Dit wil je niet missen...

Peppa Pig, George en dinosaus…whraarh

We kunnen de tune inmiddels feilloos mee blèren. Trouwens wij niet alleen, de koekepeer ook. Want Peppa Pig (knor) is hier hét kinderprogramma dat met dikke roze stip op nummer 1 van favoriete kinderseries staat (knor). En hoewel ik eerst nogal sceptisch was over het Engelse roze varkentje ben ik volledig om, want Peppa Pig is hartstikke leuk én leerzaam, ook niet onbelangrijk.

peppa

Verslaafd

Na het zien van legio kinderpogramma’s ben ik inmiddels aardig wijzer geworden over het wel en wee van leerzame TV (hé dat rijmt…toevalstreffertje). Teletubbies (yawn), Bumba, Nijntje, Zandkasteel, Woezel & Pip, het is hier allemaal voorbij gekomen. Maar nu is het Peppa dat de klok slaat en meneertje is er heulemaal verslaafd aan. “Nu al TV verslaafd?” hoor ik je denken. Niet zozeer TV verslaafd, maar Peppa-verslaafd wel ben ik bang. Want vragen wij de kleine man wat hij wil zien op TV? Dan wordt er steevast geantwoord “Peh-pah…Pig (knor)”. En ‘George’ niet te vergeten, het kleine broertje van, met die uber coole groene ‘dinosaus’… “wraaah”.

Leerzaam

Hoe simpel op het eerste gezicht het programma met het Engelse roze varkentje ook lijkt, niets blijkt minder waar. Want het is juist die simpelheid wat er zo goed aan is. Zo leert Peppa haar kijkertjes tellen, het ABC en vertelt ze dat je zaadjes kunt planten en dat er dan (eetbare) plantjes uitgroeien. Maar ook dat je afval moet scheiden, dat je samen moet spelen, hoe post wordt bezorgd, wat picknicken is of hoe naar school gaan werkt. Eigenlijk hele voor de hand liggende dingen die op een toegankelijke, voor peuters herkenbare manier worden uitgelegd. Super leerzaam dus.

Peppa it is

Ik beken trouwens meteen schuld, we dumpen meneer inderdaad dagelijks wel even voor de TV. Ondanks alle goede voornemens om die beeldschermtijd écht tot een minimum te beperken. Misschien niet zo opvoedkundig maar wel rete fijn dat je als ouderlijk paar ook heel even de handen vrij hebt en een kleine peuterpauze kunt inlassen. En wanneer je dan wat leerzame TVkost op kunt zetten, voelt dat ineens toch een stuk minder schuldig. Overigens, herhaaldelijke pogingen om stiekem toch wat anders op te zetten falen vrijwel meteen. Dus Peppa it is en zal het voorlopig ook nog wel even blijven!

Waar laten jullie je peuter wel of niet naar kijken? Welk TV programma is favoriet?

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog