Het is alweer even geleden dat ik het deed. Zelfs al meer dan een jaar. Toch voel ik vandaag de noodzaak om het nogmaals te doen. Een brief aan mijn regenboogjes. Gewoon omdat ik enorm trots ben op onze lieve mannen, waarvan ik getuige mag zijn dat zij opgroeien tot echte jongens! Mijn jongens, mijn geluk, na een bijzondere en moeilijke tijd.

Lees ook: Brief aan mijn regenboogjes #1

Dag lieve regenboogjes,

Nog een paar nachtjes slapen en het is zover, lieve Koekepeer. Dan word jij officieel een kleuter en ben je baby, dreumes én peuter-af. Het moment dat ik je voor het eerst in mijn armen had, kan ik mij nog zo goed herinneren. Nu loop je eigenwijs voor me uit, omdat jij de weg wel weet. Vraag je mij mijn hemd van het lijf, omdat je graag het naadje van de kous wilt weten.

Een kleuter om trots op te zijn

Naast dat je erg veel op papa lijkt, zie ik ook zoveel van mijzelf in jou terug en dat is zo verschrikkelijk leuk. Je bent leergierig, enorm sociaal en hebt een sterk gevoel voor rechtvaardigheid. Wij wisten dat natuurlijk allang, maar jouw peuterjuffrouw bevestigde dat nog even extra. Lastig vind je het om beslissingen te maken. Maar de keuzes die je maakt, maak je weloverwogen. Jij bent een denkertje en loopt alles behalve in zeven sloten tegelijk. Je wordt zo groot, het gaat allemaal zo snel. Wat ben ik trots op jou!

Een peuter om trots op te zijn

En jij, lieve Knorrepiet… jij beweegt je alweer een aantal maandjes midden in de alom bekende én gevreesde peuterpubertijd. Je bent een handenbindertje en een eigenwijze knul, maar wat ben ik ook trots op hoe jij je ontwikkelt. Je praat al met volzinnen en vindt het heerlijk om begrepen te worden. Van top tot teen glunder je, wanneer we een heuse conversatie met elkaar hebben. Ook geef je steeds vaker uit jezelf aan dat je naar de wc wilt en als dat dan lukt, dan ben je de koning te rijk.

Jij bent een kleine kopie van mijzelf, en dat is soms best confronterend om te zien. Je laat je de kaas namelijk NO WAY van het brood eten. Dat is natuurlijk een goede eigenschap, maar kan ook in je nadeel werken. Want driftig ben je bij tijd en wijlen ook, ongeduldig en soms zelfs ietsiepietsie te snel boos als het even niet gaat zoals het volgens jou had moeten gaan. Maar je bent ook een vrolijk mannetje en hangt graag de clown uit. Je weet met je schattigheid altijd de lachers op je hand te krijgen, hoe ontdeugend je soms ook kan zijn.

Echte jongens, echte mannen, mijn mannen

Lieve regenboogjes, lieve jongens; wat worden jullie toch groot. Wat maken jullie mij een blije en trotse moeder, zoals het hoort te zijn. Maar het neemt natuurlijk niet weg, dat ik ook jullie grote, kleine zus zo vreselijk graag had willen zien opgroeien. Dat jullie almaar groter worden, doet mij namelijk des te meer beseffen wat wij met haar allemaal moeten missen. En toch ben ik immens dankbaar dat ik jullie mag zien opgroeien tot échte mannen… Mijn mannen, mijn zoons! Lieve jongens, wat hou ik toch vreselijk veel van jullie.