Dit wil je niet missen...

Bolletjeskleden van Sukhi…. wat zijn ze leuk!

Bolletjeskleden zijn lekker kleurrijk, zacht, super hip en ook nog eens hartstikke fairtrade… Een bolletjeskleed staat dus hoog op mijn wishlist, dat kun je je wel voorstellen. Vooral voor de baby- of kinderkamer vind ik zo’n lekker kleurig en fleurig bolletjeskleed geweldig. En dat treft want huize Roelina’s beschikt inmiddels over maar liefst 2 baby- annex kinderkamers. Dus enige tijd zoek ik al naar het ultieme bolletjeskleed. En zo ontmoette ik Sukhi.

sukhi_kleden5

(foto: Sukhi)

Wat lees je allemaal in dit artikel?

Bijzonder toch?

De bolletjeskleden van Sukhi zijn bijzonder. Zij vinden hun oorsprong namelijk in Kathmandu, Nepal waar ze van 100% echte wol, met heel veel liefde en volledig met de hand worden gemaakt door echte vakvrouwen. Sukhi doet rechtstreeks zaken met de Nepalese maaksters. Geen tussenhandel dus en dat is wel zo fair. Sukhi heeft twee ateliers in Kathmandu waar de vrouwen werken aan de bolletjeskleden. Kleinschalige ateliers waar zij alle ruimte en materialen krijgen om hun werk onder goede omstandigheden te verrichten, waar zij door Sukhi geschoold kunnen worden en waar zij zelfs de mogelijkheid hebben om hun kinderen mee naar toe te nemen. Alle vrouwen worden bovendien met een eerlijk salaris betaald waardoor zij in staat zijn om goed voor hun gezin te zorgen. Het is dankzij deze bijzondere aanpak dat het leven van de maaksters van de bolletjeskleden een stukje beter wordt. Een mooie gedachte dus dat je met een Sukhi kleed iets teruggeeft aan de wereld, aan de maakster van jouw kleed.

sukhi_kleden3

(foto: Sukhi)

sukhi_kleden2

(foto: Sukhi)

Een precisiewerkje

Een bolletjeskleed bestaat uit kleine vilten bolletjes die met de hand worden gerold. Je kunt je voorstellen, dat is een behoorlijk precisiewerkje. Want een bolletje is niet zomaar een bolletje. Voordat een bolletje zich een bolletje mag noemen gaat er nogal een proces aan vooraf. Het bolletje is namelijk eerst een natte wollen bal die keer op keer door een laagje zeep wordt gerold en gespoeld. Weer wordt gerold en gespoeld, wordt gerold en gespoeld… net zo lang totdat de wollen bal krimpt tot een piepklein bolletje… En dat dus 1000-en keren opnieuw. Want sommige bolletjeskleden tellen wel meer dan 10.000 van die kleine vilten bolletjes. Nou, ga d’r maar aan staan. Dat vergt dus niet alleen nogal wat toewijding, maar ook de nodige kennis en vaardigheid.

sukhi_kleden4

(foto: Sukhi)

sukhi_kleden1

(foto: Sukhi)

Een uniek kunstwerk

De bolletjeskleden van Sukhi zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren. Kleden die bestaan uit verschillende kleurcombinaties en motieven maar ook verkrijgbaar zijn in effen kleuren. De kleden kunnen zowel rond, rechthoekig als vierkant van aard zijn en ook groottes variëren van supergroot tot aan lieflijk klein. Het is maar net waar jij naar op zoek bent. Voor elke ruimte in huis heeft Sukhi wel een passend bolletjeskleed. En doordat elke kleed volledig met de hand wordt gemaakt, is geen kleed echt hetzelfde. Elk bolletjeskleed is dus een uniek, op zichzelf staand kunstwerk.

Kortom; ik ben fan van bolletjeskleden. En ik zie zo’n bolletjeskleed dan ook prima staan in 1 van de kinderkamers die ons huishouden van Jan Steen rijk is. Ben jij ook nieuwsgierig geworden naar zo’n leuk bolletjeskleed? Neem dan een eens kijkje in de webshop van Sukhi. Je kunt bij Sukhi overigens ook terecht voor andere handgemaakte kleden, zoals vilten blaadjes kleden uit India of patchwork kleden uit Turkije. Allemaal gemaakt volgens dezelfde Sukhi methode. Handgemaakt, van mooie materialen en hartstikke fair!

Deze blog is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog