Dit wil je niet missen...

Leg die smartphone eens wat vaker weg, of toch niet?

Ik schreef er al eerder over; dat ik hooked ben aan mijn smartphone. Ik doe er werkelijk ALLES mee; van zien wat voor weer het wordt, boodschappen doen, tot aan mijn mail checken. Maar dat mijn verslaving buitenproportionele vormen aannam, ontdekte ik pas toen zoonlief tegen mij zei: “mama, doe je telefoon eens naar beneden.” Ik nam mijn smartphone gebruik onder de loep en besloot te minderen. Benieuwd hoe, lees dan gauw verder.

Lees ook: Smartphonegebruik onder ouders: is het echt zo erg?

Leg die smartphone eens wat vaker weg

Ik nam mij voor, na het onderzoek wat ik ernaar deed voor het schrijven van bovenstaand artikel; ik leg die smartphone wat vaker weg. Maar hoe zou ik dat nou aanpakken. Het is misschien wel net als met roken; het beste is als je cold turky probeert af te kicken. Maar zo simpel is het met een smartphone niet. Althans, niet wanneer je halve werkende leven zich bevindt op die smartphone. Dus bedacht ik een plan. Een aantal stappen, waardoor ik niet meer zo vaak op mijn smartphone hoefde te kijken.

#1 Uit met dat geluid

Als eerste zettte ik het geluid van mijn smartphone uit. Alleen de beltoon zelf, staat nog aan. Bij de groepsapps in Whatssapp heb ik zelfs de berichtgeving uitgezet. Ik werd er gek van, bij elk pingetje was ik toch weer geneigd te gaan kijken. Bovendien hoor ik nu ook niet meer dat er mail binnenkomt of dat er iets met social media gebeurt. Ik laat mij niet meer leiden door de berichtjes, maar ben zelf in charge wanneer ik kijk. En aangezien ik toch wel kijk, mis ik heus niks.

#2 Meldingen uitzetten

De tweede stap was mijn berichtencentrum aanvegen. Met andere woorden; kritisch kijken waarvoor ik nou wel en niet een bericht wilde ontvangen op mijn beginscherm. Ik zette heel, heel veel uit. Ik liet alleen mail, Whatssapp, sms en bellen aan staan. De rest gooide ik er compleet uit. Man, wat een rust. Geen oplichtend schermpje meer bij elke scheet die er op facebook gelaten werd.

#3 Niet meer bloggen

Bloggen deed ik ook op mijn smartphone. Ik gebruikte de WordPressapp veel, typte een idee snel even uit tijdens het koken bijvoorbeeld. Ook het lezen van andere blogs deed ik steevast op mijn smartphone. Net als het delen van mijn blogs op social media, dat deed ik eveneens allemaal tussen de bedrijven door. Soms ten koste van de tijd die ik met zoonliefs kon doorbrengen. Ik besloot daarom; dat moet anders. Heel soms lees ik nog wel een blog op mijn smartphone of reageer ik op een groepsbericht, maar meestal doe ik dat alleen nog maar op mijn PC. Het nadeel is echter dat ik echt significant minder op andere blogs te vinden ben. Mijn PC staat immers minder vaak aan dan mijn smartphone. Maar het voordeel is dat ik er een stuk meer rust door vind. Heb je mij gemist op je blog? Dan weet je dat het hierdoor komt.

Customized hoesje met jouw dierbaren

“Mama, doe je telefoon eens naar beneden,” hoop ik dus niet meer te horen. Want eerlijk gezegd; deed dat best een beetje zeer. Mijn oogappels zijn immers mijn alles. Ik zou ze het liefste opvreten, zeg ik altijd, zodat ik ze altijd bij me kan hebben. Net als mijn smartphone, want dat stomme ding heb ik wél altijd bij me. Toen werd ik benaderd door hoesjemaken.nl, waardoor ik de kans kreeg  mijn oogappels net zo vaak bij me te kunnen dragen als mijn smartphone. Bij hoesjesmaken.nl kun je namelijk een customized hoesje voor je smartphone laten maken. Ik hoefde niet lang na te denken, waarmee ik dat hoesje wilde customizen.

Hoewel ik wel vaker customized hoesjes heb gehad, was ik toch enigzins verrast door het aanbod van hoesjemaken.nl. De customized hoesjes waarmee ik bekend was, betroffen meestal een hardcase, waar ik persoonlijk niet echt fan van ben. Toen ik ontdekte dat je ook volledige bedrukte wallets kon bestellen, werd ik toch wel erg enthousiast. Ik uploade een mooie foto van onze twee jongens, waarna ik het hoesje bestelde. Een dag later had ik het hoesje al in huis.

Het hoesje is gemaakt van siliconen en vinyl en met voldoende vakjes aan de binnenzijde. De afwerking van de bedrukking is mooi, mat en krasvast. De foto is loeischerp en precies zo uitgelijnd als in de voorvertoning, die ik zag tijdens het uploaden. Kortom; super!

Reminder; leg die smartphone wat vaker weg, mama

Gebruik ik mijn smartphone dan helemaal niet meer? Nee, het is me dan wel gelukt niet steeds te (hoeven) kijken op mijn smartphone, wanneer het scherm oplicht of er een geluidje uitkomt. Maar ik doe er nog steeds de boodschappen mee, neem deel aan té veel groepsappen en shop mij een slag in de rondte op mijn smartphone. Dus hoewel ik mijn schermtijd wat heb teruggebracht, besteed ik misschien nog steeds wel té veel tijd op dat ding. Toch is het hoesje met mijn twee oogappels op de voorkant wel een reminder aan wat ik mij heb voorgenomen… “leg ‘m eens wat vaker weg, mama.”

En jij? Leg jij je smartphone wel eens bewust een tijdje weg?

Deze blog is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.

8 reacties op dit bericht

Zo herkenbaar. Ik doe regelmatig een “Data Off, Life On” dag. Ik heb inmiddels alle meldingen uit ook, en zelfs geen Facebook en Twitter meer op mijn telefoon. Alleen Instagram heeft overleefd omdat foto’s uploaden via de app gemakkelijker gaat 😉
Maar idd, wat een rust! En dat je dan wat minder blogs leest… ach. Bij degene die je echt leuk vindt kom je dan alsnog wel toch? En de andere… nouja, dan maar een keer geen update 🙂

Heerlijk he, volledig verwijderen ‘durf’ ik nog niet. De stap gaat vast komen, dat voel ik. De vraag is alleen wanneer. Want die rust is super fijn.

Herkenbaar. Ik heb wel ALTIJD mijn geluid op tril en zet eigenlijk alleen de meldingen van groepsapps uit. Andere meldingen, van IG bijvoorbeeld, staan altijd aan. Ik merk het altijd aan de kinderen wanneer ik te weinig aandacht voor ze heb. Toch iets vaker die telefoon wegleggen dus …
Leuk hoesje! Ik ben niet zo van die ‘boek’hoesjes, maar ziet er wel leuk uit zo!

Erg hem wanneer je kinderen min of meer aangeven; genoeg! Hoe kan het toch dat zo’n ding zo verslavend werkt.

Ja, zeker. Ik laat mijn vriend (aangezien hij me natuurlijk minder ziet) dan ook even weten dat ik mijn mobiel weg leg en dus niet direct zal reageren. Ik wil gewoon bewust bezig zijn met mijn kinderen én niet het voorbeeld geven dat je continu op je mobiel bezig moet zijn. Ik heb inderdaad al een hele lange tijd de meldingen uit staan bij groepsapps. Ik moet ook zeggen dat ik in weinig groepsapps zit. En net wat jij zegt, meldingen van andere apps uit zetten enzo. Bloggen op mijn mobiel deed ik nooit. Af en toe reageerde ik wel op andere blogs via mijn mobiel. Maar ook dat verklaart waarom ik weinig reageer of blog in een week 🙂

Lieve foto van je kids!

Idd het is dat voorbeeld dat we stellen he, hoe kan je nou schermtijd inperken als je er zelf steeds ‘achter’ zit. Aan die groepsapps ontkom ik steeds maar nier, toch meld ik mij vrij snel af als het irrelevant wordt voor me. Dank je voor het compliment de op de foto. Gemaakt op het KDV en zo super goed gelukt.

Een en al herkenning. Ik ben ook te veel met het ding bezig. Ik heb ook veel notificaties uit gezet en dat helpt al enorm. Ik zet soms thuis ook gewoon de wifi uit op mijn telefoon. Dan heeft het geen zin om er op te kijken. En toevallig lees ik op moment ook wat minder Blogs op mijn telefoon. Vind dat wel jammer, maar gezin gaat voor!

haha, die wifi uitzetten heeft geen effect want dan springt ie gewoon over op 4g. Dat vind ik ook altijd zo fijn van vakantie, dan is er gewoon geen wifi of 4g.

Praat je mee?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog

Meer in Inspiratie
Wij gingen naar de film: Pieter Konijn

Al sinds we Netflix hebben is onze peuter verslaafd aan het van origine Britse konijnenbeest; Pieter Konijn. Inmiddels is onze peuter uitgergoeid tot een bijna...

Sluiten