Dit wil je niet missen...

De grote luiertest; wat ik de beste luiers vind

Thank god is kind 1 nu bijna een jaar uit de luiers. Wat was ik blij dat het van het ene op het andere moment gepiept was. Want geloof me, dat duurde even en ik had ik er eerlijk gezegd een hard hoofd in dat het uberhaupt goed zou komen. Kind twee vindt naar het potje gaan al reuze interessant, want grote broer doet het immers ook. Maar luierdragend is de kleinste man nog wel. Dus omdat ik in de afgelopen vier jaar nogal wat smaken luiers heb geprobeerd, leek het mij leuk en wellicht zelfs zinvol ze op een rijtje te zetten in de grote luiertest. Wat vind ik nou de beste luiers?

#1 Kruidvat luiers

De luiers van Kruidvat stonden voor mij lange tijd met stip op nummer één. En wel om de doodeenvoudige reden dat ze een stuk goedkoper zijn dan de duurdere variant: Pampers. Ze blijven prima droog, indien je zorgt voor de juiste maat en je jouw kind er natuurlijk niet te lang in laat rondlopen. Want persoonlijk vind ik dat een groot nadeel van Pampers. Die blijven zo droog dat je soms vergeet hoe lang je kinderen er al in lopen. De luiers van Kruidvat sluiten verder prima aan, ook bij de beentjes. Het enige nadeel is dat ze wel eens scheuren bij de plakkertjes.

Kosten Kruidvat luiers:
2x Kruidvat maat 3 Midi luiers Jumbopack (196 stuks): 25,00 = 0,13 per stuk
1x Kruidvat maat 3 Midi luiers Jumbopack (98 stuks): 13,89  = 0,14 per stuk

#2 Jumbo luiers

Dat de nummer één plek voor de luiers van Kruidvat toch niet meer zo heilig was als eerst, bleek even geleden. Ik ben namelijk gezwicht voor de luiers van Jumbo. Die zijn namelijk nét een ietsiepietsie goedkoper dan die van de Kruidvat. Niet dat ik me nou volledig door prijs laat lijden, integendeel. Maar ik kan mijn centen maar één keer uitgeven en wat dat betreft sta ik er in het geval van luiers hetzelfde in als met wc-papier. Ik hoef mijn billen ook niet schoon te vegen met drie-dubbellaags toiletpapier. Ook de luiers van de Jumbo doen naar mijn smaak wat ze moeten doen. Ons kroost blijft er de hele nacht in droog en ze sluiten goed aan. Het nadeel van de luiers van Jumbo is dat ze op de rug wat korter zijn. Ik heb er nog geen doorlektafferelen mee gehad, maar ik kan mij voorstellen dat dit door dit euvel aan de orde kan zijn.

#3 Pampers

Eerlijkheidshalve moet ik toch zeggen dat op het gebied van lang droog blijven, Pampers het by far wint van alle andere merken.  Maar, zoals ik al schreef hierboven, is dit voor mij niet een echt voordeel. Bovendien vind ik de luiers van Pampers erg duur, te duur naar mijn smaak. Maar zuigen doen die krengen wel hoor. En de pasvorm is eigenlijk ook gewoon goed. Geen afscheurende plakstripjes en prima aansluitend bij de beentjes. Waren ze niet zo prijzig, dan stond de pamper toch wel op één moet ik bekennen.

Kosten Pampers Baby Dry: 
1x Pampers Baby Dry maat 3 Midi 6-10 kg luiers (90 stuks): 25,79  = 0,28 per stuk
1x Pampers Baby Dry maat 3 Midi Maandbox 6-10 kg luiers (198 stuks): 45,19  = 0,22 per stuk

#4 Etos luiers

Ik heb ze eerlijk gezegd niet veel gehad. Toch weet ik me te herinneren dat ik wel degelijk te spreken was over de Etos luier. Bovendien zien ze er, zeker met de Woezel & Pip uitvoering, super leuk uit! Welk kind wordt daar nou niet vrolijk van. Alleen al daarom scoort Etos hoge punten wat mij betreft. De luier is bovendien erg dun, zonder afbreuk te doen aan absorptie trouwens, voor zover ik dat heb kunnen beoordelen dan. Eigenlijk is het net als Pampers een hele comfortabele ogende luier.

Kosten Etos luiers: 
1x Etos luiers maat 3 Midi 4-9 kg luiers (40 stuks): 6,99  = 0,18 per stuk

Andere luiers

Vanwege allerlei redenen; luiers vergeten, favoriete merk uitverkocht, you name it, heb ik ook andere merken en soorten luiers geprobeerd. En eigenlijk heel eerlijk? Een luier is voor mij een luier, toch wel. De Aldi luier bijvoorbeeld (niet in hele kleine maatjes verkrijgbaar) is wat mij betreft een prima luier. En met de AH luier heb ik ook totaal geen moeite mee. Mijn kinderen lekken ook niet zo heel gauw door, simpelweg omdat ik misschien wel té vaak verschoon (kan dat eigenlijk?) Afijn.

Ik kwam bij de consumentenbond nog een interessant artikel tegen, over de verschillende merken die uitvoerig zijn getest. In de test kwam Pamper Avtive fit er als beste uit. Ook de Etos en de Kruidvat luiers scoorden volgens de consumentenbond erg goed. In onderstaand overzicht worden daarin de onderlinge prijzen ook nog eens handig naast elkaar gelegd. De volledige testuitslagen van dit onderzoek kun je lezen in de gratis pdf die de consumentenbond beschikbaar stelt.

Merk & typePrijs per luierTestoordeel
Pampers Active fit 4€0,358,0
Pampers Premium protection 4€0,397,8
Etos Luiers Maxi 4€0,187,6
Kruidvat 4 Maxi€0,167,3
Bumblies 4 maxi Luiers€0,147,1
Jumbo 4 Maxi€0,146,9
Albert Heijn Maxi luiers 4€0,146,8
Bebino (Aldi) Maxi 4€0,146,8
Toujours (Lidl) 4 Maxi€0,156,8
Bambo Nature 4 Maxi€0,326,8
Eco by Naty Luiers 4€0,356,0

(bron: consumentenbond)

Geen dure luiers maar gewoon de beste luiers

Hoewel mijn top vijf van beste luiers er misschien iets anders uitziet dan wat de test van de consumentenbond laat zien, scoren de meeste luiers van mijn keuze wel hoge punten. Het is natuurlijk ook maar net waar een ieders voorkeur ligt; prijs, pasvorm, absorptievermogen, gemak, you name it. Ik snap dan ook ook best waarom Pampers hoog scoren op dit gebied. Ze zijn ook gewoon goed. Maar die luiers gaan erdoor alsof ik er aandelen in heb. En zoals ik al schreef; ik kan mijn centen maar één keer uitgeven en dat is in mijn geval dus niet aan dure luiers.

Welk merk luiers heeft/had jouw voorkeur?

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog