Dit wil je niet missen...

Mama dagboek #90: ons kind gaat bijna naar de basisschool

Onze kleine man wordt groot. Dat merk je aan het feit dat zijn peuterstreken steeds vaker naar de achtergrond verdwijnen en dat hij met de dag wijzer wordt. Kort gezegd: onze koekepeer is er klaar voor. Waarvoor zul je denken? Om naar de ‘grote’ school te gaan. Binnenkort gaat ons kind namelijk naar de basisschool.

Ons kind is toe aan de basischool

“Wat is dat voor letter, mam? Hoe schrijf ik mijn naam, mam? Hier staan ook letters mam, wil je dat even voorlezen?” Het zijn slechts enkele voorbeelden van vragen waaruit ik opmaak dat onze oudste zoon klaar is om naar de basischool te gaan. Leren wil hij, en niet anders dan dat. Ook op de peuterinstuif waar hij twee keer in de week naar toe gaat, wordt het opgemerkt. Meneer wil leren en ondanks dat hij nog niet ‘echt op school zit, geven ze hem al wel wat extra taakjes in de klas.

Ik ben toe aan de basisschool

Man, en dat is een understatement. Want onze kleine man heeft uitdaging nodig. Hoewel we veel lees- en leerspelletjes doen, merk ik ook dat ik niet kan bieden wat hij nodig heeft. Bovendien hebben we ook nog een kleinere man rondlopen, die weliswaar net zo graag leert, maar nog een heel ander en beperkter niveau heeft. Kan ook niet anders op tweejarige leeftijd, maar ik merk dat onze bijna kleuter daar soms echt even genoeg van heeft. Blij is hij dus wanneer het weer die dagen van de week zijn dat hij naar de peuterinstuif mag. Want dan mag hij naar de ‘grote’ school en in een ‘echte’ klas. En daar word ik ook blij van.

Peuterinstuif als voorbereiding op de basisschool

Die peuterinstuif is trouwens een geweldig initiatief. Het wordt vanuit ons KDV georganiseerd en is dé voorbereiding op de basisschool. Vanaf 2,5 jaar vebrlijven de peuters van ons KDV twee ochtenden in de week op de ‘echte’ basisschool. Daar hebben ze een eigen ruimte waar ze de ochtend starten en weer eindigen. Maar het leuke is dat ze tussentijds een uurtje in de klas mogen bij de kleuters. Helemaal voor het eggie dus. En dat maakt enorm veel indruk. Het is ook daar dat door de leraressen wordt opgemerkt dat onze kleine man echt klaar is om naar de basisschool te gaan.

Naar de basisschool… bijna

Wij zijn dus slechts nog een kleine twee maanden verwijderd van het echte werk. Het echte naar de basisschool gaan. En hoewel we er dus al twee keer in de week, ook als ouders, aan mochten wennen. Zal er best een hele wereld voor ons open gaan. Ik kan je verklappen, de eerste keer dat ik het schoolplein opliep was dat namelijk best een cultuurschok. Dus ja, ik word straks ook een schoolpleinmoeder. En onze koekepeer een schoolgaand kind. Ik vind het retespannend. Maar ons kind? Hij is er klaar voor. Klaar om naar de basisschool te gaan!

Was jouw kind ook zo klaar voor de basisschool en hoe merkte je dat?

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog