Dit wil je niet missen...

Gehoorbeschadiging bij baby’s, kan dat?

Schreef ik nog niet zo lang geleden iets over gehoorbeschadiging naar aanleiding van harde muziek, waar natuurlijk iedereen zich wat bij kan voorstellen. Las ik onlangs dat ook speelgoed kan leiden tot gehoorbeschadiging bij baby’s. Met al dat lawaaierige speelgoed dat vandaag de dag op de markt te verkrijgen is, schrok ik daar best wel van. Reden om er toch eens wat meer over op te zoeken.

Lees ook: Gehoorbescherming voor kinderen, hoe belangrijk is dat?

Speelgoed schadelijk voor het gehoor

Eerder onderzoek heeft uitgewezen dat speelgoed dat geluid maakt schadelijk kan zijn voor het gehoor. “Speelgoed dat geluidjes maakt, kan leiden tot blijvende gehoorschade bij baby’s, peuters en kleuters. Bij 86% van het speelgoed dat geluid maakt, is het risico zelfs erg groot omdat het meer dan 100 dB produceert.” Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van een Belgisch ziekenfonds. Wist je dat ik dat helemaal niet wist?

Regels voor geluid in speelgoed te soepel

Volgens ditzelfde ziekenfonds zijn de regels rondom speelgoed veel te soepel. In Europa ligt de maximumnorm voor speelgoed voor kinderen tot 14 jaar op 90 dB. In Nederland ligt dat zelfs nog wat lager. Hier hanteren we een grens van 82 dB en zijn mensen in de bouw bijvoorbeeld verplicht om gehoorbescherming te dragen! Valt toch netjes binnen die 100 dB zou je denken? Maar volgens het ziekenfonds is die 90 dB alleen veilig zolang het op 25 centimeter afstand van het gehoor blijft. En dat is nou precies het probleem. Kinderen hebben namelijk de neiging alles meteen naar hun oortjes te brengen om het te beluisteren. Dat kun je bij baby’s en peuters vrij moeilijk voorkomen, laat staan regels voor opstellen. En daarom kan zelfs speelgoed al tot gehoorbeschadiging leiden.

(bron: nu.nl)

Zet je aan het denken

Een Belgische fabrikant van gehoorapparaten heeft destijds naar aanleiding van het onderzoek het geluidsniveau van speelgoed getest. 93% van het geteste speelgoed bleek volgens de onderzoekers onveilig. Maar liefst 86% werd als zeer onveilig bestempeld, vanwege de overschrijding van 100 dB. Het speelgoed voldeed in principe wel aan Europese richtlijnen rondom toegestane geluidsniveaus in speelgoed. Maar niet op een kortere afstand dan 25 cm van het oor. Zet je toch aan het denken.

Wat brengt zoiets nou aan schade met zich mee?

Hoeveel kwaad kan dat nou? In mijn tijd was dat immers allemaal nog niet bekend en ik ben toch ook (nog) echt niet doof. De schade blijkt op te treden wanneer je langdurig wordt blootgesteld aan decibellen boven de 90 dB. 120 dB is zelfs acuut gevaarlijk en brengt direct schade aan het oor. Een bepaalde speelgoedboor die werd getest tijdens het onderzoek, produceerde een ruwe 140 dB. Ongeveer gelijk aan een opstijgend vliegtuig zo’n 50 meter verderop. Tja, ik hoef hier denk ik verder niets aan toe te voegen.

(bron: trouw.nl)

Gehoor nog niet uitontwikkeld bij baby’s en peuters

Omdat bij hele kleine kinderen, zoals baby’s en peuters, het gehoor nog lang niet is uitontwikkeld, is voorzichtigheid vooral bij deze groep geboden. De gehoorgang is immers nog zo kwetsbaar en gevoelig voor harde geluiden, daar moeten wij als ouder gewoon een beetje voorzichtig mee omgaan. Maar harde geluiden voorkom je moeilijk. Je wordt immers overal blootgesteld aan lawaai: op straat, tijdens evenementen, op de kermis, maar ook thuis voor de TV, bij de radio en zelfs dus in speelgoed.

Alpine Muffy Baby gehoorbescherming voor baby’s

Alpine Hearing Protection ontwikkelde hiervoor speciaal de Alpine Muffy Baby. We kunnen misschien niet al het geluid elimineren. Wel kunnen we harde geluiden minimaliseren. Wij ontvingen van CoolSafety voor onze allerkleinste man de Alpine Muffy Baby om te testen. En wij besloten deze (ook) op de kermis voor het eerst te gebruiken.

Oren goed beschermd

In het begin wilde onze kleine dreumes er niet aan! Hoofddeksels vormen een probleem, dus ik hield mijn hart al vast toen we de oorkappen gingen proberen. Deze werden dan ook resoluut van het hoofd getrokken. Maar alle begin is moeilijk en aanhouder wint. Dus bleef ik proberen waar na verloop van tijd dreumeslief zijn oorkappen accepteerde alsof hij nooit anders had gedragen. Mamalief hoefde zich geen zorgen meer te maken. De oren van de kleinste oogappel waren nu ook goed beschermd.

Het nadeel van de oorkappen voor baby’s is wel dat ze niet heel goed blijven zitten. Doordat de elastische hoofdband om de omtrek van het hoofdje zit, en niet bovenop zoals dit bij de grotere modellen het geval is, zakken de oorkappen wel wat gemakkelijk naar beneden. In mijn geval althans, want ik ben natuurlijk weer zo’n softy die de hoofdband misschien beter wat strakker had kunnen aantrekken. Maar over het algemeen ben ik eigenlijk best wel tevreden.

Alpine Muffy Baby al te gebruiken vanaf 3 maanden

Alpine Muffy Baby oorkappen voor baby’s worden geleverd als een los setje, bestaande uit twee hoofdbandjes en de oorkappen. Met een eenvoudige sluiting aan de buitenzijde van de oorkappen klik je de hoofdband aan de oorkappen. De hoofdbanden zijn extreem elastisch en verstelbaar met een klittenbandje. Dit zorgt er niet alleen voor dat de oorkappen meegroeien met het hoofd van je baby, de band snijdt of drukt ook niet in de fontanel. De Alpine Muffy Baby is zodoende al te gebruiken vanaf een leeftijd van 3 t/m 36 maanden.

De Alpine Muffy Baby wordt geleverd in een handig meeneemzakje waar je de oorkappen goed en veilig in kan opbergen. Deze gehoorbescherming voor baby’s koop je bij CoolSafety  al voor € 21.95.

Let op, bescherm en waarschuw

Mijn advies? Let als ouder een beetje op geluidsniveau’s in de buurt van hele kleine kinderen. Stel jouw oogappel(s) niet langer dan nodig bloot aan geluiden harder dan die 82 dB. Of het nu speelgoed is, de TV of op straat. Bescherm de oortjes goed en waarschuw zo jong mogelijk voor de gevaren van harde geluiden. We kunnen het immers maar één keer fout doen.

Wat vindt jij van deze vorm van bescherming voor een baby?

Deze blog is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog