Dit wil je niet missen...

Als een volleerd fietser biken op een Puky loopfiets

Razend snel, als een volleerd fietser, biked tegenwoordig onze kleine man door de straten van ons dorp. Want onze koekepeer heeft voor zijn tweede verjaardag een heuse loopfiets gekregen. Nu heeft het even geduurd voor hij het aandurfde deze ook echt te gaan gebruiken waarvoor een loopfiets bedoeld is. Maar niet zo heel lang geleden dook onze kleine vriend in de wereld van (loop)fietsen. En dat gaat nu als een trein kan ik verklappen.

Dat evenwicht… een dingetje

Al vanaf de dag dat hij zijn fiets uit het cadeaupapier trok, oefende ik met de kleine man om op zijn nieuwe fiets te gaan. Maar dat evenwicht bewaren, dat was en bleef tot voor kort een dingetje. Ik hield hem steeds vast als hij fietste, maar echt helemaal ‘all by himself’ fietsen, daarvoor had hij klaarblijkelijk nog té weinig vertrouwen in zichzelf. Tot op de dag dat een bevriend stel met hun zoontje bij ons op visite kwam. Dat zoontje, 2 jaartjes ouder dan meneertje koekepeertje, heeft dat loopfietsentrucje goed onder de knie zullen we maar zeggen. Nu is het zo dat ons mannetje enorm opkijkt tegen dat jongetje. Wat hij doet, dat doet zoonlief ook. En dat gold dus ook voor het fietsen. Dus toen dat jongetje als een bliksemschicht voorbij kwam fietsen, zag je ons mannetje denken: “Woow…. dat wil ik ook kunnen.”

Sneller en sneller

“Ikke ook fietse?” vroeg hij mij, “tuurlijk, jij ook fietsen.” En hup, daar ging meneertje. En met elk stapje fietste hij sneller en sneller. Nu tilt hij zelfs zijn beide beentjes op en rolt geheel zonder enige ondersteuning van zijn eigen benen met zijn fietsje door de straat. En snel dat het gaat, grote meid die dat bij kan houden, zo ondervond ik gisteren. Want toen meneertje besloot de andere kant op te fietsen, moest het mamawezen toch even behoorlijk de pas erin krijgen om de kleine spruit ervan te weerhouden de grote weg over te fietsen.  Ik kon hem maar met moeite inhalen en hem al hijgend en puffend in zijn peuterpuberkraag grijpen. Ik ben ook geen 20 meer.

fiets4

Perfect voor beginnende fietsertjes

We kochten voor onze kleine man een loopfiets van het Duitse merk Puky. We kozen voor een kleine Puky loopfiets M omdat ons mannetje nog niet zo groot is en het fietsen echt nog onder de knie moet krijgen. Ik viel meteen voor de speciale gele uitvoering met tijgerstrepen. De loopfiets is voorzien van kunststof schuimbandjes (geen luchtbanden), een lage instap, een lichtgewicht frame en een in hoogte verstelbaar stuur en zadel. Perfect voor beginnende fietsertjes vanaf 2 jaar dus. De fiets weegt slecht 3,5 kilootjes en is geschikt voor kindjes vanaf 85 cm met een kruishoogte van 30 cm. En laat dat nou nét het profiel zijn waar onze koekepeer in past. Bovendien zijn er bij de fiets allerlei leuke accessoires te verkrijgen zoals bijpassende helmpjes, bellen en kinbeschermers met naam.

fiets2

fiets3

De aankoop van een (eerste) fiets

De loopfiets bleek het perfecte verjaardagscadeau voor onze 2-jarige man te zijn. Want hét voordeel van loopfietsen is dat het zelfvertrouwen groter wordt en de stap naar écht fietsen kleiner maakt. Maar een goede, stevige loopfiets op een juist formaat is daarvoor wel essentieel. Een fiets die kleintjes gemakkelijk kunnen hanteren en overeind kunnen houden, met een hoogte waarbij ze goed en stabiel met de voetjes op de grond kunnen komen, een stuur dat eenvoudig door de kleine armpjes bestuurd kan worden én met een wielgrootte die niet te groot is voor de kleine fietsertjes, dat zijn dingen waaraan je moet denken bij de aankoop van een (eerste) fiets. Precies dat waaraan de Puky loopfiets M voldoet.

Dat fietsen op die Puky gaat echt met de dag vooruit. En als ik zie hoe goed hij nu al zijn evenwicht kan bewaren, dan is dat fietsen met trappers zonder zijwieltjes ook niet meer heel ver weg. Dus die loopfiets is, naast het speelhuisje dat we vorig jaar voor hem kochten, één van de beste aankopen ooit voor de kleine man. Wat is jullie ervaring met (loop)fietsen?

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog