Dit wil je niet missen...

De flesvoeding TAG

Toen ik deze TAG tegenkwam wist ik meteen dat ik hem ging invullen. Want ik heb er een mening over en die wil ik graag kwijt.

Ik spotte de flesvoeding TAG via momambition, maar alle credits moeten gaan naar Sander & Daantje, die de TAG in het leven riep. Want ook ik ben het ermee eens. Er wordt al genoeg over borstvoeding geschreven, tijd om de andere kant eens te belichten. Want borstvoeding gaat lang niet altijd over rozen. Lees je mee?

Ben je direct na de geboorte begonnen met flesvoeding geven of ben je overgestapt van borstvoeding op flesvoeding?

In mijn eerste zwangerschap was ik vastbesloten geen borstvoeding te gaan geven. A-romantisch als ik ben, zag ik dat gewoonweg niet zitten. Maar toen werd onze dochter geboren en kwam zij vlak erna op de afdeling neonatologie te liggen. Er was op dat moment helemaal niets dat we voor haar konden doen. Een dag na de bevalling besloot ik daarom te gaan kolven, zodat onze dochter mijn moedermelk kreeg (via een sonde). Niet romantisch maar het gaf mij wel voldoening. Zo kon ik dus toch nog iets voor haar doen.

Toen ons tweede kindje, onze koekepeer, werd geboren, besloot ik  weer borstvoeding te gaan geven. Want ondanks dat ik de vorige keer kolfde (op afstand ook nog) liep de borstvoeding heel goed. Iets in mij zei dat ik hetzelfde voor onze zoon wilde doen. Maar doordat ik borstvoeding gaf, zag ik niet hoeveel hij dronk. Ik werd erg onzeker, en voor een moeder die nog niet zo lang geleden een kind had verloren, was dat funest. Ik raakte gestrest en besloot wederom te gaan kolven. Na een maand kolven, besloot ik het roer om te gooien. Ik bouwde heel langzaam af en weer een maand verder zat onze zoon volledig op flesvoeding. In een toch al stressvolle kraamperiode (vanwege het verlies van ons eerste kindje), was dit de beste keuze die ik kon maken.

Bij ons derde kindje, onze knorrepiet, besloot ik het anders te doen. Ik wilde geen onzekerheid, ik wilde zo min mogelijk stress. Ik wilde genieten van de kraamtijd zoals een moeder dat hoort te doen. Ik besloot geen borstvoeding te gaan geven, maar flesvoeding, volledig en van het begin af aan. Dit ging zo goed. Ik had rust en vertrouwen, en zag wat ons mannetje dronk. Bovendien hebben wij nauwelijks te maken gehad met krampjes vanwege overgangen van borstvoeding naar kunstvoeding. Het was voor mij de juiste keuze!

Gebruik jij liever de term kunstvoeding of flesvoeding?

Ik gebruik beide termen. Het maakt mij echt niet uit. Eigenlijk slaat de term kunstvoeding nergens op, want het is allesbehalve kunst. Ik ben zelfs van mening dat het een heel evenwichtige en uitgebalanceerde voeding is. Dat is lang niet zo bij alle borstvoeding.

Waarom heb je de keuze gemaakt voor / ben je overgestapt op flesvoeding?

Ik ben bij de eerste vraag al wat te hard van stapel gelopen en mijn antwoord lees je dus daar.

flesvoeding
Wat is jouw mooiste flesvoedingsfoto?

Hmm, een lastige. Ik heb er slechts een paar. Ik vind dit dan wel één van de leukste, gewoon omdat ik er met beide jongens op sta. Beebjelief krijgt hier de fles en peuterlief de knuffels.

Voor welk merk kunstvoeding heb je gekozen en waarom?

Wij kozen voor Nestle Groeie start, wat tegenwoordig Nan Optipro heet. De enige reden dat wij hiervoor kozen is dat een goede vriendin bij Nestle werkzaam is en we via haar de voeding konden kopen. dat scheelde toch weer. Bovendien is het wat mij betreft een prima voeding, ik heb er dan ook nooit over gedacht om over te stappen op een ander merk.

Welke fles gebruik je, en waarom heb je voor deze fles gekozen?

Legio flessen hebben hier de revue gepasseerd. Ik begon bij onze koekepeer met de Avent startersflesjes. Maar hij dronk hier in het begin niet zo goed uit. Dus stapten we over naar een Tomee Tippie fles. Prima flesje overigens. Al gauw kreeg onze kleine man het onder de knie om te drinken uit een fles en toen we eens uit noodzaak switchten naar een Aventfles nam hij deze zonder morren. Hij had geen enkele voorkeur.

Bij onze knorrepiet lieten we ons een Dr. Brown fles aanpraten. Onze eerste zoon had nogal wat last van krampjes en daar zou deze fles uitstekend voor zijn. Krampjes heeft onze piet overigens nooit gehad, ook niet met de Aventflessen die we er later naast gingen gebruiken. Want de gaatjes in de spenen van de Dr. Brown flessen zijn vreselijk klein, daar kreeg onze tweede kleine man nauwelijks wat uit. Dus probeerden we een Aventfles en dat ging uitstekend. Voor de Dr. Brown kochten we een speen in een maatje groter dan voor zijn leeftijd. Beide flessen gebruiken we nog steeds.

Doe je wel eens iets met de verhouding van water en poeder?

Ja zeker, eigenlijk doen we bijna altijd een kleine 10 cc extra water erbij. In het begin deden we dit tegen de krampjes. Maar het is eigenlijk altijd zo gebleven. Ook wanneer we een fles af moesten bouwen, speelden we met de hoeveelheid water en voeding. Minder voeding en dezelfde hoeveelheid water bijvoorbeeld.

Ben je wel eens tegen (voor)oordelen aangelopen omdat je een fles geeft? Zo ja: welke?

Och man. Hoe vaak je wel niet hoort dat borstvoeding beter zou zijn, dat je niet bindt met je kind, je kind tekort doet of een slechte moeder bent wanneer je flesvoeding geeft (overigens wordt dit nooit zo letterlijk gezegd, maar een blik zegt meer dan duizend woorden.) Ik word daar echt vreselijk moe van. Borstvoeding is het beste lees en hoor je overal, maar dat ben ik het niet altijd mee eens. Wanneer het goed gaat en kan, dan is borstvoeding ideaal. Maar ik ken zoveel gevallen waarbij borstvoeding gewoon niet vanzelfsprekend is. Al die vrouwen zouden dan slechte moeders zijn? En diens kinderen ongezond? Onzin, bovendien is de flesvoeding die tegenwoordig verkocht wordt zo goed, je hoeft echt niet te twijfelen dat je daarmee je kindje tekort zou doen.

Veel moeders die borstvoeding geven omschrijven dat als “het meest bijzondere van het moederschap”. Wat is voor jou het bijzondere aan het moederschap?

Ik vond borstvoeding geven helemaal niet het meest bijzondere, daar moet ik echt heel eerlijk in zijn. Voor mij zijn dingen als het eerste lachje, twee ontspannen armpjes boven het hoofd wanneer je kindje vredig ligt te slapen in het ledikantje, een kindje dat op jouw borstkas in slaap valt veel bijzonderder.

Borstvoeding schijnt te helpen om je zwangerschapskilo’s snel kwijt te raken. Hoe lang heb jij daarover gedaan als “flesvoedingsmoeder”?

Nou dat wil ik dan meteen ook maar even ontkrachten want ik zat na 6 maanden alweer op mijn oude gewicht. Zonder ook maar één stap harder te lopen.

Wat vind je het prettigste en het minst prettige aan het geven van flesvoeding?

Veruit het meest prettige vond ik dat ik kon zien wat onze zoon dronk. Ik wist wat er in ging en eruit. Door angst van het verlies van ons eerste kindje, gaf mij dit veel rust. Ik had controle, die controle was ik bij onze dochter volledig kwijtgeraakt. Ik vond eigenlijk niets onprettig aan flesvoeding. Nee, als ik er zo over nadenk, ik kan echt niks bedenken.

Wat vind jij de fijnste manier om de fles te geven?

Gewoon op mijn arm, met het warme babylijfje dicht tegen mij aan.

Hoe regel jij het met flesjes als je onderweg bent?

Ik heb een poederbakje (toren) met afgemeten voeding en ik neem bijna altijd een thermosfles mee met lauwwarm water, voor het geval we dit niet bij de hand hebben. En een fles natuurlijk, easy peasy dus!

Hoe vaak geef je het flesjes uit handen aan andere mensen?

In het begin kon ik dit niet, maar dat had alles te maken met het verlies van onze dochter. Ik heb onze dochter maar heel weinig vast kunnen houden. Die angst dat me dat nog eens zou overkomen zat zo diepgeworteld dat ik bang was om onze kindjes uit handen te geven.

Wat wil je nog meer kwijt over flesvoeding?

Ik wil nogmaals benadrukken dat borstvoeding geven lang niet zo vanzelfsprekend is als altijd gezegd wordt. Een kindje dat niet aan de borst wil of kan drinken, borstvoeding waar te weinig voeding in zit, borstvoeding waar juist teveel voeding in zit, borstvoeding die niet op gang komt, tepelkloven, borstontstekingen. Het zijn slechts een paar voorbeelden waarom borstvoeding niet altijd de juiste keuze is. Daar wordt wat mij betreft te weinig over gerept. Haal het romantische sausje wat om borstvoeding heen zit, er alsjeblieft eens vanaf. Als het allemaal lukt en goed gaat, lucky you. Maar in veel gevallen is dat dus niet zo. Veroordeel vrouwen niet wanneer zij geen borstvoeding geven, je weet nooit wat er achter schuil gaat.

Heb jij borstvoeding of flesvoeding gegeven?

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog