Dit wil je niet missen...

Smartphonegebruik onder ouders: is het echt zo erg?

“Mama, doe je telefoon eens naar beneden.” Ai, dit zei mijn zoon laatst tegen mij. Niet zo fraai natuurlijk en zegt wat over hoe vaak ik op mijn smartphone kijk. Hoewel ikzelf er heel anders over dacht (in de trant van… dat valt wel mee…) Blijk ik toch vaker op mijn smartphone te zitten dan goed voor mij is. Tijd om mijn smartphonegebruik onder de loep te nemen.

Even mijn mail checken. Kijken wat voor weer het wordt. Is de ijsboerderij eigenlijk al open? Staat er file? Och, de ontbijtkoek is op, even op mijn lijstje zetten in de supermarktapp. Ik check mijn smartphone vaker dan dat ik het soms door heb. Voor 80% gebruik ik hem niet eens voor zaken zoals social media of whatsapp. Vaker gebruik ik het ding voor praktische zaken, zoals mijn werk. Want alles is immers online op te zoeken. En ik zoek echt alles, maar dan ook alles, online op.

Smartphone-ouders, is het echt zo erg?

Nu verscheen onlangs meerdere malen in het nieuws dat jongeren zich steeds vaker ergeren aan het smartphonegebruik van hun ouders. “Sommige jongeren zeggen te lijden onder deze telefoonobsessie en voelen zich genegeerd door hun fanatieke smartphone-ouders.” Dit kwam naar voren bij een grootschalig onderzoek van de Nationale Academie voor Media en Maatschappij.

Serieus? Het lijkt de omgekeerde wereld wel. Maar ik geloof wel zeker dat er een kern van waarheid in zit. Want tegenwoordig is het niet meer de jeugd die te veel op hun smartphone zit. Voor hen is het inmiddels ‘de normaalste zaak’ geworden. Voor veel ouders, die er niet mee opgroeiden, is het gewoon allemaal nog hartstikke nieuw.

Maar is het dan allemaal echt zo erg als geschetst wordt? Als we het onderzoek mogen geloven wel. “Een derde van de ondervraagde jongeren vraagt zijn ouders wel eens te stoppen met het staren naar de telefoon. Een op drie ouders doet dat niet. Een kwart van de jongeren vertelt dat zijn ouders een smartphone gebruikt tijdens het eten.” Dat terwijl er vaak tussen ouder en kind keiharde afspraken over gemaakt zijn.

Bewust worden van smartphonegebruik

Oké, ik beken schuld: Ik gebruik mijn smartphone misschien ook wel te vaak. Ik zou hem in het bijzijn van mijn kids toch wat vaker weg moeten leggen. En dat is nu precies het doel geweest van dit onderzoek, vertelt de Nationale Academie voor Mens en Maatschappij. “We hopen op een collectief bewustzijn. Dat kinderen zeggen: ja mam, jij bent ook smartphoneverslaafd.” Als je het mij vraagt, zijn ze hier wat mij betreft dus zeker in geslaagd.

(bron: parool.nl)

Smartphone toch eens wat vaker wegleggen, maar wel in stijl

Met het idee voor een artikel over smartphonegebruik onder ouders, liep ik al een tijdje rond. Toen Hoesjes Outlet op mijn pad kwam, wist ik dan ook meteen waar ik het aan ging ophangen. Want ik wil mijn smartphone best eens wat vaker wegleggen, maar dan wel graag in stijl. Bovendien was mijn smartphonehoesje inmiddels behoorlijk aan vervanging toe. Krijg je er van, als je je smartphone zo vaak gebruikt.

Hoesjes Outlet, blij verrast

Toen ik de webshop van Hoesjes Outlet bezocht, werd ik eigenlijk meteen blij verrast. En niet alleen door het ruime aanbod, ook door de prijs. Hoesjes Outlet levert namelijk hoesjes voor Samsungs, Huaweis en iPhones al vanaf € 9,99. Daarnaast kun je er ook terecht voor laders, screenprotectors, powerbanks en nog veel meer. Nadat ik besteld had bij Hoesjes Outlet ontving ik binnen enkele dagen al mijn bestelling. Razendsnel dus. Bovendien verzend Hoesjes Outlet binnen Nederland geheel gratis.

Ik koos voor twee poepie chique hoesjes voor een iPhone 7. En als ik zeg poepie chique, dan bedoel ik dat ook. Hoewel ik eigenlijk nauwelijks pasjes bij mijn telefoon draag, koos ik wel voor een ‘wallet’ model. Om de doodeenvoudige reden dat ik mijn iPhone graag goed beschermd heb, o.a tegen kleine kinderhandjes. Even ter vergelijk: ik bestelde mijn vorige hoesje voor een prikkie in China. De hoesjes van Hoesjes Outlet voelen aanzienlijk duurzamer dan hun voorganger.

Beide hoesjes hebben een fatsoenlijke sluiting (die ook echt sluit, niet geheel onbelangrijk), zijn gemaakt van kwalitatief materiaal (geen randjes die vervelend omvouwen of rafelen) en de hoesjes zijn erg functioneel vanwege de vele opbergvakjes voor pasjes. Een flexibele TPU-hoes aan de binnenzijde van de hoesjes zorgt ervoor dat je iPhone in de wallet op zijn plek blijft zitten. Uiteraard zijn de beide wallets ook als houder neer te zetten.

Smartphone gebruik, wat ga ik daar aan doen?

Tja, maar dan nu terug naar dat smartphone gebruik. Want ga ik daar nou nog iets doen? Als het aan de hoesjes van Hoesjes Outlet ligt, in elk geval niet. Het zou bijna zonde zijn, deze niet te gebruiken. Maar eerlijkheidshalve moet ik wel toegeven dat ik van de opmerking van zoonlief toch best even schrok. Bovendien hebben de uitkomsten van het onderzoek ook indruk op mij gemaakt.

Is die smartphone nog wel weg te denken?

Ik denk daarom dat wij als ouders een belangrijke voorbeeldrol vervullen als het gaat om onze kinderen ‘leren om te gaan met die smartphone’. Wanneer gebruik je hem wel en wanneer niet. Leren doseren, iets wat wij als ouders klaarblijkelijk zelf ook nog niet helemaal onder de knie hebben. Gelukkig zijn mijn kinderen nog jong en heb ik nog tijd genoeg om dit kunstje te leren. En zeg nou zelf, in een digitaal tijdperk als de onze, is die smartphone dan nog wel helemaal weg te denken?

Heb jij ook een smartphone met hoesje? Hoe vaak gebruik jij je smartphone?

Deze blog is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.

10 reacties op dit bericht

Oei, ik zit juist niet zo vaak op mijn smartphone. Ik laat hem vaak een halve dag ergens slingeren en app dan ook pas een halve dag later terug. Ik heb er wel een hoesje omheen zitten, ik kom vanaf een nokia die na 100 keer op de grond valleb nog niet stuk was. Maar ik zit trouwens wel teveel op de tablet, telt dat ook mee?

Ik wou dat ik dat kon.

Ik moet ook zeggen dat ik na mijn initiële offline dag weer een beetje ben verzand in mijn normale patroon. Maar ik moet zeggen, ik houd me goed aan de regel dat er aan tafel geen mobiels op tafel liggen. Alle schermen moeten dan uit, inclusief televisie.
Het is gewoon te gemakkelijk, net wat je zegt, even gauw opzoeken wanneer die bui af is / oh, ik heb een ingeving voor Sinterklaas, meteen maar even googlen en bestellen / hoe heeft mijn blog het gedaan / etc etc.
Ik maak, sinds ik me besef dat ik bij veel foto’s dacht “Hey, dit is leuk voor Twitter / Instagram / Facebook!”, wel veel minder foto’s. 😉

Inderdaad wat je zegt, het is te makkelijk. Dat met die foto’s herken ik inderdaad ook wel.

Vind het een lastige vergelijking met eerdere tijden waar er nu eenmaal geen smartphones waren. Toen pa/opa de krant een hele ochtend las en niet gestoord mocht worden. Of de hele zondagmiddag voetbal gekeken moet worden. Is dat nu werkelijk zo anders? Het is iets van onze tijd. Ik ben het er wel mee eens dat het smartphone-gebruik niet ten koste mag gaan van de aandacht voor een ander, en dan met name je kinderen. Ik heb mijn smartphone altijd bij de hand, ik maak er ook bijna alle foto’s mee. Tijdens het eten moet ook alle electronica aan de kant. Verder probeer ik ook op vaste momenten dingen te checken. In ieder geval is meer bewustzijn (bij iedereen) wel goed.
Erg leuke hoesjes trouwens! Die wit-zwarte vind ik echt te gek.

Ik ben dat zeker met je eens. Je hoort ouderen wel eens bijvoorbeeld dat de jeugd (en wij vallen daar dus ook onder) zo veel op hun telefoons zitten. Dat bestrijd ik altijd met de krant van vroeger inderdaad. Maar omdat een smartphone zoveel functies in één biedt is het gevaar er wel dat je ook veel op dat ding doet. Ik probeer dus inderdaad net als jij ook op vaste tijden alleen op mijn smartphone te kijken.

Ik heb ook een heel mooi hoesje van Hoesjes Outlet! Kijk regelmatig op mijn smartphone

Eigenlijk laat ik mijn smartphone links liggen zodra de jongens thuis uit school komen en pak ik hem er ’s avonds weer bij. Al check ik ook wel eens mijn mail wanneer ik een ‘plingeltje’ hoor. Ik bestelde laatst hoesjes voor mijn ouders bij hoesjes outlet. Super snelle service en zoveel keus.

Hahaha grappig dat je zoontje dat zegt. Dat telefoon gebruik, Ik word er zelf ook niet goed van het gebruik. Maar ik heb mezelf een soort limiet gesteld: 3 x per dag social media checken en als ik iets mis, jammer dan….maar goed het lukt aardig!

Dat is een super mooi streven. Het gaat echt om het vinden van die balans inderdaad. En hoe belangrijk is het nou eigenlijk…?

Geef een reactie

Roelove's mamablog én grafisch ontwerp

Roelove's mamablog én grafisch ontwerp

Meer in Mama zin en onzin
Blogfeestje #28: let’s get this party started, want ik ben co-host

Hoe leuk is dit! Ik mag gewoon co-host zijn van het leukste feestje in bloggersland: blogfeestje #28. Ik wil natuurlijk niemand te kort doen, maar...

Sluiten