Dit wil je niet missen...

5 keer minst noodzakelijk voor de baby-uitzet

Na de 5, in mijn ogen, meest handige zaken op de baby-uitzet lijst. Nu de 5 dingen die ik het minst noodzakelijk vind. Dingen die je vast van plan bent aan te schaffen (net als ik) maar die je hoogstwaarschijnlijk nooit gebruikt (net als ik dus). Want dat je een hoop spullen voor niets koopt als kersverse mama, is een ding dat zeker is. Het is natuurlijk ook gewoon leuk om alles aan te schaffen, dus vooral lekker doen. Maar neem van mij aan, lang niet alles wordt vaak genoeg gebruikt om te slijten. Er zullen zelfs dingen bij zitten die amper uit de verpakking komen. Nou… komt ie. De 5 minst noodzakelijk voor de baby-uitzet.

baby-uitzet

Babybodylotion, babyhaarlotion, babyzeep, etc, etc.
Het klinkt raar, want het lijkt erop dat je met deze stellingname geen van deze verzorgingsproducten moet aanschaffen. Maar dat is niet waar. Alleen lang niet alles heb je nodig. Want mag je menig uitzetlijstje geloven dan moet je zowel babyolie, babymassageolie, babycreme en babybodylotion in je kastje hebben staan. Evenals babyzeep, zeepvrije babywasgel, babyshampoo en babyhaarlotion. Geloof me dat zijn nogal wat producten. Ook ons kastje puilde uit van deze babyverzorgingsproducten, de een rook nog lekkerder dan de andere. Alleen, bijna 2 jaar later, staan sommige producten nog steeds onaangeroerd op de plank. In de praktijk heb ik alleen de zeepvrije babywasgel gebruikt, wat hetzelfde doet als babyzeep. En de baby(massage)olie, wat weer hetzelfde doet als bijvoorbeeld babybodylotion. Ook de babyshampoo en babyhaarlotion gebruiken wij amper. Nu moet ik er meteen wel bij vermelden dat onze koekepeer niet over een weelderige haardos beschikt, dus in ons babyhaarloos geval is shampoo gewoon niet noodzakelijk. Conclusie; in mijn optiek heb je alleen echt baat bij een goede billenzalf, zeepvrije babywasgel, een lekker baby(massage)olie en dus eventueel een babyshampoo.

Kruikenzakken
Ook dit klinkt als een rare, maar ik heb 3 kruikenzakken en geen eentje ervan is nog in gebruik geweest. Waarom niet? Onze kraamhulp wikkelde de kruik namelijk in met een hydrofielluier. Door de knoop in de luier kan de gloeihete kruik niet naar het tere baby’tje rollen en dat is een stuk veiliger. Eigenlijk was het devies, een kruikenzak is redelijk ouderwets. Sterker nog, tegenwoordig wordt er steeds meer gebruik gemaakt van de flexibele Zenzi kruik, waarvoor helemaal geen heet water nodig is, noch een kruikenzak. Maar heb je toch gewoon een ouderwetse metalen kruik? Dan denk ik dat je wellicht met 1 en misschien wel met geen kruikenzakken uit de voeten kunt.

Flessenwarmer
Ook zo’n eentje. Kan best makkelijk zijn zo’n verwarmer, dat geloof ik graag. Ook ik heb sterk getwijfeld om er een aan te schaffen namelijk. Je flesje melk klaar maken ’s avonds en deze dan ’s nachts alleen even de flessenverwarmer gooien, dat klinkt natuurlijk reuze handig. Maar de praktijk leerde ons echter dat je in het geval van flesvoeding net zo snel even de warme kraan openzet om je flesje te vullen. Want tegenwoordig mag je in Nederland je flesvoeding ook gewoon maken met (lauw)warm water uit de kraan. En dat is misschien zelfs nog wel net even sneller als een flessenverwarmer. Voor de moeders die kolven kan ik overigens de keuze voor een flessenverwarmer best begrijpen. Maar wees er wel van bewust dat per flessenverwarmer er nogal wat verschil zit in opwarmtijd. Soms is dit namelijk helemaal niet sneller dan het flesje ouderwets au bain marie opwarmen.

Magnetronsterilisator
Ook weer eentje waarover ik sterk getwijfeld heb of ik dit nodig had. Ik heb een magnetron en een sterilisator leek me dus hartstikke handig. Echter mijn magnetron is te klein voor welke magnetronsterilisator dan ook en ik was dus genoodzaakt de boel heel ouderwets in een pannetje uit te koken. Ik heb daar geen moment spijt van gehad. Want een pannetje water koken en er vervolgens wat flessenonderdeeltjes in mikken is zo gepiept. Bovendien met een beetje hulp van je waterkoker (die je vast al wel in huis hebt) is kokend water creëren helemaal een peulenschil. Een magnetronsterilisator is dus voor mij niet noodzakelijk genoeg om aan te schaffen.

Bedzeiltjes
Ook dit staat op elk uitzetlijstje. En geheel volgens verwachting en op aanraden van diezelfde lijstjes heb ook ik braaf 2 bedzeiltjes aangeschaft. Ooit gebruikt? Noop. Nu moet ik wederom toegeven, ik heb een matrastopper in het ledikantje liggen die ik kan wassen. Echter een ongelukje van dien aard dat een bedzeiltje nodig was? Dat is hier in de eerste weken en maanden van het nieuwe babyleven, nooit aan de orde geweest. Beide bedzeiltjes zijn dus nog nooit gebruikt. Sterker nog onze kraamhulp adviseerde juist in het begin het matras en beddengoed te beschermen met een hydrofielluier in plaats van een zeiltje. Een hydrofielluier kun je makkelijk en vaak wisselen en ademt ook nog eens veel beter dan een (plastic) zeiltje.

Misschien heb je er wat aan, en misschien niet. Het is natuurlijk voor iedereen persoonlijk wat je wel of niet aanschaft of gebruikt van de baby-uitzet lijst. Iedereen moedert immers op haar eigen, unieke manier. Ik kan alleen als advies meegeven. Koop niet klakkeloos alles van het baby-uitzet lijstje. Denk gerust kritisch na over wat je aanschaft of je denkt het echt te gaan gebruiken.

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog