Dit wil je niet missen...

Concentratie bij kinderen verhogen met oorkappen

Ik schreef al eens over de Alpine Muffy gehoorbescherming voor kinderen en baby’s. Dé oorkappen voor de bescherming van het gehoor, als je het mij vraagt. Wij hebben ze al veel gebruikt op kermissen, festivals maar ook tijdens de jaarwisseling. Toch is bescherming niet het enige waar oorkappen goed voor zijn. Oorkappen zijn hét middel om concentratie bij kinderen te verhogen in rumoerige omgevingen. En met een schoolgaande kleuter is die werkelijkheid voor ons dichterbij dan ooit.

Lees ook: Gehoorbescherming voor kinderen, hoe belangrijk is dat?

Een huishouden met veel rumoer

Wij leven in een huishouden van Jan Steen, roep ik altijd gekscherend. Daarvan is weinig gelogen want het is hier altijd druk. Niet vanwege een hele batterij aan kinderen, maar wel omdat we met vier personen én een hond in één huis wonen. Personen die graag en veel hun eigen ding doen.

Zo is de vader des huizes een vervend flipperkast verzamelaar, die hij niet alleen bespeelt maar ook reviseert… in de woonkamer. Is de moeder des huizes, ik zei de gek, graag creatief bezig en ligt er altijd wel één of ander project dat gepimpt dient te worden… in de woonkamer. En zoals je misschien wel verwacht, onze kinderen volgen ons in onze voetsporen. Regelmatig wordt hier gekleid, geschilderd, gekleurd en geknutseld… in de woonkamer.

Problemen met concentratie bij kinderen

Je begrijpt, wanneer het om concentreren gaat, moet je van goede huize komen. En dat wordt, niet alleen voor de onze, maar voor kinderen in het algemeen steeds moeilijker. Concentratieproblemen bij kinderen komen dan ook steeds vaker voor. Niet omdat er ineens iets mis is met onze kinderen, integendeel. Visuele, maar ook auditieve prikkels zijn gewoon veel meer aanwezig dan vroeger. Geluiden van TV, muziek, druk verkeer in de straat, noem het maar op. Allemaal prikkels die zorgen dat kinderen minder presteren en soms zelfs uitgeput raken omdat concentreren te veel moeite kost.

Dat concentreren is voor mij overigens een eitje, ik sluit mij moeiteloos ergens voor af. Maar onze kleine schoolgaande man moet dit kunstje wel nog leren. Het volbrengen van zijn eerste kleuropdrachtjes van school, met de TV die op de achtergrond stond te loeien, een kleiend broertje naast hem en onze boxer die aanslaat om ieder voorbij vliegend boomblaadje, was dus best een uitdaging. Gelukkig mocht ik de nieuwe CoolKid oorkappen testen van CoolSafety.

CoolKid oorkappen om concentratie te bevorderen

De CoolKid oorkappen zijn geschikt zijn voor kinderen vanaf drie jaar en speciaal ontwikkeld om concentratie bij kinderen te verhogen. Ze zwakken stoorzenders uit de omgeving af, waardoor het rustiger aan het hoofd wordt voor het kind. De oorkappen dempen overigens niet al het geluid. Je kind is dus nog steeds gewoon aanspreekbaar tijdens het maken van zijn of haar huiswerk, wel zo handig.

Werken oorkappen om concentratie bij kinderen te verhogen?

Ik kan nu wel verklaren dat de CoolKid oorkappen werken, maar een goed oordeel kan ik je nóg niet geven. Daarvoor zal mijn kleuter zich eerst moeten ontpoppen tot een échte schoolgaande jongen met flink wat huiswerk. Toch kan ik al wel vertellen dat de eerste huiswerkopdracht van de kleuterklas is gemaakt mét de oorkappen op. En wat denk je? Kleuterlief heeft geconcentreerd, zonder zich gestoord te voelen, zijn kleurwerkje tot een goed einde gebracht. Ik geloof dus wel degelijk in de oorkap als middel om concentratie bij kinderen te verhogen.

Zijn oorkappen wel nodig?

De CoolKid oorkappen koop je al voor € 18,95 en dat vind ik eerlijk gezegd geen te dure diepte investering, die zijn geld niet waard zal maken. Bovendien behoren oorkappen op vele basisscholen al tot de standaard klassenuitrusting, waardoor ik best durf te concluderen dat kinderen baat hebben bij wat meer en een betere concentratie.

Indien de basisschool van jouw kind nog geen eigen oorkappen in bezit heeft, zijn de CoolKid oorkappen ideaal. Ze worden namelijk geleverd in een leuk zakje waar je ook de naam van je kind op kunt schrijven. Trouwens; de CoolKid oorkappen kun je natuurlijk ook gewoon gebruiken als gehoorbescherming bij festivals of tijdens de jaarwisseling. Al met al redenen genoeg dus om de aanschaf van deze of andere oorkappen serieus te overwegen.

Wat vind jij van het gebruik van oorkappen op school of tijdens het maken van huiswerk?

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog