Dit wil je niet missen...

Gelukkig is er Netflix

Hoe sceptisch ik in het begin ook was, ik ben helemaal om. Netflix heeft huize Roelina’s veroverd. En niet alleen de ouderlijke wezens zijn voor de bijl. Ook de jongsten werken hard aan hun Netflix verslaving. “Micky kijke?” is een veelgehoorde smeekbede geworden. En wanneer je even ongestoord wat huishoudelijke taken moet verrichten: ’thank god’ there is Netflix’.

Principieel Netflix

Hoewel ik eerst altijd heel principieel riep dat een uurtje per dag TV kijken meer dan voldoende is, ben ik hier sinds de ontdekking van Netflix aardig op teruggekomen. En zo gek is TV kijken nog helemaal niet, mits je dit goed kanaliseert natuurlijk, want Netflix biedt een heel scala en leerzame programma’s. Nu is het gelukkig niet zo dat onze kleine mannen de g#dganse dag voor de TV hangen. Gelukkig worden er hier nog steeds meer torens gebouwd dan dat er Netflix wordt gekeken. Maar makkelijk is het wel. Want heb je weleens aardappelen gekookt met een rond rennende peuter in huis?

Netflix is slim

Netflix heeft een speciaal voor kinderen ingerichte sectie met allerlei leerzame en minder leerzame programma’s. Het geeft je suggesties op basis van wat er al gekeken is, en in een compleet overzicht zie je meteen de series waar jouw Netflixkijkertje het liefst naar kijkt. Geen ellenlange zoekopdrachten dus naar dat ene favoriete programma. Bovendien houdt je met Netflix dat TV kijken nog wat in eigen hand, jij bepaalt immers wat er gekeken wordt. Niet de zendergigant.

Top 5 kinderseries op Netflix

Maar waar kijken onze mannen dan naar? Dat lees je in mijn top 5 van de meest graag geziene kinderseries op Netflix. En dat zijn overigens wat mij betreft allemaal verantwoorde kinderseries die de stempel ‘ voldoende leerzaam’ krijgen. Want TV kijken is leuk, maar dat het wat bijdraagt aan de algehele ontwikkeling is nog veel leuker.

#1 Mickey Mouse Clubhuis

Sinds kort is ons meneertje koekepeertje compleet lyrisch van Mickey Mouse Clubhuis. “Mickey kijke?” roept hij al vanaf de achterbank wanneer wij vanuit het KDV naar huis rijden. Katrien, Donald en Goofy zijn ook graag geziene gasten uit deze serie en ons kleine man blèrt vrolijk mee met “oh, Toodles.” Dat Mickey’s Clubhuis erg leerzaam is, heb je misschien niet meteen door, maar het is het wel. Mickey is vooral goed voor het probleemoplossend vermogen. Zo worden er steeds problemen aangesneden die opgelost moeten worden met voorwerpen die Toodles aanreikt. Er wordt van de kijkertjes zelfs gevraagd mee te doen het juiste voorwerp te zoeken. Onze peuter gehoorzaamd hier graag aan.

#2 Peppa Pig

Voor de ontdekking van het Disney Clubhuis was het Peppa Pig die op #1 prijkte. Echter Peppa is bruut van haar 1e plaats verstoten door de muis met de grote, zwarte oren (en die irritant hoge stem). Toch wordt er nog regelmatig naar het roze Engelse varkentje gekeken. Ook Peppa schaar ik onder de leerzame kinderseries. Want het snijdt allerlei alledaagse onderwerpen aan waarvan kids wat opsteken. “Je doet je laarzen aan als het regent buiten, je moet je afval recyclen, groentes en fruit groeien in de (moes)tuin”, en ga zo maar door.” Bovendien is het mede dankzij broertjelief George dat onze peer nu idolaat is van Dino’s (“wroah”).

#3 Casper en Emma

Series en films waarin echte kinderen voorkomen, spreekt onze man sowieso erg aan. Maar de Scandinavische kinderserie Casper en Emma breekt alle records. En leuk is die serie, zelfs ik vind dat. Casper en Emma gaat over twee vriendjes (een jongen en een meisje). Ze gaan naar samen naar school, spelen samen en beleven van alles. Vooral het slapen gaan speelt een belangrijke rol in de serie,. het leert je kroost daarmee dat slapen gaan niet éng’ is en zelfs een beetje leuk. Ook Casper en Emma is dus wat mij betreft een vernatwoorde serie voor kinderen. Het leert de kleintjes vooral iets over samen spelen, niet geheel onbelangrijk. Maar de avonturen die Casper en Emma samen beleven zijn natuurlijk ook gewoon kei leuk.

#4 Brandweerman Sam

Hoe kan het ook anders voor een echte brandweerliefhebber. Natuurlijk spreken de reddingsverhalen van Brandweerman Sam hem aan. De leerzame factor van Brandweerman Sam zit hem voornamelijk in het gevaar van vuur en het ontstaan van brand. En het blijft natuurlijk geweldig wanneer de ’tatu, tatu’ van Sam weer mag uittrekken. Onze eigen brandweerman kent de hele tune feilloos uit zijn hoofd.

#5 Sien van Sellingen

Ik had er nog nooit van gehoord, maar deze kinderserie is zeker een aanrader. Sien van Sellingen vertelt het verhaal over een meisje dat opgroeit op een boerderij. Dat is al leerzaam an sich. Saar, het oudere zusje van Sien vertelt het verhaal. Saar wil later schrijfster worden en schrijft zogezegd over de avonturen van haar jongste zusje, Sien. Sien maakt van alles mee. Van logeerpartijtjes van vriendinnetjes tot aan het uithalen van kattekwaad op de boerderij.

Verantwoord TV kijken, wat mij betreft kan het dus. En niet omdat ik het nu probeer goed te praten dat mijn kroost meer voor de TV doorbrengt dan mij lief is. Maar het helpt wel om te weten dat de kinderseries die zij zien in elk geval ook nog wat meegeven. Netflix, ik ben je dus dankbaar.

Waar kijkt jouw kroost naar (op Netflix)?

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog