Dit wil je niet missen...

De kinderboeken TAG: de leukste vragen over kinderboeken

Shame… ik ben wéér eens te laat. Want officieel was deze TAG bedoeld voor de kinderboekenweek, die van 4 tot en met 15 oktober was. Maar omdat ik ontzettend graag voorlees en ons huis werkelijk uitpuilt van de kinderboeken, vond ik het toch leuk om deze vragenlijst over kinderboeken in te vullen. Ik ontdekte de TAG bij Maaike van 31flowers. Origineel dus de ‘Kinderboekenweek-TAG’, die ik nu invul als de ‘kinderboeken TAG’.

Las je als kind graag kinderboeken?

O ja, ik was zeker een boekenwurm. Als heel klein kind kan ik me het niet meer goed herinneren, maar toen ik zelf kon lezen zeker wel. Ik heb op zolder nog een heel krat vol met meidenboekjes liggen, met bijvoorbeeld de boekjes ‘Floortje Bellefleur’.

Werd je als kind veel voorgelezen en zo ja, uit welk boek dan?

Ik kan me goed kan herinneren dat ik als klein kind door mijn moeder voor het slapen gaan altijd werd voorgelezen uit het boek ‘Klaas Vaak vertelt 365 verhaaltjes.’  Een boek dat je volgens mij nergens meer kunt kopen. Ik kwam het onlangs tegen op een rommelmarkt en kocht het uit pure nostalgie. Ik lees er mijn jongens wel eens uit voor. Maar de verhaaltjes zijn in een stuk ouder Nederlands en daardoor soms niet altijd even makkelijk. Gek eigenlijk, hoe snel dat veranderd.

Wat zijn je favoriete kinderboeken?

We hebben veel favorieten hier in huis. Nog steeds lezen we vaak voor uit de ‘Gingantosaurus’ van Jonny Duddle. De vele boeken van ‘Kikker en zijn vriendjes’ blijven ook favoriet om uit voor te lezen. Op dit moment maken we actief gebruik van ons lidmaatschap van de bilbliotheek. Elke week lenen we wel weer nieuwe boeken. Hierdoor zijn de geweldige verhaaltjes van ‘Draak Dries’ van Julia Donaldson ook al veelvuldig langs gekomen. Ik merk dat ik vooral rijmverhaaltjes met mooie prenten leuk vind om voor te lezen.

Welke kinderboekenserie las je vroeger graag?

De verhaaltjes van ‘Floortje Bellefleur’ met stip op nummer 1. Ik heb ze geloof ik allemaal. De ‘Floortje’ boeken gaan over de belevenissen van een jong, ondernemend meisje, dat echt van alles meemaakt. Van balletles tot aan schoolkamp, van playbackshows tot aan vakanties. Echte meidenverhaaltjes voor meisjes in de leeftijd van ongeveer 8 jaar.

Welk kinderboek of kinderboekenserie vind je absoluut niks?

Ik houd (nog) niet zo van de verhaaltjes van Annie M.G. Schmidt. Simpelweg omdat in de boekjes nog te weinig plaatjes staan en (ik denk dat) mijn kroost er te weinig door geboeid is. Ik moet er wel bijvertellen dat ik niet bedoel dat het geen geweldige verhaaltjes zijn. Ik lees ze alleen nu niet graag voor. Vriendlief leest juist graag deze verhaaltjes voor, zoals ‘Jip en Janneke’ en ‘Puk van de Petterflet’.

Is er een kinderboek of kinderboekenserie die je pas als volwassene bent gaan lezen?

Euh, nee. Alhoewel, ik heb een ‘Harry Potterboek’ gelezen. Maar dat was eigenlijk puur toeval, want ik kreeg hem gratis.

Zijn er kinderboeken waarin de hoofdpersoon dezelfde naam heeft als jij?

Niet dat ik weet. Wel heb ik meerdere boekjes waarin de hoofdpersonen heten als mijn zoons. Ik heb de boekjes van ‘Finn en de maan en Finn en de zon’ van Lin de Laat. En ik heb boekjes met als hoofdpersonnage Olle. Het boekje ‘Olle’ van Guuskuijer, ‘Olle’s skitocht’ van Elsa Beskow en ‘Mijntje En Olle’ van Lijda Hammenga.

Wie is je favoriete kinderboekenschrijver?

Die heb ik niet.

Welke kinderboeken las jij vroeger in het thema ‘gruwelijk eng!’?

Ik heb werkelijk geen idee. Ik geloof niet dat ik toen al enge boeken las. Mijn fascinatie voor eng, gruwel, dood en verderf is pas later gekomen.

Welke kinderboeken raad jij echt aan?

Absoluut het boek de ‘Gigantosauris’ van Jonny Duddle. Als je een kleine dinofan in huis hebt, zeker kopen. Want de prenten zijn echt fantastisch mooi en het verhaal is enorm leuk om voor te lezen. Spannend, humoristisch en met een goede afloop. Mijn zoontje kent het boek van voren tot achteren uit zijn hoofd en blijkbaar verveelt het nog altijd niet. Ik ben hierdoor ook erg geintereseerd geraakt in de andere boeken van Jonny Duddle. Voor de komende goedheiligmandagen heb ik dan ook het boek ‘Het piratenmaal’ op het lijstje gezet. Ik ben benieuwd of deze net zo leuk is om uit voor te lezen als de Gigantosaurus.
Dat waren ze alweer, mijn antwoorden over kinderboeken! Een beetje als mosterd na de kinderboekenweek-maaltijd. Maar kinderboeken zijn toch eigenlijk het hele jaar door leuk? Ga je de TAG ook invullen? Dan lijkt het me erg leuk om dat te weten, want ik ontdek graag leuke, nieuwe kinderboeken.

Wat is jouw favoriete kinderboek om uit voor te lezen?

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog