Dit wil je niet missen...

De enige echte… pindakaas

Ja hoor, daar is tie dan! De enige echte…. Pindakaas. Biologische pindakaas gemaakt van uitsluitend pinda’s. Ik denk er al langer over om de gewone supermarktpindakaas te vervangen door een wat meer natuurlijke pindakaasvorm. Want van de pindakaas die wij fijn op ons brood smeren vraag ik me steeds vaker af wat dat nog met echte pindakaas te maken heeft. Oké, hoofdbestanddeel is nog steeds pinda’s, en kijk ik op de verpakking van de echte enige echte Calvé Pindakaas bestaande uit 85% pinda’s en verder enkel plantaardige oliën, vetten, zout en wat suikers, dan lijkt deze van de reguliere pindakaassoorten nog steeds het meeste op echte pindakaas. Maar ik mis toch dat laagje vet.

Vet is slecht, denken wij steeds. Klopt, té veel vet is natuurlijk nooit goed maar het woordje té is sowieso twijfelachtig, wat je ook eet, of het nu zout, suiker of vet is….. Affin. Maak je pindakaas zelf (wat een hels karwei is heb ik me laten vertellen) dan komt er uiteindelijk, na het fijnmalen van pinda’s, olie vrij. Olie dat een laagje vet vormt op de pindasubstantie genaamd pindakaas. Een laagje vet dat je door het pindasmeersel roert voordat je het op je brood smeert. Dat laagje vet zat vroeger, lang, lang geleden, nog gewoon in ieder potje pindakaas. Dat is nu niet meer zo. Dit komt omdat de pindakaasfabrikanten dat laagje vet hebben verhard. Pindakaas lijkt zo minder vet en dat komt natuurlijk mooi uit in een maatschappij waar wij mensen graag minder vet willen eten. Maar verhard je vet uit pindakaas, dan komen er schadelijke transvetten vrij. Bovendien wordt de pindasubstantie die er overblijft ook nog eens hartstikke onsmeerbaar. Niet zo handig dus op brood. Om pindakaas weer smeuïg te krijgen, moet er dus iets aan worden toegevoegd. A. om de smaak te behouden (suikers) en B. om het goedje weer smeerbaar te maken (toegevoegde vetten). Beide toevoegingen die volgens mij niet veel ‘toevoegen’.

Algemeen genomen loop ik niet meer zo weg met toevoegingen. Ik snap de logica niet helemaal van iets uit een product halen om het er vervolgens weer aan toe te voegen. Ons maakbare voedsel zoals ik dat noem. Waarom wordt ons eten zo gemanipuleerd vraag ik mijzelf steeds vaker af? Het antwoord daarop is vrij simpel, geld, want er wordt nogal wat verdiend in de voedingsmiddelenindustrie. Oké, vermijden van maakbaar voedsel kun je niet, wil ik ook niet hoor. Ik ben veel te gek op ‘foute’ dingen zoals koekjes en chipjes, maar wel altijd met mate. Wanneer ik echter niet snoep, wil ik wel graag zo goed mogelijk eten. Dus voel ik mij beter om zoonlief en mijzelf een broodje natuurlijke pindakaas voor te schotelen, waarvan ik zeker weet dat het echt alleen uit pinda’s en uit pinda’s voltrokken olie bestaat. Of ik het goed doe? Geen idee… lekker vind ik het in elk geval wel. Biologische pindakaas smaakt toch echt meer naar pinda’s dan andere pindakazen. Oh ja, als alternatief op de biologische (soms best prijzige) pindakaas, kies ik als goede tweede dan toch voor de Calvé variant. Lekkere pindakaas, die voor mijn gevoel het dichts bij echte pindakaas komt. De rest van de pindakazen? Ik denk dat ik ze gewoon eens wat vaker voorbij loop. Ik koop mijn pindakaas trouwens wel gewoon in de supermarkt. Want de Jumbo heeft een heel assortiment met mooie biologische producten voor een leuke prijs, waaronder dus pindakaas.

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog