Dit wil je niet missen...

Mama dagboek #89: peuter spelenderwijs leren helpen in huis

Toen mijn dreumes een peuter werd, begon hij de skills al te ontwikkelen. Maar al gauw ebde de interesse naar het schoonmaakwerk weg. En geef de kleine man eens ongelijk. Maar sinds kort is die interesse weer terug. Onze peuter leert spelenderwijs te helpen in huis, maar of ik dat nu eigenlijk wel zo handig vindt…?

Lees ook: Mama dagboek #47: peuter is uw hulp in huis

Peuter helpt met de was

Je kunt het zo gek niet bedenken of onze kleine, bijna kleuterman helpt mee in de huishouding. Met veel plezier helpt hij bijvoorbeeld mee met de was ophangen. Die was, dat vind ik echt de meest vreselijk K klus van alle schoonmaakklussen in ons hele huis. Maar met mijn bijna kleuter aan zij wordt het ineens een stuk gezelliger. Dat vervolgens de hele zolder vol hangt met lukraak opgehangen sokken en onderbroeken die aan één wasknijpertje bungelen, neem ik dan maar even voor lief. Als het maar droogt niet waar?

Peuter helpt in de keuken

Meneer is ook gék op koken. Er worden aardappels geschild (met een stomp mesje wel te verstaan, dus je begrijpt die aardappels zijn eerder vierkant dan rond), groentes gewassen en in pannen geroerd. Eenmaal op tafel wordt het ‘zelluf’  klaargemaakte eten vol trots aan alle andere gezinsleden getoond. “Eetsmakelijk!” En ach, vierkante aardappels smaken ook best toch?

Ook het dekken en het afruimen van de tafel vind onze kleine man klaarblijkelijk leuk (thank god for that, want dat afruimen is al net zo’n K klus als die was). Etensresten van borden worden na het eten keurig in de lege pan geveegd. Alles wordt zo goed en zo kwaad op het aanrecht gezet en met een beetje mazzel eindigt het zelfs in de vaatwasser. dat die vervolgens niet meer dicht kan omdat alle afwas zich voorin de vaatwasser bevindt… Een kniesoor die daar op let.

Peuter helpt met de boodschappen

Ook boodschappen doen is momenteel de bomb. Liefst wel met eigen karretje. Dat we vervolgens met van alles thuiskomen wat vooral NIET op het lijstje stond, daar stap ik dan eveneens maar even vluchtig overheen. Zo aten we afgelopen week op een doordeweekse dag spontaan soep. Meneer vond die kleine gehaktballetjes zo schattig, die MOEST en ZOU hij hebben.

Bij die gehaktballetjes bleef het overigens niet. Ook de pannekoeken (wraps) zagen er zo lekker uit en die extra grote XXL eierkoeken leken hem ook wel wat. Allemaal niet nodig, maar onze peuter was zo bloedserieus aan het boodschappen doen. De boodschappen vielen die dag iets duurder uit dan gepland. Maar ach, geld maakte toch al niet gelukkig.

Spelenderwijs leren helpen

Hoewel het ‘gehelp’ van mijn bijna kleuter vaker van de wal in de sloot is, dan dat het ook echt iets oplevert, ben ik wel oprecht blij met zijn hulp. Ik denk dat het namelijk geen kwaad kan om spelenderwijs te leren dat er zo af en toe ook eens wat minder leuke taken, zoals het huishouden, op het program staan. Wanneer het overigens om het opruimen van zijn eigen speelgoed gaat, is de kleine hulp in de huishouding ineens nergens meer te bekennen, maar dat terzijde. Ik koester dan ook nog maar even elke helpende hand, die hij nu nog bereid is uit te steken. Want, zo heb ik mij laten vertellen, dat vrijwillig helpen duurt geen jaren meer.

Helpen of hielpen jouw kinderen mee in de huishouding?

 

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog