Dit wil je niet missen...

Kinderdagverblijf of gastouder: wat kies je eigenlijk?

Tijdens je zwangerschap moet je er al aan geloven: denken aan de periode ná je zwangerschapsverlof. Want als je weer gaat werken, moet je kinderopvang regelen. En op tijd ook nog, in sommige plaatsen kun je te maken krijgen met flinke wachtlijsten. Maar wat voor opvang kies je nou eigenlijk? Ga je voor een kinderdagverblijf, of toch liever een gastouder? Wat is het beste voor je kind? En wat past bij jou?

Geen gemakkelijke vragen. En je wil er eigenlijk als je zwanger bent nog helemaal niet over nadenken, dat je je kind straks bij een ander moet achterlaten. Toch maar even doen. Want anders is er straks geen plek meer op de locatie die jij graag wilt. Ik geef je daarom, aan het begin van dit nieuwe jaar, wat handvatten die je helpen bij je toekomstige keuze. De voor- en nadelen van het kinderdagverblijf en de gastouder.

Het kinderdagverblijf

Bij de meeste kinderdagverblijven kunnen baby’s al vrij jong terecht. Het precieze aantal weken verschilt per kinderdagverblijf dus vergeet er niet naar te informeren. Je kunt kiezen tussen kinderdagverblijven met verticale groepen of horizontale groepen. In een verticale groep zitten kinderen van 0-4 jaar oud, in een horizontale groep zitten kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd. Vanaf 4 jaar gaan de kindjes naar een BSO.

Voordelen  van het kinderdagverblijf

  • Je kunt er bijna altijd terecht. Een kinderdagverblijf is bijna altijd open en bij ziekte van de medewerker is er altijd een vervanger.
  • Er zijn meerdere leidsters. Je kind leert dus wennen aan verschillende volwassenen, en er is meer controle.
  • Er worden meer kinderen opgevangen. Dat betekent meer vriendjes en ze leren met andere kinderen omgaan, dus het is goed voor de sociale vaardigheden en ontwikkeling.
  • Er is een weloverwogen vastgesteld pedagogisch beleid. Er is aandacht voor motorische, sociale en taalontwikkeling van de kinderen en dit wordt vaak bijgehouden en getoetst middels een peutervolgsysteem.

Nadelen van het kinderdagverblijf

  • Een kinderdagverblijf is in de regel duurder dan een gastouder, want je betaalt altijd een vast aantal uren. De vergoeding die je krijgt vanuit de overheid is meestal ook wat hoger.
  • De prijs per uur is meestal ook hoger dan de prijs per uur van een gastouder.
  • Voor baby’s is een kinderdagverblijf nogal erg intensief. Er zijn veel geluiden en veel kinderen die je kind kunnen (over)prikkelen.
  • Een kinderdagverblijf is niet flexibel. Je bent aan vaste tijden gebonden. Als je in de file staat moet je er voor zorgen dat iemand anders je kind ophaalt.

De gastouder

Een gastouder werkt met kleine groepen van maximaal 6 kinderen. De leeftijden van de kinderen zijn van belang in het bepalen hoeveel kinderen er daadwerkelijk opvangen mogen worden. De gastouder vangt de kinderen meestal thuis op, in een huiselijke sfeer. Je kunt ook kiezen voor een gastouder aan huis, dan worden je kinderen in hun eigen huis opgevangen.

De voordelen van de gastouder

  • Er worden minder kinderen opgevangen dan bij een kinderdagverblijf. Zeker voor baby’s is dat rustiger. Ze raken minder snel overprikkeld. Daarnaast krijgen de kinderen meer individuele aandacht.
  • Een gastouder is flexibeler dan de kinderopvang. Zo kun je soms gebruik maken van opvang in het weekend, of kan je kind er misschien ook ‘s avonds eten. Vaak kun je ook al vroeg terecht.
  • Als je kind een beetje verhoging heeft, kan het vaak nog wel naar een gastouder toe. Bij een kinderdagverblijf moeten ze sneller naar huis.
  • Gastouderopvang is over het algemeen goedkoper dan een kinderdagverblijf. Als je je kinderen in je eigen huis wil laten opvangen is dat duurder, behalve wanneer je meerdere kinderen (van jezelf) laat opvangen. De vergoeding vanuit de overheid is bij een gastouder vaak wel iets lager.

De nadelen van de gastouder

  • Je bent afhankelijk van één persoon. Als je gastouder ziek wordt en je hebt geen alternatief, moet je zelf thuis blijven. Soms kan het gastouderbureau wel wat regelen, maar niet altijd.
  • Je hebt geen tweede paar ogen; de gastouder werkt alleen.
  • Bij veel gastouders moet je luiers en voeding zelf meenemen, laat je hier vooraf over informeren.
  • De kleinschaligheid is voor baby’s een voordeel, maar voor peuters misschien een nadeel. Die hebben meer behoefte aan samen spelen. Als je een gastouder aan huis hebt, kun je er voor kiezen om andere kinderen bij jou thuis op te laten vangen om dit te compenseren.

Aan beide opties, kinderdagverblijf en gastouder, zitten dus voor- en nadelen. En daarom is de keuze echt persoonlijk. Welke eigenschappen passen het beste bij jouw (werk)situatie, de wens en mogelijkheden van jouw partner en het allerbelangrijkst: jouw kind.

Waar hebben jullie voor gekozen en waarom?

Deze gastblog wordt je aangeboden door Oudermatch

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog