Dit wil je niet missen...

Kinderopvang TAG

Nog nooit gedaan maar toch wel eens leuk om te doen. Ik nam de leuke opvang TAG over van Nathalie van Unicorns & Fairytales.  Zij spotte de TAG weer bij Mama op vrijdag. De TAG die gaat over onze beleving van kinderopvang. Kinderopvang is voor deze ‘working mom and dad’ erg belangrijk. Want we hebben er beiden voor gekozen om bijna fulltime te blijven werken. Papa koekepeer 32 uur en mama koekepeer 36. Oké, en dan nu de TAG. Lees je mee?

Gaat je kindje naar een kinderdagverblijf, gastouder of nanny?
Zoonlief gaat naar een kinderdagverblijf, een aantal dagdelen in de week. De rest is hij of thuis bij ons of bij opa’s en oma’s.

Hoeveel dagen per week?
Zoonlief gaat 1 hele dag, 3 ochtenden in de week naar het kinderdagverblijf en 2 middagen naar opa’s en oma’s. Papa is 1 dag per week thuis en mama een halve.

Waarom heb je gekozen voor deze vorm van opvang?
We hebben bewust gekozen voor een kinderdagverblijf. Na lang wikken en wegen tussen gastouders, kinderopvang en opa’s en oma’s, hebben we de voor ons perfecte mix gevonden. Wij hebben bewust niet gekozen voor een gastouder. Hoewel we een huiselijke sfeer belangrijk vinden, zijn wij ook van mening dat kinderen veel van elkaar kunnen leren. Op een kinderdagverblijf zijn veel kindjes en zit dat dus wel goed. Bovendien biedt het kinderdagverblijf waar wij voor gekozen hebben beiden. Een huiselijke sfeer, horizontale groepen (dus niet teveel verschillende leeftijden) en een hoog leergehalte.

Hoe verliep de eerste keer bij het kinderdagverblijf, gastouder of nanny?
Super. Mama vond het overigens vre-se-lijk. En dat is een understatement. Ik kon het dan ook niet nalaten halverwege de dag toch even te bellen hoe het ging. Vanaf dag 1 dat meneertje naar het kinderdagverblijf gaat (en dat is vanaf dat hij 3 maanden oud is) vermaakt hij zich er prima. En dat doet hij vandaag de dag nog steeds. Hoewel hij blij is om mij te zien als ik hem weer ophaal, laat hij ’s morgens geen enkele traan wanneer ik het kinderdagverblijf verlaat. En dat is volgens mij alleen maar een extra bevestiging van hoe leuk peertje het vindt.

Ben je tevreden over hoe het is geregeld in combinatie met je werk of studie?
Ik ben tevreden. Als het kon, financieel gezien maar ook wanneer mijn job in minder uren te doen zou zijn, dan zou ik best iets minder willen werken. Maar de combinatie kinderopvang en werken is nu wel te doen. Ik begin vroeg waardoor ik ook vroeg weer vrij ben en zoonlief redelijk bijtijds weer kan oppikken. Op mijn werk is men gelukkig flexibel genoeg en houd men rekening met het feit dat ik mijn koekepeertje ’s ochtends naar de kinderopvang moet brengen. Andersom, bij het kinderdagverblijf, is er ook voldoende mogelijkheid voor flexibiliteit wanneer dat nodig is.

Noem een positief punt van jullie kinderdagverblijf, gastouder of nanny?
De horizontale groepen en de huiselijke sfeer. Dat is echt een absolute plus. Ook de manier van denken sprak ons meteen aan. Drinken uit een beker, eten met bestek, behoeftes doen op de wc. Dat wordt de kleintjes meteen bijgebracht. Geen tussenstapjes, zoals tuitbekers, die ze vervolgens weer mogen afleren. Nou moet ik wel bekennen dat wij thuis nog wel eens smokkelen. Zoonlief drinkt toch echt uit een rietjesbeker omdat deze mama, anders dan op het kinderdagverblijf waar de schoonmaakster alles weer schoon en fris maakt ’s avonds, na haar werk niet steeds achter zoonlief aan wil dweilen. Toch proberen we ook thuis deze lijn door te zetten. Meneertje zoveel mogelijk met bestek laten eten en uit een beker laten drinken.

Noem één ding wat je zou willen veranderen aan jullie kinderdagverblijf, gastouder of nanny?
Ik lees het bij meerdere mama’s, de prijs. Hoewel we een groot gedeelte terugkrijgen is het toch nog steeds ontzettend duur om je kind naar het kinderdagverblijf te brengen. Zo betaal je bij ons kinderdagverblijf maar liefst 7,50 per uur. Met een vaste afname van een aantal uren per dag en dat in totaal 2,5 dag per week maakt een dikke 800,- euro bruto per maand. Dat is erg veel vind ik. Gelukkig krijgen we zo’n 40% terug van de Belasting, maar ik snap nu wel veel beter waarom veel moeders stoppen met werken.

Beschrijf het voedingsschema van je kindje bij het kinderdagverblijf, gastouder of nanny.
In de loop van de ochtend eten alle kindjes, ook de onze dus, fruit. In de middag krijgen ze een boterhammetje met beleg en later op de dag nog een tussendoortje. Dit varieert van een biscuitje tot een ontbijtkoekje. Drinken krijgen ze natuurlijk ook. Onze blaag krijgt gevarieerd melk, water en diksap. Het kinderdagverblijf luistert hel goed naar wat de ouders willen. Dat voeren ze door. Verder staan ze voor gezonde voeding, verantwoord eten en geen onnodige, toegevoegde voedingstoffen. Daar hou ik van.

Rond welke tijden slaapt je kind bij het kinderdagverblijf, gastouder of nanny?
Wat je als ouder belangrijk vindt, dat doen ze bij ons kinderdagverblijf. Als klein mannetje sliep ons ventje dan ook wanneer hij dat zelf aangaf. Maar gaandeweg, toen wij zelf wat meer regelmaat wilden aanbrengen in zijn slaappatroon, heb ik in overleg met de juf van zijn groep afgesproken op welke tijden zoonlief een uiltje mag knappen. Nu is dat nog 1 keer per dag. Hij mag dan zo lang slapen als hij wil. Ik heb aangegeven dat hij minimaal twee uur slaap moet krijgen per dag (liefst wat meer natuurlijk). Als hij dan een keertje een te kort rukje maakt, dan doen ze hem meestal later nog eventjes op bed.

Wat doet je kind graag bij het kinderdagverblijf, gastouder of nanny?Natuurlijk ben ik er zelf nooit bij maar van horen vertellen vindt onze kleine man heel veel leuk. Zo speelt hij graag met andere kindjes, is hij dol op knutselen, kleuren en verven, maar vind hij het ook leuk om zelf te spelen. Hij is dol op ballen en speelt daar niet alleen thuis maar ook op de kinderopvang veel mee.

Vertel iets over zijn favoriete pedagogisch medewerker, de gastouder op nanny?
Of zoonlief al een favoriet heeft weet ik niet. Hij heeft twee vaste juffen die hij volgens mij allebei erg lief vindt. Maar onze allemansvriend vindt een invalster of stagiaire volgens mij even prima.

Heeft je kindje bij het kinderdagverblijf, gastouder of oppas een mijlpaal (denk aan kruipen of lopen) voor het eerst bereikt?
Volgens mij niet specifiek. De echt grote mijlpalen, zoals kruipen, staan en lopen, zijn toch veelal thuis bereikt. Wel pikt hij veel op van de opvang. Hij ziet zijn collega baby’s iets doen en gaat daar dan thuis heel druk op oefenen. Nu doet hij dat met praten merken wij. Omdat de groep waarin ons mannetje zit horizontaal is en dus de kleintjes allemaal ongeveer dezelfde leeftijd hebben, zie je dat ze veel aan elkaar optrekken.

Op welke moment vind je het lastig je kindje weg te brengen?
Als ons mannetje ziek is of erg verkouden. Is hij heel erg ziek dan blijft hij natuurlijk thuis, maar voelt hij zich wat lamlendig vanwege een zware verkoudheid dan is dat nog wel eens een twijfelgevalletje. Dat vind ik dan altijd wel een beetje zielig, ook al weet ik dat er dan goed voor hem wordt gezorgd.

Hoe regel je het met werk of school als je kind ziek is?
Als het peertje echt ziek is dan neem ik of zijn papa vrij. Het is niet anders. Thuis is dan toch het fijnst om te zijn, wanneer je je niet lekker voelt. Dat vinden wij zelf ook, en datz al voor het koekepeertje niet anders zij. Gelukkig houd ik er met mijn verlofdagen altijd rekening mee dat dit soort dingen kunnen gebeuren. Ik zorg dus dat ik genoeg dagen overhoud voor deze onvoorziene gebeurtenissen.

Wat neemt je kindje mee naar het kindedagverblijf, gastouder of nanny?
Een tas met schone kleertjes, een lappenknuffeltje om mee te slapen en een speen. De speen die mag hij echt alleen als hij gaat slapen. Verder geef ik als het koud is nog wat slofjes mee. De poedertoren met melkvoeding en flessen blijven sinds meneer baby-af is thuis. Dat scheelt een hoop gesleep.

Welke verzorgingsproducten gebruiken ze bij het kinderdagverblijf, gastouder of nanny?
Doekjes en luiers van Pampers. Welke andere producten ze nog meer gebruiken dat weet ik niet. Het maakt mij overigens ook niet zo heel veel uit. Ik ben niet merkvast en zoonlief niet gevoelig voor bepaalde dingen.

Pas je ook weleens op andere kindjes?
Dat is eigenlijk nog niet voorgekomen, simpelweg omdat ik veel werk vermoed ik. Al zou ik dat, als ik meer tijd zou hebben, best willen.

Heb je al een basisschool op het oog?
Ja zeker! Dezelfde basisschool als waar papa vroeger naar toe is gegaan. Ik ben zelf ergens anders opgegroeid dan waar ik nu woon en sta eigenlijk open voor alle soorten basisonderwijs. Vriendlief vind het belangrijk dat hij naar deze specifieke basisschool gaat en ik heb daar vrede mee. Het kinderdagverblijf waar zoonlief nu zit heeft gelukkig een link met deze school. Dat maakt mijn inziens de overstap straks wat makkelijker.

Gaat je kindje tijdens de basisschool periode naar een naschoolse opvang, gastouder, nanny of anders?
Ik denk naar de naschoolse opvang, indien wij beiden nog (zoveel) werken natuurlijk. Maar aangezien ik niet in de toekomst kan kijken, kan ik daar nog geen echte uitspraken over doen. Het komt zoals het komt.

Heb je nog een leuke cadeautip om aan de leidsters, gastouder of oppas te geven als bedankje voor de goede zorg?
Oei, dat is iets waar ik totaal nog niet over heb nagedacht. Dat duurt bij ons ook nog wel even. Over een jaartje eerst maar eens van de baby-/dreumesgroep naar de peutergroep.

Gaat jouw kind ook naar de kinderopvang? Of heb je gekozen voor een gastouder? Ik ben benieuwd naar jouw ervaring en mening hierover.

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog