Dit wil je niet missen...

Mama dagboek #52: de woordenschat van zoonlief

2 is onze koekepeer onlangs geworden. Een 2-jarige blaag die je inmiddels de oren van de kop kletst. Een mannetje met een mondje dat geen moment stil staat. Een ventje die al een hele woordenschat heeft wat af en toe echt op je lachspieren werkt. Want wat maken die kleintjes er taaltechnisch een feest van. Een feest om naar te luisteren. Daarom deel ik vandaag in dit blogje 5 woorden die onze koekepeer zich in de afgelopen tijd eigen heeft gemaakt en veelvuldig toepast.

1. Vrachtwagenauto

Met stip op nummer 1 is dat het woord ‘vrachtwagenauto’. Al vanaf dat de kleine man begon met praten waren de woorden die bestaan uit meerdere lettergrepen favoriet. En dol is hij eveneens op alles waar 2 of meer wielen onder zit. Kortom; voertuigen, die wist hij vrij snel allemaal bij naam te noemen. Trein, fiets, vliegtuig en dus ook vrachtwagen. Maar hé, het woord vrachtwagen zit natuurlijk geen enkele uitdaging in. Zeker niet als je als beginnend peuter ook al woorden gebruikt als graafmachine en brandweerauto. Dus ‘vrachtwagenauto’ werd het. En dat is het nog steeds. Hoewel we het eigenlijk zouden moeten verbeteren, klinkt het zo vreselijk leuk dat we het vooralsnog maar even gelaten hebben voor wat het is.

2. Pies

Pies is de naam die zijn speen toebedeeld gekregen heeft. Hoewel meneertje inmiddels echt wel weet dat ‘pies’ een speen is, en dit ook kan zeggen, blijft pies ‘pies’. Steevast voor het slapen gaan wordt er gevraagd naar ‘Bumba,  Aabei’ (zijn knuffels) en ‘Pies’, speen dus.

3. Moek

Moek is de benaming die meneertje geeft aan melk. Al vanaf het moment dat hij de witte motor in zijn flesje benoemt, is het moek. Ook dit is weer typisch zo’n woord dat we er zelf een beetje inhouden. Want hoewel de koekepeer al lang melk kan zeggen, klinkt moek ook nog steeds heel schattig. Maar eigenlijk zouden we ook dit gewoon moeten noemen, zoals het heet…melk dus.

4. Pelen

Weer zo’n eentje uit de categorie…”hier zouden wij het goede voorbeeld moeten geven”. Want spelen heet hier pelen. De meeste woorden die meneer (nog) niet helemaal goed uitspreekt, verbeteren wij voor hem door het nog een keer op de juiste wijze te herhalen. Echter…. pelen is weer zo’n woord dat zo liehief klinkt.

5. booh-bles

Onze peer kon al heel vroeg de naam van onze oudste boxer, Darkness uitspreken. Nou ja, niet die naam, maar wel Darky, hoe we haar ook wel noemen. Dus al vanaf dat meneertje een beetje kan brabbelen weet hij dat de hond “Daky” heet. Ook onze andere boxer genaamd Noblesse heeft lange tijd “Daky” geheten. Maar al vrij snel hebben we zoonlief aangeleerd dat het andere hondenexemplaar bij ons in huis toch echt een andere naam heeft. Noblesse dus. Nu weet ik dat dit een wel erg moeilijke naam is en dat vindt ons mannetje klaarblijkelijk ook. Want tot op de dag van vandaag is Noblesse “Booh-bles”.

De woordenschat van onze kleine man verandert zich in een ijltempo momenteel. Zelfs volledige zinnen, bestaande uit meerdere woorden achter elkaar, weet zoonlief al ten gehore te brengen. Ik verwacht dan ook dat veel van bovenstaande woorden vrij snel van het toneel zullen verdwijnen omdat ze op de juiste wijze uitgesproken gaan worden. Ik geniet dus nog maar even van deze te leuke woordenschat.

 

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog