Dit wil je niet missen...

Smeerloos tafelen, finally… het kan met Bumkins grip dish

Wij stimuleren het zelf eten al een tijdje. Man, wat was ik dat voeren zat. Al vrij snel gaven we ons kleinste mannetje dan ook bestek in zijn knuistjes om het ‘zelf’  eten zo snel mogelijk onder de knie te krijgen. Nu gaat dat best goed, maar man wat een gesmeer is het nog steeds. Want onze Knorrepiet gooit graag alles van tafel.

Zelf leren eten, goed voor de ontwikkeling

Ik heb me ooit eens laten vertellen dat het goed is wanneer je kind zo snel mogelijk zelf laat eten. Laat ze het maar gewoon doen, ook als dit betekent dat je halve huis onder etenswaar wordt gesmeerd. Hoe eerder ze het zelf mogen ontdekken, hoe sneller ze het onder de knie krijgen. Het is goed voor de ontwikkeling van de fijne motoriek en zelfstandigheid. Van zelf eten, groeit het zelfvertrouwen en dat is de eerste stap naar zelfstandigheid.

Het sein: red je er maar mee

Wij begonnen met stimuleren van zelf eten al ruim voor dat de Knorrepiet een jaar werd. Meneer gaf het zelf feilloos aan. Sterker nog: je kon er niet omheen. Vakkundig werd het hoofd weggedraaid, wanneer een lepel met voedsel zijn kant op werd geschoven. Dit betekende voor ons het sein ‘red je er dan maar mee.’ En zo gaven we de Piet een eigen lepel en zetten we het bord voor zijn neus, succes!

Ontwikkeling woog zwaarder dan hoeveelheid eten

Dat er meer voedsel naast de kinderstoel belandde dan in het buikje van babylief namen we maar even voor lief. Honger lijden zou hij vast niet, hij kreeg immers voldoende te eten over de gehele dag. Bovendien woog voor ons de ontwikkeling naar zelfstandigheid best zwaar. Wat trouwens minder zwaar woog, was het feit dat we na iedere maaltijd de macaroni van de muur moesten schrapen, maar dat terzijde.

Zelf eten met goed gereedschap is het halve werk

Goed gereedschap is het halve werk zegt men weleens, en dat is met zelf leren eten niet anders. Zorg er dus voor dat je kindje over het juiste eetgerei beschikt:

  • schaaltje of bordje met opstaande rand
  • bordje dat niet wegglijdt, of beter nog, zich vastgrijpt aan de tafel
  • bestek dat goed is vast te houden
  • bestek waar het eten goed op blijft liggen of waar het goed aangeprikt kan worden

Zelf eten, het gaat steeds beter

We zijn inmiddels een aantal maanden verder en dat zelf eten is een koud kunstje geworden. En hoewel er nog grotendeels met de vingers wordt gegeten, gaat er vandaag de dag echt meer voedsel in de mond dan op de grond, Eureka! Dat wil overigens niet zeggen dat er niet meer gesmeerd wordt in huize Roelina’s. Niets is minder waar, nog steeds pellen we iedere avond de aardappelen van het plafond en worden borden van tafel gekeild.

Bumkins Grip Dish: voorgoed een einde aan het smeerfestijn

Maar toen kwam ik in contact met Wendy van Moderne Moeders. Ik kreeg een Bumkins Grip Dish toegestuurd om te testen en dat kon op geen beter moment komen. Want deze silicone Grip Dish maakt voorgoed een einde aan het smeerfestijn, finally.

Siliconen bordje met zuignap om te leren eten

De Bumkins Grip Dish is een siliconen bordje met vakjes én zuignapje dat zich vast zuigt op de ondergrond. Wanneer je het bordje op een vlakke ondergrond plaatst, zoals bijvoorbeeld een tafel dan zuigt het bordje zich daadwerkelijk muurvast. Het bordje kan niet verschuiven of op de grond vallen en is dus ideaal om zelf te leren eten.

De proef op de som

Nog niet zo lang geleden deden we voor het eerst de proef op de spreekwoordelijke som. En laten we dat meteen maar doen met het meest vlekkerige voedsel dat je je maar kunt indenken. Juist ja, pasta met tomatensaus. Dankzij de handige vakjes kon je het eten mooi gescheiden opdienen. Super handig, want zo krijgt een kind meteen ook de kans de verschillende ingrediënten afzonderlijk van elkaar te proeven.

Niet helemaal dreumesbestendig

Wij testte het bordje op een meegroei kinderstoel van hout. En hoewel aanvankelijk het bordje goed vast zat, liet het uiteindelijk toch los. Toen de Knorrepiet klaar was met zijn eten maakte hij van het ‘bordje op de grond gooien’ zijn missie. Ik kan je verklappen: missie geslaagd. En zo bleek de Grip Dish in combinatie met onze kinderstoel toch niet helemaal dreumesbestendig.

De proef op de som

Gelukkig was het bordje inmiddels al dusdanig leeg dat echte schade voorkomen kon worden. En ik denk dat het daar precies om draait. Want tijdens het eten, wanneer je kindje enkel oog heeft voor het voedsel dat op het bordje ligt, blijft het bordje voldoende zitten. Per ongeluk op de grond gooien van het bord is dus uitgesloten. Zeg maar ‘dahaag’ tegen op de grond gesmeerd eten. Welkom zelfvertrouwen. Want dat eten? Dat kunnen we inderdaad echt heel goed zelf nu.

Vaatwasbestending

De Bumkins Grip Dishes bordjes zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar. Ik koos voor een felgroene. Andere kleuren zijn: grijs, rood en blauw. Het siliconen bordje is vaatwasbestendig (thank g#d) en dat scheelt toch weer wat extra afwas (weer thank g#d).

Moderne moeders

De Bumkins Grip Dish koop je bij  Moderne Moeders. Een webshop die handige, innovatieve babyproducten verkoopt, die speciaal door moeders voor moeders zijn ontwikkeld. Naast de Bumkins Grip Dish en andere praktische spulletjes voor aan tafel, verkoopt Wendy in haar webshop ook unieke bijtspeeltjes, -sieraden, zwemluiers en andere handige producten voor moeder en kind. Producten die bijdragen aan de ontwikkeling van het kind. Fijne, producten waar wat mij betreft elke moeder blij van wordt.

Was jij al bekend met Bumkins Grip Dish en de webshop Moderne Moeders? Of heb je andere trucjes/producten voor het ‘zelf leren eten’?

Deze blog is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog