Dit wil je niet missen...

Babyschoenen voor de eerste stapjes, waar let je op?

Onze kleine man maakt al voorzichtige eerste stapjes. Zooo spannend want vroeg of laat gaat hij toch echt beginnen aan zijn eerste echt pogingen tot lopen. Los dan wel te verstaan. Tja, en dat is natuurlijk voor deze mama weer een uitgelezen kans om nieuwe babyschoenen aan te schaffen.

Groeiende babyvoetjes

De keuze voor een babyschoentje is nogal een dingetje. Want je wilt immers dat baby’s voetjes juist ontwikkelen. Daarom is het belangrijk dat je voor schoentjes kiest die tegemoet komen aan de needs van baby’s voetjes.

De groeiende voetjes van baby’s bestaan voornamelijk nog uit kraakbeen. De botjes in babyvoetjes zijn dus nog niet zo sterk als bij ons. Ze zijn dan ook nog erg buigzaam. Teentjes bijvoorbeeld gebruiken baby’s die beginnen met lopen nog om te grijpen. Een beetje zoals de aapjes dat doen zeg maar. De schoentjes die je kiest voor babyvoetjes moeten hiervoor dus de ruimte geven, maar evengoed genoeg stevigheid bieden.

Maar waar let je nou op als je schoentjes aanschaft voor je baby? Ik geef 5 tips.

#1 De leeftijd/fase van je baby

Allereerst is de fase waarin je baby zit belangrijk. Nog niet eens zozeer de leeftijd, maar echt in welke ‘loopfase’ jouw baby (of dreumes) zich bevindt. Loopt je kleintje alleen nog maar rondom tafels en aan de hand? Dan is een slofje (liefst met leren zool vanwege het antislip, het ademend materiaal en de flexibiliteit) meer dan voldoende. Sterker nog, voetjes van baby’s die nog niet lopen zijn nog lang niet geschikt voor echt schoeisel. De voetjes zijn nog veel te flexibel daarvoor.

Verstandig is het om pas schoenen aan te doen wanneer je baby of dreumes zelfstandig loopt en dan liefst een aantal weekjes. Eigenlijk wanneer de echte ‘wandelingetjes’, voor zover je dat wandelingetjes kan noemen, buitenshuis gaan plaatsvinden. Je wilt die tere babyvoetjes immers graag toch een beetje beschermen.

#2 Flexibele zool met antislip

Babyvoetjes zijn nog teer, dat hebben we al gelezen. Ook wanneer kleintjes voor het eerst gaan lopen zijn de botjes in baby’s voetjes nog niet ontwikkeld. Je kiest dus voor de eerste stapjes voor flexibele zooltjes. Zooltjes die goed kunnen afrollen. Je kunt overigens heel makkelijk zelf testen of de zool flexibel genoeg is. Wanneer je het schoentje met de voorkant (teen) op de palm van je hand zet en je deze gemakkelijk in kunt drukken is de zool flexibel.

Wat ook belangrijk is, is dat de zool niet te glad is. Je wilt immers niet dat babylief uitglijdt op een gladde ondergrond. Een beetje antislip op de zooltjes is dus aan te raden.

#3 De juiste maat

Babyvoetjes groeien razendsnel en de juiste maat bepalen, is dus best een uitdaging. Koop je jouw schoentjes online?Laat dan altijd even de voetjes jouw baby opmeten bij een goede schoenenzaak. Je kunt deze natuurlijk ook zelf opmeten met een liniaal. Meet dan altijd vanaf het puntje van de grootste teen naar de hak toe en tel er minimaal 1 cm bij op. Voetjes van baby’s groeien niet alleen snel, maar ze moeten ook voldoende bewegingsvrijheid hebben. Daar is die cm extra voor. Op internet vindt je tal van maattabellen waarop je het aantal cm’s makkelijk kunt omrekenen naar de juiste maat kinderschoenen.

#4 Het juiste materiaal (leer)

Het best kies je voor schoentjes die zijn gemaakt van leer. Dit is het meest comfortabele, flexibele en ademende materiaal. In leren schoentjes krijgen kinderen geen zweetvoetjes, het leer past zich vrij snel aan aan de pasvorm van de voet én leer is natuurlijk ook enorm duurzaam.

#5 Degelijke schoen

Ook een stevige hielondersteuning is belangrijk. In de teen moet de schoen dan wel flexibel zijn, de achterkant van het schoentje, de hiel dus, is bij een degelijke babyschoen altijd stug.

Verder is het fijn als het schoentje een ruime instap heeft. Denk bijvoorbeeld aan een rits aan de zijkant. Baby’s voetjes zijn mollig en dik en kunnen zich nog niet zo goed (op commando) buigen. Klittenband of een rits aan de zijkant scheelt echt een hoop geworstel met aandoen. Veters zijn nog niet zo handig, en ik kan het weten. Je wilt niet weten hoe vaak ik mij in het zweet gewerkt heb om die gave sneakers met veters aan te krijgen wanneer ik gehaast naar de opvang moest.

(Foto: Develab)

Babyschoentjes van Develab

Kies voor de eerste stapjes van jouw oogappel dus het liefst voor een degelijke schoentje. Gelukkig zijn er veel gerenommeerde kinderschoenmerken op de markt die speciale babyschoentjes voor de eerste stapjes in hun collectie hebben. Develab is zo’n merk. Een van de kinderschoenenmerken die echt veel aandacht besteedt aan de ontwikkeling van hun kinderschoenen. En ze hebben sinds dit jaar ook een babylijn, een hele leuke zelfs. Kijk je mee naar mijn favorieten?

(Foto’s: Develab)

Babyschoentjes, je kunt het maar 1 x goed doen

Goed schoeisel dus. Dat klinkt logisch maar echt, er zijn zoveel schoenen verkrijgbaar die echt niet de juiste ondersteuning bieden voor beginnend lopertjes of simpelweg veel te stug zijn. Wacht dus echt nog even met die kekke laarzen met harde zool of stoere sneakers zonder ondersteuning. Want je kunt het immers maar 1 keer goed doen.

Lees ook: De eerste stapjes in de wereld van kinderschoenen

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog