Dit wil je niet missen...

Bananen gezond? Een pleidooi voor de banaan!

10 pond bananen, bananen zijn gezond, Adam sloeg Eva voor de… We kennen het liedje allemaal wel. Maar klopt het ook? Zijn bananen echt wel gezond? Dat zoek ik vandaag voor je uit.

Bananen, zijn ze wel gezond?

Ik ben echt megafan van bananen en eet me vrijwel dagelijks ongans in die dingen. Bovendien heb ik ook mijn kroost al geïnfecteerd met het bananenvirus. Ook zij zijn er dol op. Bananen zijn lekker zoet en voedzaam, maar zijn ze ook gezond? Er zitten immers nogal wat fabels en feiten aan de gezondheid van bananen gekleefd. Maar… eureka, bananen blijken wel degelijk gezond te zijn, ook voor jouw kroost. Daarom vandaag een pleidooi voor de banaan!

Boordevol vitamines

De gele, kromme jongen die wij banaan noemen, puilt werkelijk uit van de vitaminen. Goed nieuws dus. Een banaan zit boordevol vitamine B3, B6, A en C. Ten opzichte van ander fruit bevat een banaan minder vitamine C. Maar vooral de vitamines B zijn volop aanwezig in deze gele vrucht. Vitamine B is goed voor van alles, waaronder de stofwisseling, ons immuunsysteem, het op peil houden van de bloedsuikerspiegel en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Boordevol mineralen

De banaan staat ook bol van de mineralen. Kalium, magnesium, fosfor, ijzer, tryptofaan (een aminozuur) en selenium (antioxidant) bijvoorbeeld. Vooral het hoge ijzergehalte in de gele, tropische vrucht is van positieve werking. Bananen stimuleren de productie van hemoglobine in het bloed en dat voorkomt of helpt bij bloedarmoede.

Boordevol vezels

Een banaan is bovendien één van de meest vezelrijke fruitsoorten die te vinden is op de gemiddelde Nederlandse fruitschaal. Daarmee kan ik meteen een fabeltje weerleggen, namelijk dat een banaan verstoppend zou werken. Maar dit is eigenlijk niet waar. Het zit namelijk zo: men denkt altijd dat vezels goed zijn voor de stoelgang, en dat zijn ze ook. Maar bij een vezelrijk dieet moet je wel voldoende drinken anders kunnen jouw darmen de hoeveelheid vezels niet verwerken. En laat een banaan nou werkelijk barsten van de vezels. Drink je dus niet genoeg en eet je wel veel bananen (of volkoren producten)? Dan werkt de inname van vezels averechts, verstoppend dus. Drink je wel voldoende? Dan heeft deze vezelrijke fruitsoort juist een positieve werking op jouw darmen.

Boordevol energie

Daarnaast is een banaan calorierijk. En dat betekent in dit geval geen slecht gegeven, want een banaan is voedzaam en zorgt voor een verzadigd gevoel. Bovendien mag een banaan dan relatief veel calorieën bevatten, vet bevat een banaan niet. Een banaan is dus gezond alternatief wanneer je trek hebt in iets maar niet meteen wilt zondigen. Bovendien bevat de banaan een hoog gehalte aan koolhydraten. En die zorgen op hun beurt weer voor een enorme boost aan energie. Gaan met die banaan dus!

Boordevol geluk

Nog een leuk feitje over de banaan, waardoor we hem meteen en massaal zouden gaan eten, is dat je van bananen gelukkig wordt. Een banaan zou een positief effect hebben op de aanmaak van ons gelukshormoon: serotonine. Bananen bevatten namelijk tryptofaan. Een mineraal dat door ons lichaam wordt omgezet in serotonine. Een klein beetje blij wordt je dus zeker van het eten van bananen, lijkt me reden genoeg niet waar?

Voor jong en oud

Kortom, die banaan is zo gek nog niet. Dus voel je niet schuldig als je weer eens een banaantje voor jezelf van de fruitschaal pikt of er eentje pureert voor jouw babylief. Bovendien is de banaan een prima basis voor heel veel fijne en leuke recepten voor jong en oud. Wat dacht je bijvoorbeeld van Bananenpannenkoeken? Bananenbrood? Of gebakken banaan?

Nieuwsgierig geworden naar de banaan? Binnenkort vertel ik je meer over mijn favoriete fruitsoort en wat je er allemaal mee kunt doen.

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog