Dit wil je niet missen...

Doepark Nooterhof, biologisch verantwoord wateruitje

Het was weer zo’n dag. De zon brak door, het humeur was opperbest en dus besloten we wat leuks te gaan doen. Maar wat…? Want alle kinderboerderijen en speeltuinen in de buurt hebben we wel zo’n beetje gehad. En ook het strand bij een bijgelegen plas (lees in de volle zon met baby en een niet stilzittende peuter, help water!) schaarden we niet onder de opties. Maar spelen met water is natuurlijk wel het lekkerst wanneer het warm is. Dus werd het Doepark Nooterhof.

doepark1

Schot in de roos

Manlief werd getipt door een collega over Doepark Nooterhof in Zwolle. Ik wist van het bestaan van het Doepark niet af, had er echt nog nooit van gehoord. Toch heb ik er in mijn ‘studietijd’ niet zo heel ver vandaan gewoond, maar op die leeftijd kijk je klaarblijkelijk naar andere dingen dan vertier voor kids, afijn. Doepark Nooterhof bleek een schot in de roos (de biologische roos zullen we maar zeggen).

Groen

Het Doepark Nooterhof is gelegen in hartje Zwolle. Het is een park waar jong en oud ongedwongen kunnen genieten van een groene leefomgeving, met de nadruk op ‘groen’.  Een (biologische) moestuin, een waterspeeltuin, een Keltische bomencirkel, een theehuis genaamd het Earthship en grasvelden om te picknicken of relaxen in de zon, vormen samen het park.

doepark3

Water

Vooral de waterspeeltuin is leuk voor (kleine) kinderen. Schoenen uit en lopen door de beekjes. Spelen met het water en dammen bouwen met (kiezel)steentjes en keien. Water op pompen met een van de vele waterpompen die het waterspeeltuintje rijk is. Kortom, waterpret genoeg. Aan de ouders is trouwens ook gedacht want op de bijgelegen grasvelden kun je heerlijk je kleedje uitspreiden en zo een middag in de ‘stadse natuur’ genieten terwijl het kroost zich vermaakt met water. Onze peer vermaakte er zich in elk geval uitstekend. Meteen bij aankomst stormde meneer al het water in om samen met de andere aanwezige waterduiveltjes de boel eens flink op zijn kop te zetten. En dat is het mooie, daar kijkt niemand dus van op.

doepark4

Nog meer groen

Nadat er genoeg met het water is gesmeten, de beek is leeggepompt en de waterzin er wat vanaf is, kun je prima nog even een wandelingetje door het park maken. Dan kom je nog een totemspeelplaats tegen waar wat te klimmen en te glijden valt. Ook is er een vlinder- en bijentuin waar je vlinders kunt tellen en de bijen de ‘bijenkroeg’ in kunt zien gaan. Je vindt in het park een moestuin genaamd ‘de Tuin van de Vergeten Groenten’, waar je verschillende kruiden, groenten en fruit ziet groeien van vroeger en nu. Super leerzaam dus en dat is meteen ook de intentie geweest waarmee dit park 25 jaar geleden is opgericht door de toenmalige wethouder en naamgever Arie Nooter. Wat mij betreft missie geslaagd want om te zien hoe bijvoorbeeld appels aan een boom groeien, boeit zelfs een peuter van 2.

doepark6

foto: Doepark Nooterhof

Bijzonder

Het bijgelegen theehuis is op zichzelf ook best een bijzonder ding te noemen, want het huisje is volledig gebouwd van afvalmaterialen. Ruim 1000 autobanden, 6000 conservenblikjes en maar liefst 7000 flessen vormen de bouwstenen van het theehuis. En die zie je echt zitten. Op de wc dan kijk je bijvoorbeeld tegen een muur aan waarin honderden achterkanten van flessen in verschillende kleuren zijn verwerkt. Hartstikke geinig. Bovendien biedt het theehuis genoeg te drinken en te eten en zit je er ook voor een natje en een droogje dus goed. Op de kaart vindt je allemaal streekproducten en veelal ambachtelijk of biologisch gemaakt voedsel. Zelfs de chips, het ijs én het bier zijn er biologisch. Daar hoef je als iet wat (in de ogen van papalief te) bewuste moeder gelukkig geen zorgen over te maken. Bewust en gezond eten kun je er.

Een aanrader

Kort gezegd, Doepark Nooterhof is een absolute aanrader. Met zoiets simpels als wat kleine beekjes, waterpompen, veel groen en lekker (en gezond) eten, vermaakte ons kroost zich die middag prima. En, cliché, dan vermaken de ouders zich ook. Dus zoek je iets te doen voor een zonnige vrije (zon)dag? Een keer iets anders dan een kinderboerderij of de zoveelste speeltuin of ballenbak? Bezoek dan eens Doepark Nooterhof. Wij komen er zeker nog eens terug.

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog