Dit wil je niet missen...

Mama dagboek #81: 3x HOERA voor de koekepeer!

Mijn kleine mannetje wordt groot, echt groot. Want afgelopen week werd hij 3 hele jaartjes jong. Hiep, hiep hoera. En met dat hij 3 werd, openbaarde zich er wederom een nieuwe fase. De peuterpubertijd maal 3.

Peuterpubertijd maal 3

Hebben we de “NEE” fase nu geruime tijd achter de rug. En zijn ook de “WIL IK NIET’s” niet meer nieuw. Is het nu toch wel meer dan duidelijk dat er een peuterpuber van heb ik jou daar schuilt in mijn eens zo onschuldig lijkend Finnemannetje. Frustraties en boosheid worden afgewisseld met gelukkig nog steeds een hoop liefde. Maar wees gewaarschuwd, o peutermoeder, de leeftijd van 3 jaar is alles behalve kattenpis. Mamalief, broertjelief, hondlief en zelfs papalief (die ooit nog veel gezag had in huize Roelina’s) leggen het regelmatig af tegen onze onstuimige peuter.

Lieve, onstuimige peuter

Want een onstuimige peuter is het. Een lieve, onstuimige peuter, dat wel. Maar boy, hij kan er wat van. Grenzen opzoeken is niet meer slechts een interessant gebeuren, het is voor peuterlief een heuse dagtaak geworden. Gaat wel over, wordt hij groot van, denk ik almaar, wanneer ik weer geschopt, geslagen en gestompt wordt omdat het even niet gaat zoals meneer het voor ogen had.

Pienter en wijs mannetje

Het lijkt allemaal behoorlijk dramatisch als ik het zo opsom. Maar dat is het niet. Wij zijn namelijk in het bezit van een heel pienter en wijs mannetje. Geweldig is het namelijk om te zien en mee te mogen maken hoe hij goed en hoe snel hij zich ontwikkeld. Hoe hij de wereld vol overgave ontdekt. Hoe hij steeds weer nieuwe dingen leert en zich vaardigheden eigen maakt. Hoe hij zijn mening vormt en zijn wil probeert op te leggen aan jan en alleman. Prachtig is het ook om te zien dat mijn pientere mannetje steeds beter leert communiceren. Een gesprek voeren met een peuter is namelijk het leukste wat er is, heb ik sinds kort ondervonden.

Een jaar van veel veranderingen

Mijn kleine mannetje, mijn lieve koekepeer, onze onstuimige peuterpuber, onze vrolijke Fransis. Je bent nu 3 hele jaren jong en slechts een jaar verwijderd van het schoolgaande leven. Het gaat een jaar worden van veel veranderingen. Een jaar waarin je zindelijk gaat worden (I hope). Een jaar waarin je het einde van de peuterpubertijd gaat bereiken. Het jaar waarin je straks dus een beginnend kleuter zal zijn, die naast een spraakwaterval ook een leergierige draak zal worden. De ontembare leergierige draak die je nu al bent, maar die straks nog veel meer dan nu, helemaal klaar is voor de volgende stap in jouw leventje. De echte ‘grote’ school.

Lieve koekepeer, op naar een nieuw jaar!

Lief, klein mannetje, voor het zover is gaan wij nog heel even genieten van jouw ‘klein’ zijn. Nog heel even genieten van jouw ongeremde onschuldigheid als peuter. Lieve koekepeer, gefeliciteerd met je 3e verjaardag en op naar een nieuw jaar!

Lees ook: Onze koekepeer werd 2 jaar

 

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog