Dit wil je niet missen...

IKEA hack: ik maakte een legotafel van het Trofast systeem

Gék ben ik op IKEA. Mijn interieur staat er bol van. De eenvoud, de prijs, de moderne look en dat die IKEA meubels gewoon enorm goed zijn te combineren met welke stijl dan ook, is waarom ik steeds weer kies voor IKEA meubels in mijn interieur. Je kan er zo lekker alle kanten mee op, zeg maar. Kortom: de IKEA hack rules!

Lees ook: IKEA hacks… love it!

Een klein jaar geleden kreeg ik de wens om de hopeloos uitpuilende speelhoek van onze jongens op te ruimen. De speelgoedkist voldeed al lange tijd niet meer en de overvolle plastic curverbakken waren mij een doorn in het oog. Tijd voor orde, tijd voor een fatsoenlijke kast.

IKEA Trofast: modulair opbergmeubel voor speelgoed

Ik koos voor het IKEA Trofast kastsysteem. Een eenvoudig en modulair opbergmeubel bestaande uit een (houten) basiselement met plastic bakken. Bakken die kinderen gemakkelijk zelf open en dicht kunnen schuiven. Dat leek mij helemaal het einde. En dat was het ook. Lange tijd deed een tweetal basisunits met elk drie oranje bakken dienst om al het speelgoed van de vloer te houden. De jongens konden er goed bij, kiepten de bakken graag en veel op de kop, maar met het geringste gemak ruimde ik alles binnen no time weer op. Ik was blij.

IKEA hack: een legotafel van het Trofast systeem

Tot dat ik het toch ook benauwd kreeg van die hoge kasten, omgeven met je raad het al nog meer speelgoed. Grote bakken Duplo, grondplaten met bouwwerken die vooral NIET opgeruimd mochten worden, ik brak mijn nek erover en werd er gek van. Het was dus wederom tijd voor verandering. En omdat ik gok dat mijn bouwgrage blagen voorlopig nog wel even besmet zullen blijven met het bouwvirus, besloot ik een heuse Legotafel te maken. En wel van een (nieuw) IKEA Trofast systeem. Ik was immers nog steeds te spreken over het opbergmeubel an sich.

Wat heb je nodig?

 • laag Trofast basiselement
 • speelgoedbakken
 • tafelblad (van meubelpaneel)
 • (extra sterke) lijm (en lijmklemmen)
 • Duplo of Lego bouwplaten
 • dun (en extra klevend) dubbelzijdig tape

Hoe maak je de Legotafel?

 1. Ik kocht voor de Legotafel een nieuw basiselement van het Trofast systeem, bestaande uit een blank houten element met 3 keer een ruimte voor opbergbakken. Ik koos voor 3 grote en 3 kleine bakken in de kleuren geel en wit.
 2. Verder schafte ik een meubelpaneel aan dat als tafeblad ging dienen, welke ik op maat liet zagen in de plaatselijke bouwmarkt.
 3. Ik zette het Trofast systeem in elkaar, zoals op de beschrijving.
 4. Vervolgens bevestigde ik het tafelblad met Bison Tix lijm vast op de bovenkant van het basiselement.
 5. Met lijmklemmen zette ik het bovenblad vast op het Trofast basiselement dat ik 24 uur liet drogen.
 6. Na bevestiging van het tafelblad, plakte ik er drie bouwplaten op met extra klevend, dun dubbelzijdig tape. Omdat ik in de toekomst de Duplo grondplaten wil vervangen voor Legobouwplaten, lijmde ik deze er niet op.

Klaar is de IKEA hack!

Win-win

In de bakken kiepte ik alle Duplo die we rijk zijn. De legotafel kleedde ik wat aan met een stapel boekjes en wat andere speelgoedjes. Het is hierdoor een écht speelhoekje geworden. De bakken zitten precies op de juiste hoogte voor beide jongens. Zij kunnen makkelijk aan de tafel staan of zitten en in de bakken naar hun speelgoed graaien. Al verschillende bouwwerken zijn er gebouwd op de Legotafel, en niemand (ik zei de gek) had er ook maar enige moeite mee dat deze een nachtje bleven staan. Ik zeg win-win.

Wat vind jij van IKEA hacks? Pimp jij wel eens een IKEA meubel?

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog