Dit wil je niet missen...

In de kinderboeken kast van #3: De kleine walvis

Ik heb iets met kinderboeken die een boodschap overbrengen. Vraag me niet wat; maar ik vind het bijzonder om te zien hoe een kind leert over emoties en gevoelens, door simpelweg naar een verhaaltje te luisteren. Vandaag daarom wederom een verhaaltje met een boodschap, in nummer #3 van in de boekenkast van…: De kleine walvis.

Lees ook: In de kinderboeken kast van #2: Kikker is Kikker

De kleine walvis

De kleine walvis is geschreven en geïllustreerd door de Britse kinderboekenauteur en illustrator; Benji Davies. In 2015 werd het boek voor het eerst in Nederland uitgegeven door uitgeverij Luitingh-Sijthoff. Afgelopen jaar werd dit prachtige kinderboek verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2017. En dat is niet voor niks. De geweldige, handgeschilderde illustraties vertellen het verhaal misschien nog wel beter dan de tekst zelf. Want met de emoties, veranderen in het verhaal ook de kleuren van de prenten.

Boy en De kleine walvis

De kleine Boy uit het verhaal woont alleen met zijn vader op een eiland. Hij is overdag vaak alleen omdat zijn vader visserman is en veel op zee. Boy zich voelt daarom vaak eenzaam, totdat hij op een dag een aangespoeld walvisje vindt. Boy neemt het walvisje mee naar huis en hoopt zijn bijzondere vriendje voor zijn vader verborgen te kunnen houden. Maar als de vader van Boy ’s avonds thuis komt, ondekt hij de walvis toch. Samen met zijn vader brengt Boy zijn nieuwe vriendje terug naar zee, waar hij thuis hoort. Boy denkt veel aan zijn vriendje terug, waardoor deze toch weer even dichtbij lijkt. Maar Boy weet ook dat zijn vriendje nu ergens is, waar hij het beter heeft.

Een verhaal over afscheid nemen

De kleine walvis is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. De kleine walvis gaat namelijk over best een beladen onderwerp; afscheid nemen van een dierbare. Hoewel zwaar, wordt het onderwerp toch op een subtiele manier vertaald in het boek. Voor onze jongste (bijna 2) is de boodschap nog niet echt te bevatten. Maar de prachtige illustraties zijn absoluut de moeite van het lezen (of kijken) waard. Ik merk wel dat onze oudste (bijna 4) het verhaaltje beter snapt en soms zelfs na afloop vragen stelt over het onderwerp.

 

Je koopt De kleine walvis bij o.a. Bol.com voor €13,99

Wat vind jij van verhaaltjes met een boodschap?

 

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog