Dit wil je niet missen...

Nostalgisch speelgoed

Ik ben er dol op! Houten speelgoed, muziekdoosjes van blik, bromtollen en ander nostalgisch speelgoed. Het is mooi, duurzaam en het laat ook nog wat aan de fantasie van het kind over. In mijn ogen veel beter dan het bontgekleurde, elektrische speelgoed dat je verblindend toe flikkert vanuit een hoek van de kamer en een bak herrie produceert dat je in een ander vertrek mét de deuren dicht nóg kunt horen. Niet dat we dat thuis niet hebben trouwens, integendeel. En de kids (zowel peuterlief als babylief) vinden dat luidruchtige, oplichtende speelgoed hartstikke leuk, zo eerlijk moet ik ook zijn. Maar het nostalgische speelgoed blijft wel favoriet. Dus bij ons in de speelgoedkast vindt je, naast al het elektrische waar, ook veel nostalgisch speelgoed.

nostalgie

Houten treinbaan
De treinbaan is er zo’n eentje. Heerlijk nostalgisch en vast iets waar je zelf als kind ook mee gespeeld heb. Een treinbaan bestaat vaak uit veel (kleine) onderdelen waarmee je telkens weer een ander verhaal kunt bouwen. Neem nou bijvoorbeeld de 80-delige houten treinset van Woodtoys. Een treinbaan met brug, boompjes, overgang, huisjes, grondplaat… je kunt het zo gek niet bedenken of het zit erbij.

Knikkerbaan
Veruit favoriet bij ons is de Haba knikkerbaan. We hebben inmiddels heel wat onderdelen in de kast liggen. Niet alleen zoonlief maar ook papalief zijn er beiden gék op. De baan is op allerlei manieren op te bouwen en aan alle kanten uit te breiden. Van muziektrappetjes, spiraalbanen tot aan heuse loopings. Eindeloos speelplezier.

Hamertje tik
Ook op het hamertje tik spel is onze kleine man verzot. Lekker rammen met het hamertje op de rode, groene en blauwe pilaartjes, welk kind vindt dat nou niet leuk. Ontzettend simpel maar steeds weer succes verzekerd. Goed voor de motoriek en een duurzaam stukje speelgoed dat niet kapot te krijgen is.

Xylofoon
Hoogstwaarschijnlijk vervloekt door menig ouder. Want je kunt er behoorlijk horendol van worden. Eigenlijk komt dit op hetzelfde neer als het hamertje tik spel van hierboven, want er kan lekker op geramd worden. Het mooie van een xylofoon is echter dat er ook nog geluid uit komt. Een dikke plus dus! En tja, nostalgisch is het zeker want de xylofoon bestaat al eeuwen.

Bromtol
Over nostalgisch gesproken.. Uit al het speelgoed dat we in de loop der jaren verzameld hebben, is de bromtol misschien wel het speelgoed dat het meest simpel is van allemaal. En leuk dat meneertje die blikken bromtol vindt. Het zachte brommende geluid van het ding maakt klaarblijkelijk veel meer indruk dan alle voorgeprogrammeerde muziekjes bij elkaar. En dat bromtollen, dat moeten we natuurlijk ook zelf kunnen. Dus wordt er druk door de koekepeer geoefend om het simpele ding zelf te laten draaien.

Muziekdoosje
Het blikken muziekdoosje kunnen we onder dezelfde categorie scharen als de bromtol. Nostalgie op en top. Eenvoudig en dus leuk! Muziekjes doen het immers altijd goed bij kinderen. Dus op zoek naar een klein, nostalgisch cadeautje? Denk dan eens aan een muziekdoosje.

Kortom, speelgoed hoeft niet groot, lawaaierig en bontgekleurd te zijn. Soms is een kind tevreden met iets heel simpel. Iets waar het zijn of haar eigen creativiteit en fantasie in kwijt kan. Het is niet voor niets dat dit eeuwenoude speelgoed, waar hoogstwaarschijnlijk ook jouw ouders nog meegespeeld hebben, nog steeds wordt gemaakt én goed wordt verkocht.

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog