Dit wil je niet missen...

Fruitige hapjes

Een gezond dieet voor jou en mij bestaat uit de welbekende 2 ons groente en 2 x fruit. Geldt natuurlijk ook voor ons kleine aapje. Want die moet natuurlijk wel aan zijn dagelijkse portie vezeltjes en viesemientjes komen. Toegegeven, ik kom daar zelf lang niet altijd aan, al doe ik echt mijn stinkende fruitbest. Dat tweede stukje fruit schiet er nog wel eens heel per ongeluk bij in. Ik probeer dit natuurlijk een volgende dag wel weer in te halen door wat extra gezondheid aan mijn menu toe te kennen, onder de noemer van balansen zullen we maar zeggen. Des al niet te min, voor zoonlief vind ik het wel belangrijk dat hij dagelijks fruit en groente binnenkrijgt, zoveel mogelijk althans, want er zullen altijd dagen zijn dat om wat voor feestelijke reden dan ook, dit niet geheel lukt.

Waar we dus al sinds dat de kleine man 4 maanden oud is steevast oefenen met fruithapjes en die eigenlijk altijd smakelijk en zonder enig protest werden verorberd, zie ik nu toch af en toe een kentering komen in het eetgedrag van zoonlief. De kieskeurigheid heeft toegeslagen en, oh, oh, de fruithap is niet altijd meer favoriet. Nu kan ik halsstarrig proberen, onder enige dwang, de fruitsubstantie naar binnen te krijgen bij meneer…  maar ik wil er dan ook weer geen gevecht van maken. Onbedoeld koppel je dan het eten van een fruithap aan iets negatiefs waardoor het fruithapdramahek helemaal van de dam is natuurlijk, lijkt me ook weer niet de bedoeling. Dilemma dus want stukjes fruit mot meneer ook (nog) niet. Hoe krijg ik nou, en dan het liefst op een leuke en smakelijke manier, toch dat dagelijkse portie fruit in dat giecheltje van de kleine koekepeer? Met deze vraag in mijn fruitige achterhoofd ging op zoek naar leuke, lekkere en vooral gezonde receptideetjes.

fruitig

Meloenshake
Al eerder gepost deze week en een waar succes gebleken, het eerste alternatief voor de fruitige hap. De meloenshake! Een dergelijke shake, dit keer met meloen gemaakt, heb ik eerder ook al wel eens met sinaasappel, peer en aardbei gemaakt. Shakes zijn gemakkelijk klaar te maken, eenvoudig op te slurpen door de kleine man en ook nog eens boordevol viesemientjes en vezeltjes! Shakes met gepureerd fruit kun je maken met yoghurt maar ook met opvolgmelk of enkel water. Het is maar net waar de fruitige pet naar staat.

Broodje bananenspread
Nu kwam ik onlangs nog zo’n lekker, gezond, alternatiefje tegen dat een simpel stukje fruit of fruithapje prima kan vervangen. Een fruithappig broodbelegje genaamd bananenspread. Nu vind ik zelf banaan op brood heerlijk, gewoon simpelweg wat dunne plakjes banaan op je boterham. Maar, deze combinatie lijkt me helemaal fijn! Roomkaas of wat volle kwark vermengen met een geprakte banaan en dat als smeersel op een broodje deponeren. Eenvoudiger kan niet! Receptje staat dit weekend op mijn koekepeer-todolist, kan ik vast verklappen.

Broodje peer en gesmolten kaas
Een ander leuk fruitig alternatief, en ook al meerdere keren gefabriceerd voor mijn koekepeertje, is een sneetje brood met partjes peer en gesmolten kaas. Broodje beleggen met een in dunne plakjes gesneden peertje, liefst een beetje rijp, plakje jonge kaas erover, en hoppa, even in de oven tot dat de kaas is gesmolten en de peer lekker smeuïg is geworden.

Fruitijsjes
Wordt het strakjes wat warmer dan is een lekker fruitig en zelfgemaakt fruitijsje ook een leuke tip. Kan eigenlijk met alle soorten fruit. Maar lekkerst is het toch wel met de wat zoetere fruitsoorten zoals meloen, banaan, (rijpe) peer, kiwi, mango, aardbei of framboos. Fruit pureer je in een blender of met een staafmixer. Fruitmengsel leng je vervolgens aan met wat water en eventueel wat yoghurt waarna je de fruitpuree overgiet in een plastic bekertje met ijsstokje of ijslollyvormpje. Hupsakee, in de vriezer en zo heb je in een handomdraai heerlijke, gezonde ijsjes. Je hoeft overigens wat mij betreft echt geen extra suiker toe te voegen aan dit recept. De meeste fruitsoorten zijn immers al zoet en lekker genoeg van zichzelf. Omdat ons mannetje bij de laatst genoten zomerse dagen nog enkel melkflesjes tot zich nam, heb ik deze ijsjes nog nooit getest op zoonlief. Echter in een ver kinderlijk verleden heb ik zelf wel eens van deze gezonde ijscootjes mogen snoepen, toen deze mama nog een klein meisje was. Reden genoeg dus om dit ijsstokje door te geven aan ’the next generation’.

Voilà, er is dus gelukkig meer onder de fruithapzon. Vier super zelfmaak fruithap alternatiefjes die niet alleen snel en eenvoudig te maken zijn, maar ook nog eens ontzettend lekker zijn en gezond. Kind blij, moeders blij! Win, win situatie dus.

Oh ja, en hebben we even geen zin of tijd om zo’n fruitig alternatiefje zelf te maken, omdat we bijvoorbeeld onderweg zijn… dan is een biologisch fruitmoesje van Organix Goodies ook een fijne tip! Zoonlief is helemaal weg van die knijpzakjes die verschillende lekker combinaties bieden, zoals appel – aardbei, banaan – aardbei – zuivel, maar ook gecombineerd met groentes zoals wortel en doperwtjes. 100% fruit, niks achteraf toegevoegd en dus hartstikke gezond. En die Squeezys zijn ook nog eens enorm handig vanwege de handig mee te nemen zakjes met tuitmondje die je zo, hup, in het mondje van de kleine blaag leegspuit.

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog