Dit wil je niet missen...

Mama dagboek #78: voor het eerst op de schaats bij Flevonice

Bij gebrek aan strenge winters en voldoende vorst om op nabijgelegen watertjes te schaatsen, gingen wij onlangs naar Flevonice. Samen met wat vrienden en diens kroost achterin de auto reden we het ijsgeweld tegemoet. Het zou de eerste keer zijn dat onze kleine man voet op de schaats zou zetten. Spannend, maar het bleek een daverend succes!

Flevonice, de eerste stapjes op het ijs

Laat ik beginnen bij Flevonice. In al die jaren dat het bestaat ben ik er nog nooit geweest. Nu ik er wél ben geweest, snap ik niet waarom. Want wat is het leuk en zeer zeker niet alleen wanneer je van lange afstandsschaatsen houdt. Ook voor de allerkleinsten is het plezier verzekerd. Flevonice bestaat uit een lange schaatsbaan van 3 km, een korte schaatsbaan van 400 meter, een drift kartbaan, obstacle run én een compleet funpark voor kids. Het funpark is waar wij, althans peuterlief dan, de eerste stapjes op het ijs zette.

De rij voor de kassa

Bij aankomst bij de aangelegde natuurijsbaan in de polder rolden er 2 enthousiaste peuters de auto uit. Dik aangekleed met mutsen op en wanten aan, sloten we aan in de lange rij voor de kassa. Het was er druk, we waren klaarblijkelijk niet de enigen die het idee hadden om te gaan schaatsen. Maar het wachten werd beloond en na een kleine 15 minuten waren we eindelijk aan de beurt bij de kassa. De 2 peuters nóg enthousiaster.

Voor €5,- een hoop plezier

De mannen kochten hun entreebewijs voor de lange afstandsbaan van 3 km. Serieus geld als je het mij vraagt. Entree kost voor een volwassene €15,- voor een hele dag schaatsen op Flevonice. €7,50 voor kinderen. Echter omdat de mama’s van het gezelschap niet gingen schaatsen, maar alleen het kroost gingen begeleiden op het funpark, hoefden wij alleen het bezoekerstarief van €5,- te betalen. Kinderen t/m 2 jaar zijn gratis. Onze kleine peuterman is 2 jaar oud, en zo hebben wij die middag een hoop plezier gehad voor slechts €5,-. Dat klinkt toch meteen stuk interessanter.

Funpark voor kids

De volwassen mannen sloegen meteen linksaf richting de schaatsbaan om de ijzers onder te binden. Wij, de mama’s, besloten eerst eens een kopje koffie te gaan drinken en ons te oriënteren in het funpark. Het funpark bestaat uit een 25 meter lange rodelglijbaan, een speeltuin met speeltoestelen, trampolines, een skelterbaan én een kleine schaatsbaan van 400 m2. Hoewel we de ijzertjes in de tas hadden zitten, durfden we het toch niet meteen aan om met onze kleine mannen het ijs op te gaan. Wat nou als ze het niks vonden? Met hun kleine peuterbillen op het ijs vielen, keer op keer op keer? Dan was de pret vast over en konden we onze biezen pakken. We besloten daarom eerst de rodelglijbaan uit te proberen. In de banden roetsjten de mannetjes naar beneden, ze kregen er geen genoeg van.

Voor het eerst op de schaats

Nadat we ook de speeltuin en de skelterbaan hadden uitgeprobeerd, vonden we het toch tijd worden dat schaatsen maar eens te proberen. En de vraag of de kleine mannen überhaupt wilden schaatsen werd meteen met een volmondig “JA” beantwoord. We bonden de ijzertjes onder en begaven ons met onze peuters aan de hand op het ijs…. Wij hielden ons hart vast. Peuter 1 gleed meteen op zijn billen en kraaide het daarbij uit van plezier. Ook peuter 2 viel, en waar ik een waterval van tranen had verwacht, werd ik verblijd met een grote glimlach van oor tot oor. “Nog een keer, nog een keer”, klonk het naast mij. Samen maakten we schaatsbewegingen over het ijs. “Kan ik goed chaatse mama?” “Ja zeker, schat, je kan heel goed schaatsen.” Stevig werd er in mijn hand geknepen, het was toch best een beetje spannend.

Bobbies

De oranje zeehonden, ‘bobbies’ zoals ze ze op het park noemen, waren een uitkomst. De plastic stoelvervangers gaven onze schaatsertjes net dat zetje extra in de rug om het schaatsen tot een succes te maken. De beide jongens hadden pret voor 10 en gleden samen over het ijs alsof ze het al jaren deden. Dat hun billen inmiddels koud en nat waren van de vallen op het ijs, deed blijkbaar geen afbreuk aan de lol die ze hadden. Ze waren niet van het ijs af te slaan.

Nog meer Flevonice

Toen we van het ijs afkwamen, hebben we onze trek nog even gestild in het restaurant dat bij het park is gelegen. Daar dronken we heel toepasselijk warme chocolademelk en aten we patatjes. Naast een restaurant is er op het park ook een schaatswinkel, waar je schaatsen kunt huren of zelf kunt kopen. Het park is in de wintermaanden (van december t/m februari) geopend voor schaatsen. In de zomer biedt het park een alternatief programma. Flevonice biedt ook leuke mogelijkheden voor kinderfeestjes of programma’s voor (grotere) groepen.

Leuk uitje met kinderen voor in de winter

Als in de winter de dierentuinen en pretparken gesloten zijn, wat doe je dan? Wat mij betreft ga je dan naar Flevonice. Een betaalbaar uitje met kinderen en toch net even anders. Anders omdat je nou eenmaal niet elke dag schaatst (zeker niet in ons koude kikkerlandje dan niet meer zo koud is als vroeger). Maar schaatsen hoeft niet, Flevonice biedt voldoende alternatief vertier, ook voor de niet schaatsertjes onder ons. Wij gaan volgend jaar zeker nóg een keer.

 

 

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog