Dit wil je niet missen...

Leg die smartphone eens wat vaker weg, of toch niet?

Ik schreef er al eerder over; dat ik hooked ben aan mijn smartphone. Ik doe er werkelijk ALLES mee; van zien wat voor weer het wordt, boodschappen doen, tot aan mijn mail checken. Maar dat mijn verslaving buitenproportionele vormen aannam, ontdekte ik pas toen zoonlief tegen mij zei: “mama, doe je telefoon eens naar beneden.” Ik nam mijn smartphone gebruik onder de loep en besloot te minderen. Benieuwd hoe, lees dan gauw verder.

Lees ook: Smartphonegebruik onder ouders: is het echt zo erg?

Leg die smartphone eens wat vaker weg

Ik nam mij voor, na het onderzoek wat ik ernaar deed voor het schrijven van bovenstaand artikel; ik leg die smartphone wat vaker weg. Maar hoe zou ik dat nou aanpakken. Het is misschien wel net als met roken; het beste is als je cold turky probeert af te kicken. Maar zo simpel is het met een smartphone niet. Althans, niet wanneer je halve werkende leven zich bevindt op die smartphone. Dus bedacht ik een plan. Een aantal stappen, waardoor ik niet meer zo vaak op mijn smartphone hoefde te kijken.

#1 Uit met dat geluid

Als eerste zettte ik het geluid van mijn smartphone uit. Alleen de beltoon zelf, staat nog aan. Bij de groepsapps in Whatssapp heb ik zelfs de berichtgeving uitgezet. Ik werd er gek van, bij elk pingetje was ik toch weer geneigd te gaan kijken. Bovendien hoor ik nu ook niet meer dat er mail binnenkomt of dat er iets met social media gebeurt. Ik laat mij niet meer leiden door de berichtjes, maar ben zelf in charge wanneer ik kijk. En aangezien ik toch wel kijk, mis ik heus niks.

#2 Meldingen uitzetten

De tweede stap was mijn berichtencentrum aanvegen. Met andere woorden; kritisch kijken waarvoor ik nou wel en niet een bericht wilde ontvangen op mijn beginscherm. Ik zette heel, heel veel uit. Ik liet alleen mail, Whatssapp, sms en bellen aan staan. De rest gooide ik er compleet uit. Man, wat een rust. Geen oplichtend schermpje meer bij elke scheet die er op facebook gelaten werd.

#3 Niet meer bloggen

Bloggen deed ik ook op mijn smartphone. Ik gebruikte de WordPressapp veel, typte een idee snel even uit tijdens het koken bijvoorbeeld. Ook het lezen van andere blogs deed ik steevast op mijn smartphone. Net als het delen van mijn blogs op social media, dat deed ik eveneens allemaal tussen de bedrijven door. Soms ten koste van de tijd die ik met zoonliefs kon doorbrengen. Ik besloot daarom; dat moet anders. Heel soms lees ik nog wel een blog op mijn smartphone of reageer ik op een groepsbericht, maar meestal doe ik dat alleen nog maar op mijn PC. Het nadeel is echter dat ik echt significant minder op andere blogs te vinden ben. Mijn PC staat immers minder vaak aan dan mijn smartphone. Maar het voordeel is dat ik er een stuk meer rust door vind. Heb je mij gemist op je blog? Dan weet je dat het hierdoor komt.

Customized hoesje met jouw dierbaren

“Mama, doe je telefoon eens naar beneden,” hoop ik dus niet meer te horen. Want eerlijk gezegd; deed dat best een beetje zeer. Mijn oogappels zijn immers mijn alles. Ik zou ze het liefste opvreten, zeg ik altijd, zodat ik ze altijd bij me kan hebben. Net als mijn smartphone, want dat stomme ding heb ik wél altijd bij me. Toen werd ik benaderd door hoesjemaken.nl, waardoor ik de kans kreeg  mijn oogappels net zo vaak bij me te kunnen dragen als mijn smartphone. Bij hoesjesmaken.nl kun je namelijk een customized hoesje voor je smartphone laten maken. Ik hoefde niet lang na te denken, waarmee ik dat hoesje wilde customizen.

Hoewel ik wel vaker customized hoesjes heb gehad, was ik toch enigzins verrast door het aanbod van hoesjemaken.nl. De customized hoesjes waarmee ik bekend was, betroffen meestal een hardcase, waar ik persoonlijk niet echt fan van ben. Toen ik ontdekte dat je ook volledige bedrukte wallets kon bestellen, werd ik toch wel erg enthousiast. Ik uploade een mooie foto van onze twee jongens, waarna ik het hoesje bestelde. Een dag later had ik het hoesje al in huis.

Het hoesje is gemaakt van siliconen en vinyl en met voldoende vakjes aan de binnenzijde. De afwerking van de bedrukking is mooi, mat en krasvast. De foto is loeischerp en precies zo uitgelijnd als in de voorvertoning, die ik zag tijdens het uploaden. Kortom; super!

Reminder; leg die smartphone wat vaker weg, mama

Gebruik ik mijn smartphone dan helemaal niet meer? Nee, het is me dan wel gelukt niet steeds te (hoeven) kijken op mijn smartphone, wanneer het scherm oplicht of er een geluidje uitkomt. Maar ik doe er nog steeds de boodschappen mee, neem deel aan té veel groepsappen en shop mij een slag in de rondte op mijn smartphone. Dus hoewel ik mijn schermtijd wat heb teruggebracht, besteed ik misschien nog steeds wel té veel tijd op dat ding. Toch is het hoesje met mijn twee oogappels op de voorkant wel een reminder aan wat ik mij heb voorgenomen… “leg ‘m eens wat vaker weg, mama.”

En jij? Leg jij je smartphone wel eens bewust een tijdje weg?

Deze blog is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog