Dit wil je niet missen...

Bespaar geld en zorg voor de aarde… wat ik vind van wasbare luiers

Ik mocht even geleden de wasbare zwemluiers van Grace is Green testen, waar ik overigens laaiend enthousiast over ben. Dat kun je hier lezen. De wasbare zwemluiers gingen braaf mee in onze vakantiekoffer en zijn al veelvuldig gebruikt. Naar alle tevredenheid van de mama des huizes, ik zei de gek. En natuurlijk worden de luiers met Bumbaprint ook maar wat graag gedragen door mijn 2 Bumbafans. Maar ik mocht ook de reguliere wasbare luiers van Grace is Green testen. Vandaag vertel ik je wat ik daarvan vind.

Lees ook: Zwemluier en broekje in één, de wasbare zwemluier is een uitkomst

Wasbare luiers, de metamorfose

Ik maakte op de negenmaandenbeurs, 3 jaar geleden, voor het eerst kennis met de wasbare luier. Waar ik bij wasbare luiers altijd dacht aan omgevouwen hydrofielluiers vastgemaakt met van die enge veiligheidsspelden, bleek de wasbare luier in de loop der jaren een behoorlijke positieve metamorfose te hebben ondergaan. Ook de vrolijke Bumbaluiers die ik thuisgestuurd kreeg van Grace is Green leken in de verste verte niet op hetgeen ik vroeger aan mijn kont had hangen. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt.

Beter voor het milieu én de portemonnee

Dat de wasbare luier goed is voor het milieu hoef ik denk ik verder niet toe te lichten. Wegwerpluiers zijn van plastic en niet afbreekbaar. Ze laten die bergen afval die wij jaarlijks produceren allerminst slinken. Zoals op de website van Grace is Green is te lezen, bespaar je met het gebruik van wasbare luiers maar liefst 1400 kg afval. Dit komt neer op ongeveer 6 bomen per kind. Bovendien is de wasbare luier ook goedkoper. Je spaart dus niet alleen het milieu, ook je beurs is er blij mee. Reken maar met me mee:

Rekenvoorbeeld, wasbare luier vs. wegwerpluier

Ik ga uit van luiers van het merk Kruidvat (welke ik gebruik) in maat 4. Voor 2 pakken (172) luiers in maat 4 betaal je €25,- . Dat is afgerond €0,15 per luier. Ga je uit van 5 luiers per dag, dan kost je dat €0,75 per dag.

Per jaar kosten wegwerpluiers een kleine €275,-

Voor een wasbare luier betaal je 24,99. Je hebt er minimaal 5 nodig (even uitgaande van het feit dat je ze meteen na gebruik wast) en dan kom je op een kleine 125,-. Inlegvliesjes die je eveneens nodig hebt (hierover lees je zo meer) kosten per 200 stuks €8,95. Voor het gemak reken ik ook even 5 vliesjes per dag, wat betekent dat je 40 dagen doet met een verpakking en je voor een jaar ongeveer 9 pakken nodig hebt.

Voor wasbare luiers ben je het eerste jaar €205,55 kwijt en de jaren daarop slechts €80,55

Je kind is ongeveer  3 jaar luierbehoeftig. Met wegwerpluiers ben je in 3 jaar tijd rond de €825,- kwijt. Met wasbare luiers slechts €366,-.

Met wasbare luiers kun je in 3 jaar om en nabij de €450,- besparen

Hoe te gebruiken

Het was een zonnige dag toen ik besloot de luiers dus maar eens te proberen. Ik opende de verpakking en verdiepte mij in het gebruik van de wasbare luier. Toen ik de luiers uitpakte, was ik niet meteen enthousiast moet ik toegeven. Ik zag een hoop flapjes en de luier voelde wat dik en zwaar aan. Ik kon me niet voorstellen dat dit comfortabel zou zitten wanneer je er kleren over aantrekt. Ik opende de luier door de klittenbandjes los te maken en vouwde de flapjes naar buiten. Geadviseerd werd om in het geval van jongetjes, het eerste flapje dubbel te vouwen zodat de luier meer absorptie heeft.

Het bio inlegvliesje tegen het ergste vuil

Ik legde onder het eerste flapje een bijgeleverd inlegvliesje, dat nodig is om het ergste vuil uit de luier op te vangen. Het vliesje kun je namelijk meteen na gebruik door het toilet spoelen. Zo hoef je geen tot de rand toe volgescheten luier in de wasmachine te gooien. Het beeld dat ik had van een wasmachine vol met babypoep vervaagde dus gelukkig vrij snel. Het inlegvliesje is overigens volledig biologisch afbreekbaar.

Proefkonijn 1: peuterlief test de wasbare luier

Ik trok de beide mannetjes hun wegwerpluier van de kont en vouwde daar de wasbare luier omheen. Meteen protesteerde de oudste. Hoewel hij dolgraag de Bumbaluier om wilde, vond hij hem niet lekker zitten. De luier was inderdaad in de grootste variant best aan de maat. Peuterlief weigerde dus om de luier in maat large (11 kg – 16 kg) te dragen.

Proefkonijn 2: babylief test de wasbare luier

Babylief daar en tegen droeg de wasbare luier met verve. De luier in medium (8 kg – 11 kg) sloot perfect om het kleine babykontje heen en ook de zwaarte/dikte bleek geen probleem voor hem. Toen ik een broekje over de luier wilde doen, lukte dit tot mijn verbazing ook. Al vond ik het wasbare luierkontje in de broek wel een stuk groter ogen dan het wegwerpluierkontje dat ik gewend was.

Een beetje voor de dag komen in je luierkont

Omdat het mooi weer was, besloot ik babylief toch gewoon in alleen zijn luier te laten rondlopen. En daarvoor vind ik de wasbare luier echt een uitkomst. Een wegwerpluier ziet er namelijk niet uit, ondanks alle inspanningen van de fabrikant om de luiers te versieren met schattige konijntjes en beertjes. Ik vind het dan ook geen gezicht om babylief alleen in een luier rond te laten lopen en dan ziet zo’n wasbare luier er toch wat gezelliger uit. Babylief kwam een stuk beter voor de dag met de vrolijke Bumbaluierkont.

Even wat facts op een rij

De wasbare luiers van Grace is Green zijn gemaakt van een waterdicht gelamineerd polyurethaan. De binnenkant bestaat uit een flapjessysteem waarbij je kunt kiezen welke stof je voor baby’s billetjes wenst. Flap 1 is gemaakt van micropolyester fleece en de andere flap is gemaakt van (gecertificeerd) biologisch katoen. De Bumba al-in-een luier sluit rond de buik met velcro heeft zachte lekranden rondom de beentjes voor een mooie pasvorm. De wasbare luiers van Grace is Green zijn verkrijgbaar in de maten small (4 kg – 8 kg), medium (8kg -11kg) en large (11 kg – 16 kg). De wasbare luiers zijn gewoon op 60 graden in de wasmachine te wassen en drogen snel aan de lucht maar kunnen evengoed in de droger.

Goede pasvorm

De wasbare luier bleef goed zitten. Babylief klauterde, kroop en bewoog zich een lieve lust en de luier bleef dankzij de klittenbandjes en goede pasvorm rond de beentjes perfect op zijn plaats. Een heel verschil met de wegwerpvarianten die babylief inmiddels feilloos weet open te krijgen en na een partijtje kruipen meestal alles behalve op zijn plek zitten.

Voldoende absorberend

Ook bleek de luier voldoende absorberend. De luier was bij de volgende verschoonbeurt wel nat, maar zeikte niet van het babypies. Ook op dit vlak scoorde de luier dus wat mij betreft punten.

Luier vol… en nu?

Maar nu komt het, toen ik de luier ging verwisselen, moest ik toch weer grijpen naar een wegwerpluier. Je hebt namelijk, wil je alleen maar wasbare luiers gebruiken, er best een hoop nodig. Uitgaande van 4 tot 5 keer verschonen op een dag (bij een baby van rond een jaar) heb je dus ook 5 wasbare luiers nodig. Plus de rest, want ik ben niet het typ dat iedere dag de wasmachine laat draaien voor een setje luiers.

Wel of geen wasbare luiers voor mij?

Hoewel het gebruik van wasbare luier best veel plussen heeft, zul je mij toch niet volledig over zien gaan. Ook al scheelt het behoorlijk in de centen, ik kies toch de gemakkelijkste weg en werp mijn luiers als vanouds en heel onverantwoord in de kliko. Het gedoe van steeds de luiers wassen, onderweg met een vieze luier zitten die je niet kan weggooien of zonder luiers zitten omdat je een keer geen zin had om te wassen, wegen wat mij betreft niet op tegen de vele voordelen. Al met al ben ik dus niet negatief maar gematigd positief. Want wanneer ik wil dat mijn kroost op zomerse dagen in enkel een luier toch een beetje fashionable voor de dag komt? Dan grijp ik wél naar een wasbare luier.

Was jij al bekend met wasbare luiers? Wat zijn jouw bevindingen?

Deze blog is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog