Dit wil je niet missen...

Kinderdagverblijf of gastouder: wat kies je eigenlijk?

Tijdens je zwangerschap moet je er al aan geloven: denken aan de periode ná je zwangerschapsverlof. Want als je weer gaat werken, moet je kinderopvang regelen. En op tijd ook nog, in sommige plaatsen kun je te maken krijgen met flinke wachtlijsten. Maar wat voor opvang kies je nou eigenlijk? Ga je voor een kinderdagverblijf, of toch liever een gastouder? Wat is het beste voor je kind? En wat past bij jou?

Geen gemakkelijke vragen. En je wil er eigenlijk als je zwanger bent nog helemaal niet over nadenken, dat je je kind straks bij een ander moet achterlaten. Toch maar even doen. Want anders is er straks geen plek meer op de locatie die jij graag wilt. Ik geef je daarom, aan het begin van dit nieuwe jaar, wat handvatten die je helpen bij je toekomstige keuze. De voor- en nadelen van het kinderdagverblijf en de gastouder.

Het kinderdagverblijf

Bij de meeste kinderdagverblijven kunnen baby’s al vrij jong terecht. Het precieze aantal weken verschilt per kinderdagverblijf dus vergeet er niet naar te informeren. Je kunt kiezen tussen kinderdagverblijven met verticale groepen of horizontale groepen. In een verticale groep zitten kinderen van 0-4 jaar oud, in een horizontale groep zitten kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd. Vanaf 4 jaar gaan de kindjes naar een BSO.

Voordelen  van het kinderdagverblijf

 • Je kunt er bijna altijd terecht. Een kinderdagverblijf is bijna altijd open en bij ziekte van de medewerker is er altijd een vervanger.
 • Er zijn meerdere leidsters. Je kind leert dus wennen aan verschillende volwassenen, en er is meer controle.
 • Er worden meer kinderen opgevangen. Dat betekent meer vriendjes en ze leren met andere kinderen omgaan, dus het is goed voor de sociale vaardigheden en ontwikkeling.
 • Er is een weloverwogen vastgesteld pedagogisch beleid. Er is aandacht voor motorische, sociale en taalontwikkeling van de kinderen en dit wordt vaak bijgehouden en getoetst middels een peutervolgsysteem.

Nadelen van het kinderdagverblijf

 • Een kinderdagverblijf is in de regel duurder dan een gastouder, want je betaalt altijd een vast aantal uren. De vergoeding die je krijgt vanuit de overheid is meestal ook wat hoger.
 • De prijs per uur is meestal ook hoger dan de prijs per uur van een gastouder.
 • Voor baby’s is een kinderdagverblijf nogal erg intensief. Er zijn veel geluiden en veel kinderen die je kind kunnen (over)prikkelen.
 • Een kinderdagverblijf is niet flexibel. Je bent aan vaste tijden gebonden. Als je in de file staat moet je er voor zorgen dat iemand anders je kind ophaalt.

De gastouder

Een gastouder werkt met kleine groepen van maximaal 6 kinderen. De leeftijden van de kinderen zijn van belang in het bepalen hoeveel kinderen er daadwerkelijk opvangen mogen worden. De gastouder vangt de kinderen meestal thuis op, in een huiselijke sfeer. Je kunt ook kiezen voor een gastouder aan huis, dan worden je kinderen in hun eigen huis opgevangen.

De voordelen van de gastouder

 • Er worden minder kinderen opgevangen dan bij een kinderdagverblijf. Zeker voor baby’s is dat rustiger. Ze raken minder snel overprikkeld. Daarnaast krijgen de kinderen meer individuele aandacht.
 • Een gastouder is flexibeler dan de kinderopvang. Zo kun je soms gebruik maken van opvang in het weekend, of kan je kind er misschien ook ‘s avonds eten. Vaak kun je ook al vroeg terecht.
 • Als je kind een beetje verhoging heeft, kan het vaak nog wel naar een gastouder toe. Bij een kinderdagverblijf moeten ze sneller naar huis.
 • Gastouderopvang is over het algemeen goedkoper dan een kinderdagverblijf. Als je je kinderen in je eigen huis wil laten opvangen is dat duurder, behalve wanneer je meerdere kinderen (van jezelf) laat opvangen. De vergoeding vanuit de overheid is bij een gastouder vaak wel iets lager.

De nadelen van de gastouder

 • Je bent afhankelijk van één persoon. Als je gastouder ziek wordt en je hebt geen alternatief, moet je zelf thuis blijven. Soms kan het gastouderbureau wel wat regelen, maar niet altijd.
 • Je hebt geen tweede paar ogen; de gastouder werkt alleen.
 • Bij veel gastouders moet je luiers en voeding zelf meenemen, laat je hier vooraf over informeren.
 • De kleinschaligheid is voor baby’s een voordeel, maar voor peuters misschien een nadeel. Die hebben meer behoefte aan samen spelen. Als je een gastouder aan huis hebt, kun je er voor kiezen om andere kinderen bij jou thuis op te laten vangen om dit te compenseren.

Aan beide opties, kinderdagverblijf en gastouder, zitten dus voor- en nadelen. En daarom is de keuze echt persoonlijk. Welke eigenschappen passen het beste bij jouw (werk)situatie, de wens en mogelijkheden van jouw partner en het allerbelangrijkst: jouw kind.

Waar hebben jullie voor gekozen en waarom?

Deze gastblog wordt je aangeboden door Oudermatch

8 reacties op dit bericht

Ik heb bewust gekozen voor opvang. We zijn hier heel zorgvuldig in op zoek gegaan naar een geschikte, die qua visie aansloot op onze denkwijze. Ik vind het prettig dat de opvang die we hebben juist heel erg georganiseerd is wat betreft (bij)scholingen, voorschriften, veiligheid, pedagogisch programma, etc. Ik vond het ook belangrijk dat mijn zoontje in aanmerking komt met meerdere kinderen en begeleiders. Goed voor zijn sociale ontwikkeling, flexibiliteit en zo zou hijzelf ook in aanraking komen met meerdere visies/vaardigheden van volwassenen en kinderen. Ik ben uitermate tevreden over de opvang. Er is ook een kok aanwezig, die elke dag een verse maaltijd kookt voor de kinderen. Ze krijgen overdag warm eten. Ideaal, zodat ze in de avond alleen nog maar een boterham hoeven. De begeleidsters zijn erg betrokken en als ouder word je goed meegenomen in de ontwikkeling van je kind. Ik zou zelfs willen dat ze vanuit deze organisatie een basisschool hadden. Maar helaas.

Ik koos bewust niet voor een gastouder, omdat ik dan afhankelijk zou zijn van de kennis/visie en handelswijze van één persoon. Ook heeft niet iedereen kennis van eerste hulp met kinderen. Daarbij, als er iets ernstigs gebeurt, zit die persoon alleen op een groep met kleine kinderen. Dan kan je juist ook weinig, omdat je ook verantwoordelijk bent voor die kindjes. Dat geeft me juist geen veilig gevoel.

Dta geldt dus exact zo voor ons. Wij kozen ook weloverwogen voor een bepaalde opvang met een bepaalde visie. Ook vanwege de interactie met kinderen en anderen. Onze kids zijn ook enorm sociaal. En dan bedoel ik in de zin van: niet vreemd als papa of mama er even niet is en een ander tijdelijk op ze past. En dat ze idd met meerdere (pedagogiscg geschoolde) leidsters zijn vonden wij ook prettig.

hoi, je zegt dat niet alle gastouders kennis hebben van de ehbo. ben je niet goed op de hoogte. alle gastouders moeten een certificaat ehbo voor kinderen in hun bezit hebben. En als een gastouder zou uitvallen heeft ze nog altijd een achterwacht die er voor de kinderen is. Ook dat is verplicht.

Ik lees nergens iets terug over dat een gastouder geen ehbo zou hebben, wel dat een KDV altijd werkt volgens een vastgesteld pedagogisch beleid. Dat va de achterwacht was mij inderdaad onbekend. Een goede aanvulling.

Wij hebben bewust gekozen voor een – soort van – gastouder. Qua werk ben ik iedere keer op een ander tijdstip klaar. Ik kan mijn zoontje dan altijd ophalen en betaal alleen wat er is opgepast. Daarnaast gaat hij nog twee keer oer week naar mijn moeder en schoonmoeder. Vinden zij hartstikke leuk en mijn zoontje ook. Ideale oplossing zo 🙂

Dat is wel fijn idd, dat je alleen betaalt voor wat je afneemt. Dat is idd bij het KDV anders.

Ik werkte zelf in de kinderopvang toen mijn kids de bso bezochten. Deze bevond zich boven het KDV waar ik werkte. Lastige keus wanneer ze zo klein zijn hoor. Ik zou het nu niet weten.

Het is inderdaad wel lastig, maar wij kozen toch heel vroeg en weloverwogen voor het KDV. Het is even slikken maar heb er geen moment spijt van.

Praat je mee?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Roelove's mamablog én grafisch ontwerp

Roelove's mamablog én grafisch ontwerp

Meer in Mama zin en onzin
Happy new 2018

Vandaag geen blog. De meesten zullen namelijk ofwel net thuis zijn of nog op één oor liggen. En als dat zo is, dan betekent dat...

Sluiten