Dit wil je niet missen...

Koken anno 1 jaar oud: kokoskip met ananas

We zijn zo ‘ far past’  babyhapjes. De kleine babyhapbewaarpotjes staan al maanden onaangeroerd in de kast, de blender wordt nog maar mondjesmaat gebruikt en ook het laatste ingevroren babyhapje heeft onlangs in plaats van een babymondje de bodem van de vuilnisbak mogen aanschouwen (overdatum helaas). Kortom, de koekepeer eet met de pot mee. De enige babyhap die meneer nog toegediend krijgt op dit moment is wanneer de papa en mama koekepeer, heel fout, een patatje of andere vettige ongezonde snack eten. Want dan, zo vindt mama, krijgt de koekpeer een (kant en klaar) babyhapje om toch, niet onbelangrijk, aan zijn dagelijkse vezeltjes en viezemientjes te komen. Tja, ik ben er niet meer zo’n enorme fan van moet ik zeggen, de babypotjes zijn wat mij betreft ‘way to smooth’ voor iemand die, zij het met slechts vier tanden, retegoed kan kauwen. Hoewel er op de potjes duidelijk weergegeven staat ‘met stukjes’, zijn de daadwerkelijke stukjes vaak op één hand te tellen. Niet dat het meneer niet smaakt hoor, genieten doet hij nog steeds van de Olvarit Friends knijpzakjes of biologische groetepotjes van de Etos of andere keten. Maar ik vind deze makkelijke magnetronhapjes toch steeds meer babylike dan dreumeslike. Waarom ik die hapjes dan niet meer zelf maak? Simpelweg omdat het te weinig voorkomt dat meneer nog een babyhapje eet. Eigenlijk alleen als we onderweg zijn en ergens een snelle hap doen. Dan neem ik voor zoonlief een groentepotje of zakje mee.

Afijn, het komt erop neer dat ik dus steeds minder alleen voor mijn kleine vriend in de keuken sta. Toch is mijn Opperdepop Kookboek van de AH nog steeds een waardevol geschenk. Zo heb ik er onlangs weer een heerlijk recept uit klaargemaakt. Het voordeel van het hoofdstuk voor gerechtjes van +1 jaar, is dat ook de volwassenen uit het gezin er prima van mee kunnen eten. Niet langer hoef je dus twee gerechten te bereiden, maar kan je nu, met dank aan dit babykooktoverboekje, een gezinsmaaltijd op tafel toveren die zowel voor de grote mensch als voor de kleintjes onder ons goed te eten zijn. Zo was daar enige tijd geleden de kokoskip met ananas. Een receptje dat mij op het lijf is geschreven. Simpel, met weinig ingrediënten, snel en lekker. Hou ik van!

kokoskip

Wat heb je nodig:

  • 1 mooie rode paprika in stukjes gesneden
  • beetje olie om in te bakken ( ik zelf gebruik het liefste speciale bakolijfolie, maar ook zonnebloemolie of kokosvet zou volgens mij prima kunnen)
  • beetje knoflook (afhankelijk van hoeveel je gewend bent om te eten, voorgeschreven staat 1 teentje)
  • 400 gram kipfilet in reepjes gesneden
  • 200 ml kokosmelk
  • twee theelepels kerriepoeder
  • en een klein blikje ananasstukjes op sap of een vers gesneden ananas

Uiteraard bak ik eerst de kip in een wok of koekenpan goudbruin. De kip marineer ik altijd van te voren eerst even met wat extra kerriepoeder en eventueel wat (groene) kruiden. Wanneer de kip gaar is, voeg ik ook de paprika toe. En wanneer ook de paprika de stempel ‘gaar’ krijgt, giet ik kokosmelk in de pan en voeg ik de theelepels kerriepoeder toe. Goedje even lekker laten sudderen tot het een sausje wordt naar tevredenheid. Als laatste voeg de ananas erbij die tezamen met de rest van het kokoshandeltje nog heel eventjes zachtjes op het vuur mag staan pruttelen. Het kokoskerriemengsel is al na enkele minuten te serveren. Lekker wat (zilvervlies)rijst erbij en eventueel een schaaltje met wat zuur of plakjes komkommer aangemaakt met wat zout, peper en azijn, voor de zure bite. JUM!

Het maaltje ging er wel in hier. Helemaal ‘Opperdepop’! Met als resultaat dat ik het dus al een aantal keren heb klaargemaakt. Kortom; in een handomdraai een gezond, lekker en super simpel te maken maaltje voor het hele gezin.

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog