Dit wil je niet missen...

Mama dagboek #87: de favorieten van mijn peuter

Vanmorgen werd ik weer wakker met twee warme kinderlijfjes dicht tegen mij aan. En hoewel ik dolgraag wil dat ze eindelijk eens een hele nacht in hun eigen bed slapen, vind ik dit soort momentjes stiekem ook nog best fijn. Dan besef ik mij weer hoe gelukkig ik mijzelf mag prijzen als moeder van twee gezonde zoons. Dat ze niet doorslapen, neem ik dan maar op de koop toe.

Lees ook: De peuterTAG

En dan bedenk ik mij ineens dat onze koekepeer, de oudste van het stel, alweer 3,5 jaar oud is. Volgend jaar mag hij zich al storten op zijn basisschoolavontuur. Man, man wat gaat dat toch snel, veel te snel. Tijd dus om de balans op te maken. Ik kwam namelijk een hele leuke blog tegen bij één van mijn favoriete collega bloggers Be ineffable, dat mij de inspiratie gaf voor dit artikel. Zij somde een lijst op met de favorieten van haar peuter. Geen TAG, maar gewoon een leuk stuk over haar prachtige zoon. Ik vond dit zo’n leuke lijst, dat ik besloot het over te nemen en in te vullen voor mijn bijna kleuter. Nu het nog kan, zolang hij nog heel eventjes peuter is.

Koekepeer’s favoriete…

Dier

Dit is ‘by far’ de Dinosaurus. Natuurlijk zijn alle grommende dieren interessant, maar vooral de reusachtige, intrigerende, fabelachtige, ongrijpbare Dino doet het uitermate goed in de belevingswereld van mijn bijna kleuter. En die fascinatie gaat best ver. Zo speelt hij niet alleen met zijn ‘overload’ aan speelgoeddino’s, hij vindt het ook enorm interessant om erover te lezen én te leren.

Spelletjes

Mijn bijna kleuter is op het moment vooral te porren voor een ouderwets gezelschapsspel. Het spelen van een bord spelletje, zoals  ‘Mijn eerste boomgaard’, heeft hij nu echt door. Het samenspelen en -werken vindt hij geweldig en ook competitie begint hij steeds meer te snappen.

Speelgoed

Afgezien van al zijn dino’s, is hij graag bezig met Duplo. Het echte bouwen gaat hem steeds beter af. Hele kastelen, boerderijen en andere architectonische bouwwerken verrijzen er bij ons in de woonkamer. Helemaal nu hij zelfs zijn eigen legotafel heeft.

Knuffel

Nog steeds is zijn knuffeldoekje van Bumba, waaraan een aardbeiknuffeldoekje van Olvarit is geknoopt, zijn favoriet. Het geval is al zo vaak gewassen dat Bumba verre van geel meer is. En hoewel Bumba écht voor baby’s is, aldus onze bijna kleuter, is zijn knuffeldoek hem nog steeds heilig.

Held

Spiderman ‘for sure’! Wat dat toch is met die spinnenman in zijn strakke legging?

Boek

Deze vraag heb ik al in meerdere blogs beantwoord en is eigenlijk nagenoeg ongewijzigd gebleven. We hebben namelijk veel favoriete boeken hier in huis. Nog steeds is de ‘Gigantosaurus’ van Jonny Duddle favoriet evenals de verhalen van ‘Kikker en zijn vriendjes’. Wat mijn bijna kleuter ook een erg intrigerend boek vindt is: ‘Het allermooiste boek over dinosauriërs’. Dit boek van auteur Tom Jackson is een encyclopedie vol met prachtige illustraties en interessante achtergrondinformatie over de meest bijzondere dino’s. Van afschrikwekkende jagers, zoals de T-Rex, grote herbivoren, bijzondere vogelachtigen tot aan enge zeemonsters.

Lees ook: De kinderboeken TAG: de leukste vragen over kinderboeken

Film

Eigenlijk keken we tot voor kort nog niet echt films met onze kleine man. Simpelweg omdat ik dacht dat hij nog niet echt een film van 1,5 uur kon volgen. De enige film die hij wel van begin tot eind bekeek was ‘The good dinosaur’. Bij deze té leuke Disney Pixar animatiefilm bleef hij gebiologeerd 1,5 uur bewegingsloos naar het TVscherm kijken. Sinds kort is ook WALL-E favoriet.

Tekenfilmserie

Onze kleine koekepeer is een echte TV addict. Ja, ja, ik weet het: van dat ‘uurtje TV per dag is voldoende – credo’ is weinig meer over. Onze beginnend kleuter kijkt namelijk per saldo aardig wat TV op een dag. En hij heeft dus zo zijn favorieten op tekenfilmseriegebied. Met stip op nummer 1 staan nog steeds de Paw Patrol, Pieter Konijn en Super Monsters, op de voet gevolgd door de Biba Boederij en Shimmer and Shine (0ver gender neutraal gesproken). Maar met Tractor Tom, Shaun het schaap of de speelgoeddokter maak je hem eigenlijk net zo blij.

Feestje

Dat is denk ik zijn verjaardag. Al is dat natuurlijk moeilijk te peilen, zeker zo vlak voor sinterklaas dat hij dit jaar eigenlijk écht pas goed beseft. En laten we wel wezen, zolang er cadeautjes in het spel zijn, is het natuurlijk sowieso leuk.

Buitenactiviteit

Mijn kleine peuterman is gek op buitenspelen, zoals volgens mij elk kind wel is. Voetballen vond hij tot voor kort erg leuk, maar daar komt wat de klad in. Klimmen en klauteren is ook favoriet. Liefst grote klimrekken of klimwanden waarvan ik denk: “dat kan ie toch nog niet?” ‘Boy, what am I wrong.’

Binnenactiviteit

Weet je wat ik nou zo bijzonder leuk vind? Onze peuter knutselt erg graag, net als ikzelf. Met enige regelmaat halen we hier dus de potten verf uit de kast, de scharen uit de la en het gekleurde papier tevoorschijn om samen de mooiste creaties te maken.

Lees ook: Dino’s knutselen met papieren bordjes

Eten

Ook dit is zo’n principe dat als sneeuw voor de zon is verdwenen. Onze koekepeer is namelijk verzot op ‘patatjes’. Ik heb me er maar bij neergelegd. En zolang we niet wekelijks aan een bord patat zitten en het nog een feestje blijft wanneer we het eten, heb ik er vrede mee.

Tussendoortje

Frambozen en blauwe bessen ‘by far.’ Eerlijk gezegd denk ik dat je mijn kleine zoetekauw daar nog meer een plezier mee doet dan welk ander snoepgoed ook. Overigens is hij ook verzot op snoepjes, chocola en koekjes (helaas, weer zo’n in rook opgegaan principe).

Drankje

Als het maar zoet is?! Ja echt, dat vindt meneer het allerlekkerst. Maar daar moet ik hem dus meteen voor behoeden, want we weten allemaal hoe slecht zoete drankjes voor het gebit zijn. Gelukkig wordt onze beginnend kleuter net zo blij van een glaasje Dixap, dat ik uiteraard aanleng met veel water. Soms met iets té veel water naar zijn smaak. “Ik lust geen water, mama”, je fopt meneer echt niet.

Vriendje/vriendinnetje

Onze kleine man is gelukkig gesteld met veel vriendjes en vriendinnetjes. Hij kan het goed vinden met de meeste kindjes bij hem op de opvang en ook met de kindjes in onze vriendengroep speelt hij graag. Zijn favoriete vriendje van school is momenteel: Matthias, die hij kent van  het KDV en de basisschool. Maar de vriendjes Timo en Jaimy uit onze vriendengroep zijn minstens zo leuk!

Speeltuin

Naast de Koperen Ezel, hier om de hoek, is dat nog steeds met dikke stip op nummer één: Dinoland. En hoewel we sinds kort een jaarabonnement hebben op de Julianatoren, heeft onze kleine peuterman het nog steeds vaak over het leukste dinospeelpark van tenminste Overijssel.

Dierentuin

Nu weet ik eigenlijk niet of mijn kleine man dit deelt, maar wij vonden dierenpark Amersfoort het allerleukst. Temeer ook omdat het bijgelegen dinopark grote indruk heeft gemaakt op de koekepeer.

Attractiepark

Met stip op nummer één: de Julianatoren. Hier hebben wij een jaarabonnement op en daar gaan we dus geregeld heen. Andere attractieparken zijn wij nog niet zo heel veel geweest. Behalve dan de  Efteling en Plopsa de Panne en Indoor. De Efteling was natuurlijk  indrukwekkend vanwege het prachtige sprookjesbos, dat zelfs grote indruk op mij maakte.

Vakantie

Voor ons en zeer zeker ook voor onze beginnend kleuter is dat de vakantie van afgelopen zomer. We gingen naar een mega familiecamping in Toscane waar onze peuter zich kostelijk heeft vermaakt. De geweldige speeltuinen, de grappige toiletgebouwtjes, het slapen in een tent met papa en mama, het warme weer, het campingtreintje, de campingmascotte Albi en zowat alle dagen vertoeven aan het immense zwembad, daar heeft onze koekepeer het nog steeds over. Grote kans dat we dit jaar weer zoiets gaan doen.

Lees ook: Gezinsvakantie naar Italië #2: het hagelwitte zwemparadijs van Camping park Albatros

Uitspraak

De favoriete uitspraak van onze koekepeer… Dat is een lastige, want dankzij de spraakwaterval van een zoon van ons, kan ik bijna geen favoriet kiezen. De hele dag kletst ons mannetje je namelijk de oren van de kop. Het leukste vind ik op dit moment wanneer hij ergens mee bezig is, ineens zijn ellebogen op tafel zet, zijn beide handen onder zijn kin doet en bezorgd zucht: “Dit is echt onmogelijk mama.” Vraag me niet waar hij het van heeft. Maar termen als onmogelijk, ongerust, ingewikkeld, vindt onze beginnend kleuter buitengewoon intrigerend.

Persoonlijkheid

Om dit lijstje af te sluiten, nu wat over de persoonlijkheid van onze kleine man. Onze kleine koekepeer is zorgzaam, sociaal en gevoelig. Deze drie eigenschappen typeren zijn persoonlijkheid denk ik het best. Hij speelt graag met andere kindjes, maar soms snapt hij andere kinderen niet helemaal. Dat frustreert hem dan en maakt hem boos. Andere keren dan deert het hem nauwelijks en besteed hij er simpelweg geen aandacht aan. Onze kleine superheld is enorm leergierig, een echt doordenkertje. Maar als hij iets niet snel genoeg onder de knie krijgt, verliest hij zijn geduld. Toch kan hij aandachtig luisteren naar verhalen, waar dan ook over. Hij neemt alles op in dat kleine koppie. Bovendien heeft hij een erg levendige fantasie en is hij creatief. Ik ben daar als creamama natuurlijk enorm trots op (welke moeder is trouwens niet trots op haar kind).

Afijn, genoeg gepocht over onze beginnend kleuter. Ik vond het een erg leuke ‘lijst’ om in te vullen. En vast ook erg leuk om later terug te lezen. Dat is dan wel weer een bijkomend voordeel van het hebben van een blog.

Ik ben trouwens ook benieuwd naar jouw verhalen… Wat zijn de favorieten van jouw zoon of dochter?

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog