Dit wil je niet missen...

Het langste Blotevoetenpad van België en Nederland; blotevoetenpad Lieterberg

Het is alweer even geleden dat we het bezochten, maar het is daardoor zeker niet minder noemenswaardig. Wij gingen namelijk naar het langste blotevoetenpad van België en Nederland. Blotevoetenpad Lieterberg te Zutendaal. En daar wilde ik graag nog wat over schrijven, want dit stukje natuur voor jong en oud is gewoon meer dan het delen waard.

Enkele minuten vanaf Landal park Mooi Zutendaal

In het voorjaar van 2017 mochten we wederom naar het Landal park Mooi Zutendaal. We waren al eens eerder in dit bosrijke Landal park geweest en ook toen stond het blotenvoetenpad Lieterberg op mijn verlanglijstje. Destijds zijn wij er niet aan toe gekomen om het blotevoetenpad te bezoeken, dat zich op slechts enkele minuten rijden van het Landal park bevindt. Maar dit keer gingen we wel. En daar heb ik geen spijt van!

Lees ook: Weekendje Landal Mooi Zutendaal

Schoenen en sokken uit

De zon scheen en het was droog. Ideaal weer dus om de schoenen en sokken uit te trekken en met je blote voeten in de modder te spelen. We gingen met oma en onze peuter. Even twijfelde ikof we de allerkleinste telg uit ons gezin ook mee zouden nemen, maar met het diepe moeras uit het Hof van Twello nog in het achterhoofd, leek het mij toch beter het kortbenige mannetje dit keer thuis te laten. Dat bleek niet onverstandig.

Lees ook: Op de blote voeten… blotevoetenpad Hof van Twello

Langste blotenvoetenpad van België en Nederland

Het blotevoetenpad Lieteberg is dus het langste blotenvoetenpad van België en Nederland. Een wandeling van wel 3 km door park de Hoge Kempen brengt je langs waterpartijen, zandheuvels, steile en minder steile hellingen, diepe en ondiepe modderpoelen, bruggetjes, een doolhof, en met als kers op de taart; een reusachtige uitkijktoren.

Uitkijktoren van 18 meter hoog

Ongeveer op de helft van de tocht ligt de reusachtige uitkijktoren van 18 meter hoog. Een mooi moment om even uit te rusten en je te vergapen aan een prachtig uitzicht. Oma en peuter deden dat. Mama daarentegen doorstond de grootste doodsangsten, omdat die toren wel heel erg hoog was en mijn peuter echt nog heel erg klein. In gedachten zag ik hem al door de brede spijlen van het gevaarte vallen en schreeuwde hem dan ook om de minuut in panische toestand toe dat hij NIET te dicht bij de rand moest gaan staan.

Survivallen

Na genoeg ontspanning, daalden we (thank god) weer af tot we veilige grond onder de voeten hadden en vervolgden we onze tocht. Een pad dat afwisselend bedekt is met hout, stenen, boomsnippers, gras, leem en water, brengt je langs tipi’s, over loopbruggen en door een heus doolhof. Voor onze peuter leek het af en toe net survivallen. We ploegden ons door diepe modderpoelen en klommen omhoog langs verschillende watervallen.

Een wandeling van 1,5 tot 2 uur

Ruim 2 uur later arriveerden wij pas aan het einde van het pad. Hoewel er eigenlijk anderhalf uur voor de wandeling stond, bleek dit parcours met een peuter toch wat meer tijd in beslag te nemen dan gepland. We arriveerden dan ook zo’n beetje als laatste, waarna we ons blotevoetenavontuur afsloten in het bijgelegen koffiehuis met een beloofd ijsje en een kopje koffie.

Blotevoetenpad Lieteberg

Het langste blotevoetenpad Lieteberg in Zutendaal is alle dagen van het jaar geopend. Van 11 maart tot en met 5 november is het pad open van 10:00 uur tot ’s avonds 19:00 uur. Vanaf 6 november sluit het park om 17:00 uur. Ben je fan van blotevoetenpaden en ben je niet te beroerd om er een stukje voor te rijden? Dan is een bezoekje aan het blotevoetenpad in Zutendaal echt een aanrader. Want dit langste blotenvoetenpad van Belgie én Nederland overtrof in elk geval al mijn verwachtingen.

Wat nog meer in Lieteberg

In het bezoekerscentrum Lieteberg is overigens nog meer te beleven dan alleen vrijwillig met je tenen in de modder te peuren. In het insectenmuseum Entomopolis kun je namelijk alles te weten komen over de kleinste bewoners van deze aardbol; insecten. Muggen, kevers, spinnen, kakkerlakken, je kunt het zo gek niet bedenken of het komt aan bod. Vanwege tijdgebrek sloegen wij het over, maar voor ieder kind dat geïntrigeerd is door de microkosmos is dit museum een bezoekje waard.

Ook vindt je op het terrein van Lieteberg een vlinderkoepel. In deze koepel schijnen alleen Europese vlinders te huizen, die in hun originele habitat gehouden worden. Al met al dus genoeg te beleven.

Welke blotenvoetenpad is volgens jou het bezoeken waard?

 

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog