Dit wil je niet missen...

Over hoe het moederschap écht is… TAG

TAG-time! Ik kwam er weer een tegen. Even geleden al wel, maar ik vond het nu dé tijd om hem in te vullen. De TAG over hoe het moederschap nu eigenlijk écht is. Geen mooie verhalen over hoe leuk en hoe lief onze blagen wel niet zijn. Nee, gewoon de keiharde waarheid. Want het moederschap is namelijk net als topsport. Je moet er hard voor werken, maar je krijgt er ook zoveel voor terug…. blah, blah, blah… Lees je mee?

Beschrijf jouw dag als moeder vandaag in één woord en leg uit

Druk met een hoofdletter D. De dag begint namelijk meestal tussen 6 en 7 uur ’s ochtends. het moment dat ik uit bed sjok en met mijn ogen dicht onder de gloei hete douche stap. Een douche waarvan ik hoop dat ie mij een beetje wakker maakt van de nacht ervoor, die meestal uit alles behalve onafgebroken slapen bestond. Wanneer mijn badkamer is veranderd in een turks stoombad, is het tijd om me aan te kleden. Hopelijk nog nét voordat mijn taak als moeder begint en ik uit één van de slaapkamers mijn naam (“mama”) hoor roepen. Als ikzelf klaar ben (dat tegenwoordig een stuk sneller moet dan pré moeder) trek ik mijn oogappels uit bed. Dan is het aankleden (keer twee), discussies voeren over welke sokken we aan willen (keer twee), ontbijten (keer twee), verder discussiëren over wat we wel of niet op ons brood willen (keer twee), jassen aantrekken om op naar het KDV te gaan. In de tussentijd wordt er nog even flink gediscussieerd en vooral niet mee gewerkt (had ik het al gezegd? Keer twee!) Meestal voelt het wanneer ik eindelijk op mijn werk aankom alsof ik er al een hele dag op heb zitten. Na mijn werk snel ik weer richting het KDV om hetzelfde riedeltje af te gaan maar dan precies andersom.

Lees ook: Moeder ontwaakt… en dan begint het

Wat is het meest uitdagende gedeelte om te ‘connecten’ met andere moeders?

Haha connecten…. met een goed glas wijn zeg ik dan maar. Want thank god voor wijn!

Deel één vreselijk poep-moment. Die hebben we allemaal

Oef, eentje maar? Een besmeurd peuterpoepkontje dat trots voorover gebogen voor je staat om afgeveegd te worden! Of een fijne dreumespoepluier die tot aan de oksels reikt en alleen nog maar opgelost kan worden met een douchebeurt! Ach ja, wie kent ze niet.

lees ook: 5x smerige gewoontes die je krijgt als je moeder wordt

Hoe ga je om met publieke driftbuien van je kind(eren)?

Niet! Het is telkens weer een uitdaging en pedagogisch verantwoord heb ik nog steeds niet de juiste oplossing gevonden om het te voorkomen dan wel tijdig te stoppen. Ik laat het dus volledig van het moment afhangen.

Eerlijk; hoeveel schermtijd heeft jouw kind?

Gewetensvraag: best vaak. Onze peuterman is nu al soort van TV verslaafd. Die kan rustig de hele dag voor de TV hangen als we hem daar niet tegen beschermen. Bij onze jongste werkt het overigens heel anders. Die is nog geen vijf minuten voor de TV te houden. En hoe blij ik hier soms best van word, stiekem vervloek ik dat ook wel eens. Want hoewel ik eerst altijd zei: “een uurtje per dag is voldoende”, moet ik toch echt bekennen dat het vaak langer is dan een uur per dag. En laten we eerlijk zijn, makkelijk is het soms ook wel.

Wat is jullie makkelijke go-to-avondmaaltje wat jullie (te vaak) eten?

Weer zo’n gewetensvraag… Pizza, broodje hamburger, kant-en-klare- lasagne… Ja hoor, daar gaat mijn reputatie als ‘ik kook altijd gezond voor mijn kids’-moeder. Nou, meestal wel, maar soms heb ik er gewoon echt de kracht niet meer voor. Pizza doen we dus nog wel eens en ook heeft de kant-en-klare- lasagne zijn intrede weer gedaan in ons weekmenu. Altijd nog een beter alternatief dan patat, denk ik dan maar.

Heb je vandaag geschreeuwd, gehuild of het moeilijk gehad vandaag?

Nog niet, maar prijs de dag niet voor het avond is.

Wat was het beste moment vandaag als moeder?

Eigenlijk was dat gisteravond. Ik bracht mijn peuter naar bed en toen zei hij uit zichzelf ineens “mam, ik hou van jou.” “WTF?” Dat heeft ie natuurlijk van mij, want dat zeg ik eigenlijk altijd wanneer ik hem een kus geef en instop voor de nacht. Maar omdat zo uit dat kleine peutermondje te horen, is wel heel magisch hoor… (zucht, wat ben ik toch een dweil)

Wat is je geheime guilty pleasure om jezelf te belonen als moeder?

Een goed glas wijn…. had ik dat al gezegd?

Lees ook: Mama dagboek #67: zonder wijn zou deze mama het (ook) niet volhouden

Hoe vaak ervaar je schuldgevoelens als moeder?

Hmm, dagelijks? Als ik weer eens te hard schreeuwde, boos werd om iets onbenulligs omdat het even te veel werd… Als werkende moeder heb je het gewoon erg druk en hoewel je jouw persoonlijke stress eigenlijk niet mag botvieren op je kroost, gebeurt dat wel eens. Daarvoor: “sorry jongens, mama houd wel van jullie!”

Deel één ding over het moederschap waar meer over gepraat/gedeeld moet (kunnen) worden.

Dat wij ook maar gewoon wat doen. Geen moeder is perfect en niemand heeft bij de bevalling een handleiding gekregen over hoe het écht moet. Eén ding hebben we allemaal gemeen. Wij doen het allemaal omdat we het beste willen voor onze kinderen. Ook al schieten we dan eens uit onze slof, ook al schamen we ons dan wel eens voor onze stampvoetende peuters, ook al verafschuwen we soms de stront die we moeten opruimen…. We doen het allemaal toch maar mooi even uit  en met liefde.

Dat was ‘m alweer. De TAG over hoe het moederschap écht is. Met alle dank aan Michelle van Him and her, waar ik hem vandaan haalde. Neem je de TAG over? Laat het me dan weten in de comments. Dankijk ik fijn even schaamteloos met je mee hoe het er bij jou aan toe gaat. Want ik ben erg benieuwd hoe pedagogisch (niet)verantwoord het moederschap bij jou verloopt.

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog