Dit wil je niet missen...

Het leukste museum voor peuters: het Nijntje Museum

Het stond hoog op mijn bucket list. En wat ben ik blij dat ik het nu kan afstrepen. Want wat was het leuk! Misschien wel het allerleukste uitje dat ik ooit met mijn jongens ondernam. Wij gingen namelijk naar het Nijntje Museum. Iets waarover ik al zoveel goede berichten had gehoord én gelezen. En die waren allemaal meer dan waar. Lees maar mee.

Lees ook: Mijn bucketlist met uitjes voor kinderen

Het kwam eigenlijk heel spontaan in mij op. Het hele weekend was ik al druk geweest, maar de zondag was voor mij en mijn jongens, alleen. Wat zou ik toch eens gaan doen? Ik besloot zaterdagavond, geheel spontaan, dat het Nijntje Museum een leuk idee zou zijn. Ik keek op internet en reserveerde kaartjes voor zondagmiddag.

Het Nijntje Museum bezoeken in tijdsvakken

Om erge drukte te voorkomen moet je namelijk je bezoek aan het Nijntje Museum reserveren. Dat betekent dat je in bepaalde tijdsvakken naar binnen mag. En dat werkt fantastisch. In 4 tijdsvakken van drie kwartier verdeeld over de dag mag je het Nijntje Museum betreden. Het Nijntje Museum is druk bezocht en zo houdt het museum het voor de kleintjes een beetje leuk.

De tijdsvakken:

  • 10:00 – 10:45 uur
  • 12:00 – 12:45 uur
  • 13:30 – 14:15 uur
  • 15:00 – 16:30 uur

Het huisje van Nijntje

Het Nijntje Museum is niet een écht museum. Op het moment dat je voet over de drempel zet, of eigenlijk ervoor al, stap je namelijk in de belevingswereld van een peuter. Zo start je bij binnenkomst in de voortuin van het huisje van Nijntje. En daar begint het voor peuters al meteen. De aankleding, de attributen, alles is in de herkenbare Nijntjestijl. In de voortuin van Nijntje staat Snuffie te wachten op de museumbezoekertjes, die natuurlijk direct door onze blagen werd opgemerkt. Al vechtend liepen de twee broertjes in de rondte met het kleine bruine hondje. Totdat ze ontdekten dat je door het raam van Nijntje’s huisje vast naar binnen kon gluren.

Vervolgens kom je in het huisje van Nijntje zelf. Daar kunnen peuters in het keukentje van Nijntje koken, in de eethoek zitten en boekjes lezen in de zithoek. Op de tweede verdieping van het huis van Nijntje kunnen ze Nijntje in bad en in bed doen. Ook kunnen in de tuin van Nijntje werken. Kris kras lopen peuters heen en weer met grasmaaiers, mandjes vol met was voor aan de waslijn, gereedschap dat uit het schuurtje van Nijntje komt, noem maar op. Het leuke is dat de kinderen echt overal op en in mogen. In huisjes, in bedjes, alles mag en kan. Ze kunnen overal bij en ze hoeven nergens af te blijven. Ideaal voor de grijpgrage handjes van mijn jongens dus.

Het huisje van Dick Bruna en de dokterspraktijk

Na het huisje van Nijntje kom je via een straat en het Nijntjepleintje bij het huis van de tekenaar zelf: Dick Bruna. Er naast bevindt zich de Nijntje dokterspraktijk. Daar konden onze koekepeer en knorrepiet ook weer helemaal los gaan in hun fantasie. Bedjes staan gespreid, dokterspulletjes liggen her en der en dokterspakjes hangen klaar om aangetrokken te worden. Alles is tot in detail doorgevoerd. Kinderen kunnen hun (eigen) ogen testen, zichzelf wegen en meten hoe lang ze zijn.

Het Nijntje Museum

Vanuit de dokterspraktijk belandt je in het Nijntje museum. Dit klinkt zwaarder dan het is, want ook deze ruimte is volledig ingericht op de allerkleinste kunstenaars. Er kan met levensgrote vormenstoven gespeeld worden, gekleurde vormen op schildersdoek, met lichtbakken en nog veel meer. Mijn twee kleine creatievelingen konden hier hun hart ophalen.

Het Nijntje verkeerspleintje

Na het Nijntje museum brengt een trap je naar de eerste verdieping (of een lift wanneer je met bijvoorbeeld een kinderwagen bent). Daar is een klein verkeerspark nagebouwd. Het is er een drukte van jewelste en je moet zelfs uitkijken dat je niet door één van de kleine verkeersdeelnemers omver gereden wordt. Peuters kunnen er rondfietsen op fietsjes, zelf een bus of een trein besturen. En net als in de grote mensen wereld gelden ook hier verkeersregels. Dat betekent dus wachten voor het rode stoplicht, niet onder de slagboom door en netjes wachten op je beurt bij de bushalte. “Allemaal instappen” klonk het op een gegeven moment vanuit de bus. Het is allemaal net echt, en dat dachten mijn peuters ook.

De Nijntje dierentuin

Na het verkeerspleintje arriveer je in de Nijntje dierentuin mét kinderboerderij. Peuters kunnen hier Boris Beer helpen de dieren te verzorgen of zelf onderdeel worden van de dierentuin. Meteen bij binnenkomst werden de oranje overalletjes van de knaapjes gegritst en de bezempjes ter hand genomen om de kinderboerderij aan te vegen.

Het Nijntje Museum, op maat gemaakt plezier voor peuters

In het Nijntje Museum is ook een kunstlokaal waar de allerkleinste kunstenaars zelf aan de slag kunnen als kleine Dick Bruna’s. Iedere zondag worden er verhaaltjes voorgelezen. Het museum is volledig gericht en ingericht op kleine kinderen. Toiletten, trappen, werkelijk alles is op maat gemaakt voor de allerkleinste bezoekers. Het Nijntje Museum is een beleving die je peuter of kleuter niet snel zal vergeten. En ook al denk je dat jouw peuter of kleuter de Nijntjeleeftijd al lang is gepasseerd. Op het moment dat ze het Nijntje Museum instappen, is daarvan niets meer te herkennen. Het Nijntje Museum is geopend van dinsdag tot en met zondag, van 10.00 tot 17.00 uur. Kijk voor actuele openingstijden en reserveren van kaartjes op de website van het Nijntje Museum.

Pin ter (p)inspiratie

Ben jij al eens bij het Nijntje Museum geweest?

8 reacties op dit bericht

Nee nog niet maar zoontje is zot van Nijntje. HEt is voor ons bijna 2u rijden dus we twijfelen wanneer we gaan…

Ik snap dat twee uur wat ver is, maar misschien te combineren met iets? Het is écht een aanrader!

Ja zeker. Ik schreef er zelfs ook een review over. Hartstikke leuk al zou ik er niet naar toe gaan (met kids) tijdens de zomervakantie.

Nee ik denk ik ook niet, het was nu al druk. Ik was nav jouw review ook (nog) enthousiast(er) geworden 🙂

Wat leuk! Mijn jongens zijn er vorig jaar geweest met opa en oma en vonden het erg leuk! Nu zijn ze er een beetje te oud voor aan het worden.

Na vijf jaar is het denk ik wel gebeurd ja. Gelukkig dat ze het nog gezien hebben dan toch?

Wij zijn van de zomer geweest en t was zo leuk onze peuter was toen 2.5 dus ideale leeftijd. wel was het wat druk door de vakantie maar we hebben genoten. uiteindelijk wel met een overprikkelde peuter naar buiten (na discussie dat ze zich thuis voelde en haar schoenen uit wilde ) maar genoten had ze zeker misschien volgend jaar eens buiten de vakantie terug

haha, dat ze zich thuis voelde dat herken ik wel. Die van mij wouden ook niet meer weg haha.

Praat je mee?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Roelove's mamablog én grafisch ontwerp

Roelove's mamablog én grafisch ontwerp

Meer in Reviews en wins
WIN! Een ABC Sinterklaas raamtekening + raamstiften, crea-hop je weer mee? (gesloten)

Dat was 'm alweer. De tweede crea-hop waaraan ik mee deed. En hopelijk nog lang niet de laatste, want ik heb er wederom enorm veel...

Sluiten