Dit wil je niet missen...

De ‘alle ballen in de lucht houden’ – TAG

Inmiddels is het geen geheim meer. Deze lijstjesmama vaart wel bij TAGs. Noem het exhibitionistisch, ik ga blijkbaar graag met de spreekwoordelijke billen bloot. Kortom TAGs, I love it! En hoe leuk is het dan dat ik getagd werd door Ellen van Mamascrapelle om deze in te vullen. De ‘ alle ballen in de lucht houden’-tag. En hij past ook nog eens retegoed bij mij. Want ik houd wat ballen hoog kan ik je vertellen, heb je even?

Alle ballen in de lucht

Ik ben een fulltime working mom. 36 uur werkend in de week op een marketingafdeling van een verkoopkantoor en daarnaast hartstikke fulltime moeder. Op zich al ballen genoeg zou je denken, maar daarnaast vind ik het blijkbaar ook nog nodig om van alles voor mijzelf te doen. Bloggen bijvoorbeeld. Of grafisch vormgeven, doe ik ook nog. Daarnaast mag ik ook graag wandelen met mijn allerbeste vriendin op vier poten, onze knotsgekke boxer. En ik zou bijna het huishouden vergeten, wat overigens niets te maken heeft met ‘ graag doen’. Waar ik in vredesnaam de tijd vandaan haal?

Wat is bij jullie thuis de verdeling van taken als het gaat om kinderen en huishouden etc.?

Pfoe, als het op de kinderen aankomt toch wel fifty/fifty. Wij hebben de ongeschreven regel dat ik de kinderen ’s ochtends doe. Wat betekent dat ik ze uit bed trek, was, van kleren en brood voorzie en zorg dat ze (liefst op tijd maar in de werkelijkheid ligt dit nog wel eens anders) op school komen. ’s Avonds is het de beurt aan vriendlief. Hij stopt ze in bad, in pyjama en verzorgt de laatste flesjes en bekertjes drinken. Overdag doen we het meestal samen, net hoe het uitkomt.

Het huishouden neem ik het meeste van de tijd voor mijn rekening. Simpelweg omdat vriendlief en ik een andere perceptie hebben van het huishouden. Ik ben een vreselijke controll freak en wil alles het liefst op gedaan hebben op MIJN manier. Ik heb dan ook geen rust voordat mijn huis enigszins aan kant is. Niet dat het hier blinkt van het schoon hoor. Maar opgeruimd probeer ik het wel te houden, voor zover dat kan met 2 kids en een hond. Vriendlief vind het niet zo gauw een rotzooi, hij ergert zich dan ook niet zo gauw aan wat in mijn ogen rommel is. Een eeuwige strijd die we nooit van elkaar gaan winnen. Hij stapt bijvoorbeeld rustig over volle vuilniszakken heen die bij de deur staan om naar de container gebracht te worden. Of loopt zonder enige zorg langs een volle wasmand of over rondslingerend speelgoed. Stiekem wou ik wel eens dat ik daar wat meer van had. Doet hij dan niks? Jawel hoor, als ik het hem vraag wel. Dan brengt hij vuilniszakken naar de container, ruimt hij speelgoed op, doet hij boodschappen, kookt hij, vouwt hij was op… ach als je het zo bekijkt is het zo erg nog niet.

Hoe zorg je dat werk en privé gescheiden blijven?

Simpel, wanneer ik aan het mijn werk ben, zit ik op kantoor en ben ik dus niet thuis. En werk ik thuis eoor mijn blog of als grafisch vormgeefster, dan doe ik dat wanneer mijn oogappels op bed liggen. Wanneer mijn mannetjes op zijn, dan werk ik niet.

Welke klusjes in het huishouden heb je opgegeven of laat je als eerste vallen?

Strijken. Dat doe ik pertinent niet. Geen zin in, ik kan het niet en vind het ronduit, op zijn zachts gezegd, stront vervelend! Verder heb ik een schoonmaakster die eens in de twee weken wat  klussen doet. Want ik gun ik mij als fulltime werkende moeder daar geen tijd voor. En dan heb ik het geluk dat wanneer opa en oma komen oppassen bij ons thuis, ik ons huis meestal spik en span aantref als ik uit mijn werk kom. Dat is toch wel erg fijn.

Wanneer was de laatste keer me-time en wat heb je toen gedaan?

Euh…. (stil). Nee grapje, sinds een tijdje las ik echt weer met enige regelmaat me-time in, Dat moet gewoon. En die me-time die vertaalt zich dan in even niets doen op de bank, wat lezen bijvoorbeeld (en dat is nog best lastig voor iemand die echt NIET stil kan zitten). Of ik ga even lekker de deur uit. Vroeger ging ik geregeld de hort op. Even lekker op visite bij vriendinnen. Sinds ik moeder ben kom ik nauwelijks nog ergens. Daar heb ik sinds een aantal maanden toch maar verandering in gebracht. Nu probeer ik eens in de week toch echt even de deur uit te gaan. Even weg van alle huishoudelijke rompslomp. De IK achter de mama is er immers ook nog.

Heb je wel eens een date night en wat doen jullie dan?

Wel eens, maar niet zo vaak. Zomers pakken we wel eens een festival samen. En heel enkel gaan we uit eten als de jongens een nachtje uit logeren zijn. Maar dat komt (nog) niet zo vaak voor. Niet zo lang geleden zijn we wel samen voor het eerst een weekendje weg geweest, zonder kids. Stiekem was dat best wel even fijn. Maar dit soort dates zijn nog wel op één hand te tellen.

Hoe vaak zie je je vriend(inn)en en wat doen jullie dan?

Ja shit, daar ga je dus al. Veeheel te weinig. Ik heb een aantal vriendinnen die ik al heel lang ken sinds de tijd dat ik nog naar school ging (en dat is echt heel erg lang geleden kan ik verklappen). Die vriendinnen wonen niet bij mij om de hoek en zie ik soms tot een half jaar niet. Gelukkig doet dat geen enkele afbreuk aan onze vriendschap en is het telkens als we elkaar weer zien één groot feest. Dan heb ik nog een clubje vriendinnen in mijn woonplaats. Die zie ik ietsjes vaker maar ook nog steeds veel te weinig naar mijn smaak. Echter wanneer ik uit mijn werk kom en ons kroost gegeten, gewassen en gestreken op bed ligt, dan heb ik niet altijd meer zin om de deur te gaan. Bij deze dus een welgemeende sorry schatten!

Heb je veel contact met je familie?

Zeker! Niet dat ik een echt familiemens ben, maar mijn ouders en schoonouders zie ik wekelijks. Dat komt deels doordat zij ons helpen met het oppassen op onze kids. En ik vind het daarnaast ook belangrijk een band te hebben met elkaar. Nu woont mijn schone moeder praktisch om de hoek, dus die is vrij makkelijk.Mijn schoonvader en en mijn eigen ouders wonen iets verder van ons vandaan. Maar dat belemmert ons niet om elkaar met enige regelmaat op te zoeken. Zo groot is Nederland nou ook weer niet denk ik dan.

Waaraan kan je als eerste zien dat er eigenlijk veel meer uren in een dag moeten zitten? Oftewel hoe zien jouw prioriteiten er uit?

Euh, dan ik steevast elke dag veel te laat naar bed ga? En dat ik dan nog steeds niet alles gedaan heb wat ik eigenlijk graag had willen doen? Dat ik oneindige to-do lists heb die nooit lijken af te komen? Moet ik doorgaan? Maar als mijn dag in plaats van 24, 32 uur zou hebben, zou het er hetzelfde uitzien ben ik bang. Ik ga nou eenmaal door tot ik niet verder kan. Dat is de aard van het beestje.

Doe jij je soms wel eens beter voor dan in werkelijkheid?

Moeilijk, niet bewust in elk geval. Ik ben wie ik ben, en als het je niet zint dan is dat jouw probleem, niet de mijne. Dat is toch wel een beetje mijn motto: ’take it or leave it’.

Welke tips heb je voor andere moeders?

Doe waar jij je goed bij voelt. Wil je fulltime blijven werken naast je moederschap? Doe dat dan! Wordt jij gelukkig van je hobby’s of je sporten? Ga daar dan vooral lekker mee door. Want ik ben echt van mening dat je een betere moeder bent wanneer jij doet waar je happy van wordt. Als jij gelukkig bent, zijn je kinderen dat ook. Voel je dus vooral niet schuldig om wat je doet. Als je het maar doet omdat het jouw een blijer mens maakt.

Wat vraag jij je wel eens af hoe andere moeders dat aanpakken?

Ja zeker, en daarom besloot ik enige tijd geleden een aantal moeders te bestoken met wat vragen over dit zelfde topic. En daaruit kwam dat wij moeders eigenlijk allemaal veel ballen hoog houden. Daar mogen we best een beetje trots op zijn als je het mij vraagt.

Lees ook: Hoe doen ze dat toch…?: power moms aan het woord

Ik ben erg nieuwsgierig naar hoe jullie alle ballen hoog houden. Ik TAG daarom bij deze Minke en lees graag hoe jij dat doet.

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog