Dit wil je niet missen...

Kinderen en een hond: de voordelen

Wij hebben een huishouden van Jan Steen. Dat betekent dus dat het een gezellige, volle boel is hier. Een beestenboel wel te verstaan. Want met honden én kippen in (en om) het huis mag ik dat gerust stellen. Maar afgezien van het feit dat het ook gewoon gezellig is, leren de kinderen ook een hoop van het hebben van huisdieren. En daarom alleen al zou ik niet anders willen. Ik zet de voordelen van het hebben van kinderen en een hond voor je op een rij.

De voordelen van kinderen en een hond

#1 Een kind leert verantwoordelijkheid te nemen
Het is een beetje een cliché, maar niet minder waar. Het hebben van een hond  leert een kind verantwoordelijkheid te nemen. Het beestje moet immers eten, anders wordt het ziek. In het geval van een hond, moet het uit, anders wordt het nogal een rommel in huis. En zo zijn er nog tal van andere punten te noemen waarin een dier afhankelijk is van de verzorging van het baasje.

#2 Een kind krijgt meer zelfvertrouwen
Maar er is meer. Een huisdier kan ook een positief effect hebben op het zelfvertrouwen. Een hond (of welk ander beest dan ook) is namelijk vaak als een beste vriend. Je bouwt er heel makkelijk een band mee op. Een hond oordeelt namelijk niet, ongeacht wie je bent of wat je doet.

#3 Een kind leert sociale vaardigheden ontwikkelen
Door de omgang met huisdieren, zoals een hond, leren kinderen hun sociale vaardigheden ontwikkelen. Kinderen leren  hierdoor omgaan met ‘anderen’. Volgens zeggen zouden kinderen makkelijker contacten leggen wanneer zij een hond hebben. Bovendien zijn andere kinderen vaak ook nieuwsgierig naar het huisdier, willen het zien of erover praten. En ook dat heeft een positief effect op het sociale leven van een kind.

#4 Een kind leert empathie te tonen
Verschillende studies hebben aangetoond dat kinderen die een sterke band hebben met een hond een beter inlevingsvermogen hebben dan kinderen die geen huisdier hebben. Ook een hond ervaart gevoelens en emoties en door de nauwe band tussen het kind en het dier, leert het kind deze emoties te herkennen en te begrijpen.

#5 Een kind leert belangrijke levenslessen, zoals over de dood
Honden zijn (of krijgen) puppy’s, worden ziek, kunnen ongelukken krijgen en gaan dood. Net als wij mensen. Kinderen leren door de aanwezigheid van een huisdier in het gezin, op een natuurlijke manier over al deze facetten van het leven en leert ze als ‘normaal’ te beschouwen.

#6 Een kind leert sneller praten
De meeste mensen praten tegen hun hond. En niet alleen omdat de hond geroepen moet worden, gecommandeerd of beloond. Vaak is het ook gewoon ‘gezellig.’  Het schijnt dus dat, zeker in het geval van kleine kinderen, een huisdier het leren van de taal kan bevorderen.

Kinderen en een hond: de nadelen

Je leest het: er zijn een hoop voordelen verbonden aan het hebben van kinderen en een hond of huisdier in het algemeen. Vele voordelen lagen voor mij al voor de hand, maar dankzij deze blog kwam ik ook achter voordelen waarvan ik eigenlijk nog geen weet had. Maar waar voordelen zijn, zijn ook nadelen. Daarom vertel ik in een volgende blog welke nadelen er kleven aan het hebben van kinderen en een hond.

Had jij als kind vroeger een hond, of huisdier? Wat vond je daarvan?

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog