Dit wil je niet missen...

Gewokte citroenboontjes met een uitje

Ik ben absoluut geen keukenprinses en zwoegen in de keuken is zeker geen favoriete bezigheid van deze mama. Maar gezond en gevarieerd eten vind ik wel belangrijk. Dus probeer ik zeker vijf a zes dagen in de week (ja, toegegeven er wordt toch echt nog wel eens wat opgehaald of wat anders ‘makkelijks’ op tafel gezet) gezond en vers te koken. En dan doel ik met name op gerechten met veel groentes. Hoewel ik lang niet alle groentes lekker vind, eet ik de meesten toch wel. Ook de kleine koekepeer probeer ik zoveel mogelijk met alle groentes te laten kennis maken.

Ik moet echter wel bekennen, de schijf van vijf, dat is niet mijn ding. Vriendlief is overigens wel fan van de echte ‘Hollandse’ aardappel-groente-en-vlees-pot, en dus ontkom ik er lang niet altijd aan, maar negen van de tien keer probeer ik toch een beetje creatief om die Hollandse mix heen te koken.

Dus hier een receptje dat én groente bevat, eenvoudig is te maken, gezond is én een, mijn inziens, heerlijk alternatief op de Hollandse aardappel-groente-vlees maaltijd.

citroenboontjes

Wat heb je nodig?

  • sperziebonen (schoongemaakt of uit de diepvries)
  • olijfolie om in te bakken
  • 1 grote ui(gesnipperd) of een aantal rode uitjes
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • 1 citroen (gehalveerd)

Het is een super simpel en snel gerecht die citroenboontjes, in een handomdraai gemaakt. Zo kook ik eerst de sperziebonen licht, een 5 tot 10 minuten, langer echt niet. ‘Even de kook erover’ zoals wel eens gezegd wordt. Dat scheelt gewoon woktijd en tijd is geld zullen we maar zeggen, zeker in een druk gezinsleven. Afijn. Tijdens het koken van de boontjes snipper je vast een uitje (of meerdere uitjes, beetje afhankelijk van je zin in uitjes of de grootte van je portie). Je maakt wat olie warm in de wokpan en fruit daar de uitjes vast wat aan. Let erop dat ze niet echt gaan bakken, fruiten is gewoon het lekkerst. Wanneer de boontjes ‘beetgaar’ zijn, giet je deze af en gooi je die bovenop de uitjes in de pan. De boontjes vermeng je al wokkend met de gefruite uitjes en daar voeg je meteen de geperste knoflook aan toe. Na een kleine 5 minuten wokken, knijp je de gehalveerde citroen uit over de boontjes die je nadien nog een aantal malen omschept op een laag vuurtje. Klaar! De gewokte boontjes zijn heerlijk bij kip of witvis en prima te combineren met rijst of gebakken of gekookte aardappeltjes. Net waar je zin in hebt.

Een succes verzekerd maaltje, in elk geval bij ons thuis wel. Ook de kleine man smult er goed van. En zo worden sperzieboontjes toch nog lekker.

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog