komende dagen 3 gemakkelijke soepreceptjes die lekker én verantwoord zijn.

Nu kun je natuurlijk heel verantwoord alles van je soepje zelf maken, zoals bijvoorbeeld de bouillon. Maar ik moet bekennen ik gebruik toch vaak gewoon een (biologisch) bouillonblokje, een voorgesneden zakje groenten, blikje tomatenpuree of pakje gezeefde tomaten. Niet echt wat mis mee als jet het mij vraagt, mits je in het achterhoofd houdt dat blokjes en pakjes (veel) zout bevatten en extra zout toevoegen dus écht niet nodig is.

tomaat1

Wat heb je nodig voor verse tomatensoep:

  • 750 gram (roma)tomaten
  • 1 ui
  • 1 winterpeen (een zakje soepgroenten kan ook)
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 (biologische) bouillonblokjes
  • Groene kruiden (tijm, basilicum en/of peterselie)
  • Pakje gezeefde tomaten of een blikje tomatenpuree
  • Hand vol (figuur)vermicelli of pasta.
  • 250 gram rundergehakt
  • 1,5 liter water
  • Scheutje olie

Als eerste rol je van het rundergehakt kleine gehaktballetjes welke je kookt in de bouillonblokjes. In de tussentijd pel en snijd je de tomaten in kleine blokjes, schrap je de winterpeen en hak je deze tezamen met de ui en de knoflook fijn. Fruit de tomatenpuree en groente kort aan in een pannetje met olie. Gooi wanneer alle balletjes gaar zijn de tomaten en het groenteprutje in de pan met water en laat het nog even doorkoken. Voeg als laatste de (figuur)vermicelli of pasta toe plus (één of meerdere van) de groene kruiden. Wil je een meer Italiaanse tomatensoep dan kies je natuurlijk voor pasta en basilicum. En heb je behoefte aan een wat stevigere soep dan kun je er naar wens ook nog wat kookroom aan toevoegen.

tomaat2

De soep serveer je lekker met wat sneetjes geroosterd (volkoren) brood, deeghapjes, (volkoren)stokbrood en een lekkere zelfgemaakte kruiden- of zeezoutboter. Eet en klieder u smakelijk! Want een knoeiboel kan het zeer zeker worden met een peuter en zo’n fijn rood tomatensoepje.

Inspiratie voor dit soepje haalde ik een beetje van Miss Natural en een beetje van mijzelf.

 

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog