Dit wil je niet missen...

Brood, daar zit wat in….

Wel goed, niet goed, geen tarwe, wel tarwe, spelt, koolhydraatarm…. Brood is er in allerlei varianten. Zoveel varianten met allemaal hun eigen gezondheidsclaim en dan heb je ook nog ‘de media’ die daar nog even een schepje brood bovenop doen. Ik weet het zo langzamerhand niet meer. Waar ik eerst toch wel een klein beetje geloof had in het feit dat brood inderdaad misschien niet zo goed is als wij denken, brood veel suiker bevat, etc., etc., heb ik mijn menig daarover wel een beetje bijgesteld. Laat ik voorop stellen, ik ben gék op brood. Dus alleen dat al is een beweegreden voor mij om alle zogezegde slechte broodberichten tegen het broodlicht te houden. En na wat speurwerk op het internet blijkt brood eigenlijk helemaal niet zo slecht te zijn. 

Neem nou speltbrood. Zou veel gezonder zijn dan… Het is een graansoort van weleer en werd vroeger veel gebruikt in Nederland. Onder het mom van ‘vroeger was alles beter’ lijkt spelt weer terug van weggeweest. Helemaal hip en gezond…. Een voordeel van spelt t.o.v. tarwe zou zijn dat spelt op kleine schaal wordt verbouwd, veelal biologisch, door kleinschalige boeren. Onbewerkt graan en niet gemanipuleerd voor grootschalige opbrengst. Best een voordeel als je het mij vraagt. Zeker gezien het feit dat tarwe juist wél massaal wordt verbouwd, op grote boerenbedrijven die er voornamelijk veel, heel veel, geld aan willen verdienen. Ik vraag me in dat licht dus af wat dat doet met de kwaliteit van ons tarwe.

Affin. Nu las ik onlangs een best aannemelijk verhaal over spelt. Dat spelt ook maar gewoon een tarwesoort is en ook nog eens veel minder voedzaam. T.o.v. tarwe bevat spelt meer calorieën, meer eiwitten, meer koolhydraten, meer vet en veel minder vezels…. Huh?  

Wat zou dan wel goed zijn? Volkoren! Volkorenbrood, maar ook volkorenpasta en andere producten gemaakt van volkorenmeel. Daar zit écht wat in. Nou, dat treft! Ben gék op volkoren. Volkoren betekent niets meer dan dat de hele graankorrel is gebruikt voor het meel. Een graankorrel bestaat namelijk uit een zemellaagje, een kiem en een meelkern binnenin de korrel. Je raad het al, juist die kiem en dat zemellaagje zijn hetgeen wat de graankorrel gezond maakt. Het is dus eigenlijk net als met fruit, noten en aardappels. De schil of net daaronder, daar zitten de meeste vitamines en voedingstoffen in. En zo is het ook met graan. Ik blijf dus lekker brood eten en schotel mijn kleine mannetje fijn een plakje stevig volkoren brood voor. Lekker en voedzaam. Al vind ik een lekkere ciabatta uit de oven, een criossantje of een wit bolletje ook echt niks mis mee hoor op z’n tijd. Maar wel met mate natuurlijk, want dat is nog steeds dé stelregel wat mij betreft.

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog