Dit wil je niet missen...

Een super gaaf fotoboek maken met de software van fotofabriek.nl

Sinds het digitale tijdperk maken we geen ‘echte’ fotoalbums meer… Geen ontwikkelde foto’s die ouderwets ingeplakt worden in albums die later van een stoffige zolder worden geplukt en bekeken worden. Geen vergeelde, losgelaten foto’s die ons terugbrengen naar ’toen’… Noop… das war einmal… Nostalgisch loeder als ik ben, mis ik dat ‘ouderwets’ fotoplakken best wel een beetje, zeker nu ik kinderen heb. Gelukkig hebben ze daar in ons digitale tijdperk wat op gevonden, namelijk het fotoboek. Een mooi boekwerk van al je favoriete digitale foto’s en afgedrukt als een heus boek.

fotoboek4

Het fotoboek voor onze koekepeer via fotofabriek

Toen onze eerste dochter in ons leven kwam, zette ik mijn eerste voorzichtige stapjes in fotoboekland. Ik verzamelde de meest bijzondere digitale foto’s en maakte mijn eerste echte fotoboek. Onlangs maakte ik kennis met fotofabriek.nl waar ik een fotoboek mocht maken voor ons tweede kindje, onze koekepeer. Want daar was deze ‘busy en working mom’ nog steeds niet aan toegekomen. Een mooie gelegenheid dus om de software van fotofabriek.nl te testen.

fotoboek1

Eenvoudige software voor het maken van je fotoboek

Ik downloadde en installeerde de software van fotofabriek.nl en ging meteen aan de slag… Het programma leidde mij heel eenvoudig door alle stappen heen. Ik koos uit de hele rij opties voor een liggend hardcover A4 album van 24 pagina’s en besloot om voor een ‘leeg project’ te kiezen omdat ik graag mijn eigen paginasjablonen een vormgeving wilde bepalen. Maar wil je dit niet dan kun je evengoed kiezen uit voorgedefinieerde sjablonen, net wat bij je past.

fotoboek2

Veel bewerkingsmogelijkheden

Ik ontwierp een achtergrond op het juiste formaat en laadde deze in, in het programma. Ik koos ervoor om op elke pagina dezelfde achtergrond te laten zien, maar wil je op elke pagina een andere achtergrond dan is dat ook mogelijk. Toen ik de achtergrond had bepaald, was het tijd om de pagina’s te vullen met foto’s. Ik kon kiezen uit een heel scala aan vooraf ingestelde sjablonen met fotokaders, maar ik koos ervoor om mijn eigen lay-out te maken. Met de kadertool trek je heel eenvoudig rechthoekjes op de pagina die je naar hartenlust kunt verschuiven, schalen of roteren. Bovendien kun je elk fotokader helemaal naar wens aanpassen. Schaduwtje, kadertje, randje… je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk. Daarna sleep je heel simpel de foto van jouw keuze erin…. En zo heb je in een handomdraai al jouw pagina’s gevuld.

Ik werd hier blij van

Ook kun je in het programma zien of de door jouw gekozen foto’s een acceptabele resolutie hebben om af te drukken. En ben je niet tevreden over een foto dan kun je deze zelfs in het programma bewerken. Je kunt een foto bijsnijden, verscherpen, de belichting veranderen en nog veel meer fotobewerkingsfoefje toepassen om de foto zo optimaal mogelijk te krijgen. Ook het toevoegen van tekst is een eitje. Het programma maakt gebruik van de geïnstalleerde fonts op jouw PC en je kunt de tekst in een simpele editor naar wens aanpassen. Ik ben als grafisch vormgeefster best verwend als het gaat om opmaak- en fotobewerkingssoftware, maar hier werd ik wel heel erg blij van.

fotoboek3

Resultaat: het fotoboek ziet er goed uit!

Toen ik alle pagina’s had gevuld, de cover had ontworpen, alle foto’s had geplaatst en gevalideerd voor druk, uploadde ik het boek naar de website van fotofabriek.nl. Ook dit ging lekker makkelijk en via de website kun je zelfs nog een online ‘voorbeeld’ van je boek inzien voordat je bestelt. Toen het fotoboek uiteindelijk bij mij op de deurmat viel, voldeed het dan ook aan al mijn verwachtingen. Ondanks dat de meeste foto’s die ik in het boek heb gebruikt zijn gemaakt met een mobiele telefoon, is de kwaliteit ervan prima. Ook de hardcover en het papier waarmee het boek is gemaakt zien er goed uit.

fotoboek5

Fotofabriek werkt!

Als grafisch vormgeefster stel ik best wat eisen aan de software waarmee ik een fotoboek maak en ik kan niet anders zeggen dan dat de software van fotofabriek.nl uitstekend werkt. Ik ben erg tevreden met het resultaat en het heeft mij zelfs over de streep getrokken om ook een fotoboek te maken van onze tweede zoon.

Op fotofabriek.nl kun je trouwens nog veel meer dan alleen fotoboeken maken. Ook kun je kalenders, ansichtkaarten, wanddecoraties en zelfs multomappen en fotohoesjes maken van jouw favoriete digitale foto’s. Denk je er dus aan om een fotoboek te maken of iets anders tastbaars van jouw oogappeltje(s)? Kijk dan eens op fotofabriek.nl.

Deze blog is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog